Lupin the Third – Part IV

Lupin 3rd Part 4 01Mästertjuven Lupin är vida känd för två saker: att i förväg alltid meddela vad han planerar stjäla och därefter faktiskt också lyckas med detta… för det mesta. Den här gången befinner sig Lupin i Italien, men till sina arbetskollegor och vänners stora förvåning tycks anledningen inte vara en stöld. Istället har Lupin bjudit in prickskytten Daisuke Jigen, samurajen Goemon Ishikawa den 13:e och förklädnadsexperten Fujiko Mine till ett bröllop – närmare bestämt Lupins eget! Till och med kommissarien, och tillika ärkefienden, Kouichi Zenigata har blivit uppmanad att bevittna denna händelse på Lupins egen begäran. Kan det verkligen vara så att Lupin bestämt sig för att slå sig till ro och lägga sina klåfingriga tankar åt sidan?

Kommentar: Lupin III, eller Lupin den 3:e, är en gammal karaktär som går så långt tillbaka i tiden som sent 60-tal, när karaktären och mästertjuven av samma namn gjorde sig känd genom en manga som publicerades av författarnamnet ”Monkey Punsch”. Sedan dess har såväl Kazuhiko Katou, vilket är skaparens riktiga namn, som hans hjärtekaraktär Lupin kommit en lång bit och utöver sin manga även figurerat i såväl filmer som animeserier. Den senaste i raden av dessa är Lupin the Third – Part 4; en serie i 24 delar som visades på japansk TV förra året och till största delen utspelas i Italiens San Marino, där Lupin gör det han alltid har varit känd för: att stjäla föremål.

Lupin 3rd Part 4 03

Animen är lika fristående som sina föregångare, både serier och filmer, och därför behövs ingen tidigare erfarenhet av Lupin som franchise för att man ska kunna se och förstå Lupin the Third – Part 4. Det är lite som att gå och se en ny Bond-film på bio, eller när TV-serien Mission Impossible sändes. Varje avsnitt är relativt fristående och varje ny serie, manga eller film har sällan någonting annat gemensamt än karaktärerna och deras mål samt ambitioner. Lupin är mästertjuven som hela världen känner till på grund av sina flinka fingrar och förmåga att ta precis vad han vill ha, efter att först ha låtit offentliggöra detta för den utsatte innan gärningen skall ske. Vid sin sida står alltid de två trogna kollegorna och vännerna: prickskytten Jigen och samurajen Goemon. En tredje karaktär som hjälper till lika ofta som hon stjälper är Lupins kärleksintresse Fujiko, som är smart nog att använda sin kvinnliga charm och Lupins ändlösa kärlek till henne för att få precis som hon själv vill. För om Fujiko går med på att faktiskt hjälpa Lupin med någonting, eller ber om hans hjälp, så kan man vara säker på att hon har sina egna, själviska motiv för detta – eftersom Fujiko själv är minst lika intresserad av pengar och juveler.

Har man därför en gång sett någonting med Lupin i sig vet man vad man har att vänta av såväl äventyren som rollistan. Dock med ett mycket starkt undantag denna gång, i form av Rebecca Rossellini som är kvinnan Lupin säger att han ska gifta sig med. Rebecca är känd i hela Italien för att vara så talangfull att allt hon gör och rör vid blir till guld: musik, film, sport med mera finns med på hennes repertoar. Hon har även fått alla möjliga män på fall och syns därför ständigt i skvallertidningar samt allmän media. Men skenet ska snart visa sig bedra då Rebecca verkligen är så pass talangfull i allt hon gör att hon till och med klarar av att lura Lupin och stjäla någonting mitt framför hans ögon – allt för att få uppleva den spänning som kommer av att tjuva och luras. Rebecca är också den röda tråden för serien, som med sitt speciella förflutna blir en återkommande karaktär och till och med får mer scentid än Fujiko. Även om det känns roligt med en ny kvinnlig karaktär så kan jag inte låta bli att önska desto mer av Fujikos framträdanden, eftersom hon är en så pass smart och handlingskraftig kvinna – som man nu istället har svarvat om till att bli lite mer sexobjekt samt Lupins kärleksintresse, och lite mindre förklädnadsmästare.

Lupin 3rd Part 4 05

Men detta är bara en liten petitess och det viktigaste med Lupin har för mig alltid varit historien, det lätt komiska äventyret och just spänningen. Tyvärr känner jag att just Lupin the Third – Part 4 saknar en del av detta och att avsnitten är spretigt ojämna i sina manus. Varje så kallat äventyr liknar allt mer en fars än fara och istället för spänning upplever jag en enformig tristess. Inte för att avsnitten på något vis skulle sakna variation, tvärtom. Men jag vill minnas Lupin som mycket smartare än så här, både som serie och karaktär. Karaktären och serien härstammar ju dock som sagt från det sena 60-talet så jag förstår varför där finns så mycket komik och pajaseri, då detta får anses höra till franchisens rötter. Seriens första halva tar sig i varje fall bättre än den andra, som avslutas med ett par riktigt flummiga avsnitt och ett avslut som för mig inte känns helt tillfredsställande.

Vad jag också har lite svårt för att smälta är hur mycket karaktärerna sticker ut från sina omgivningar. Lupin har alltid haft en ganska säregen stil, en som jag till största del har funnit vara väldigt charmerande, men bitvis också svår – främst i karaktärsdesignen. Den här gången är det absolut inget fel med designen, tvärtom älskar jag hur gammaldags och retro alla karaktärer ser ut. Problemet är att omgivningarna inte alls följer samma stil och därför känns karaktärerna väldigt lösrykta, som om jag skulle sitta och spela ett gammalt tecknat peka-och-klicka-äventyrsspel från LucasArts. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad som orsakar detta, men den realism man håller i bakgrunden går helt enkelt inte hand i hand med allt det rörliga. Musiken däremot kunde inte vara mer rätt och den sätter en perfekt ton i allt från hetsiga biljakter och nervkittlande scener, till lugnare eller bara mer komiska partier.

Lupin 3rd Part 4 04

Lupin the Third – Part 4 lyckas absolut med att ge tittarna mer av mästertjuven Lupin såsom man är van vid att se honom, dock inte från sin allra bästa sida. Karaktärsdesignen må vara retrovacker men skär sig samtidigt mot bakgrunderna, och majoriteten av avsnitten ligger på en väldigt spretig nivå som liknar mer en fars än ett spännande äventyr. Det nya karaktärsinslaget Rebecca är en trevlig och stark kvinnlig personlighet, som dock har förpassat Fujiko till att vara mer av ett kurvigt sexobjekt än en intressant och listig bundsförvant. Animen duger till att presentera Lupin för nykomlingar, men en bättre introduktion och ett mer spännande äventyr vore i så fall den gamla filmen Lupin III: The Castle of Cagliostro – som förblir ett ohotat mästerverk på alla plan.

Tomas Engström
tomas.engstrom@digitalescape.se

FAKTA ANIME:
Språk: Japanska/Engelska
Genre: Äventyr/Komedi
Avsnitt: 24
Längd: 25 min/avsnitt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *