Gomorra – La serie (säsong 1)

Gomorrah

Pietro Savastano är en av Neapels mäktigaste män. Tillsammans med sin fru, Imma, har han under flera årtionden byggt upp ett framgångsrikt brottssyndikat och sedan styrt det med järnhand. Genom att muta till sig fördelar och våldsamt slå ner på allt och alla som utgör ett hot mot familjens affärer har han lyckats bygga ett helt imperium. Men tiderna förändras och den äldre generationen utmanas av de yngre och mycket ambitiösa medlemmarna som vill byta strategi. De är opportunister som vill byta inriktning, bryta ny mark och skaka om maktbalansen på allvar. Till råga på allt har hans främste rival Salvatore Conte återvänt till Neapel och ett maktspel är i antågande. Kommer hans tidigare så lojala anhängare motstå frestelsen att byta sida i jakten på makt och framgång?

När så Pietro oväntat grips av polisen och hamnar i fängelse tvingas Genny, hans oerfarne och oprövade son, fatta rodret och ta över sin fars affärer. Till sin hjälp har han Pietros högra hand Ciro Di Marzio, som fram tills nu varit som en storebror till Genny. Men Imma anar oråd och är tveksam till Ciros verkliga avsikter. Familjen har nått ett vägskäl – vem kan man egentligen lita på? Ska man lyckas ena familjen eller kommer deras rivaler ta chansen som de så länge väntat på?

Bild på familjen Savastano i tv-serien Gomorra.

Familjen Savastano

Kommentar: Sedan länge har tv-världens maffiagenre förknippats med klassiker som Gudfadern och The Sopranos. Den italienska tv-serien Gomorra är en modern och mycket värdig utmanare till dessa fantastiska titlar. Precis som i The Sopranos får vi följa en maffiafamilj på nära håll och även i detta fall känns hela produktionen oerhört genomarbetad, både när det gäller manus, miljö och skådespeleri. Till skillnad från långköraren The Sopranos som verkligen känns som en robust ur-amerikansk tv-serie av klassiska mått, upplevs Gomorra mer som en blandning av fakta och fiktion. Serien är ungdomlig och rapp med snabba kast, stundtals som en realityserie där vi på nära håll får se hur den napolitanska maffian arbetar och fungerar, växer och infiltrerar samhället. Inte bara det italienska utan med förgreningar över hela världen. Att stora delar av tv-seriens första säsong är inspelad i Neapel där det ökända området Scampia står i fokus, skapar ett klart mervärde för tittaren. Scampia är stadens mest utsatta område – utdömt och övergivet av myndigheterna – ett område som egentligen ska rivas, men som ockuperats av bostadslösa. Här lever befolkningen i ett slags parallellt samhälle där kriminalitet och droghandel präglar invånarnas tillvaro. Precis som i verklighetens Neapel lever och verkar stadens olika maffiaklaner i dessa områden, trots sina ofantliga rikedomar lämnar man inte ”tryggheten” i sina egna kvarter.

Miljöbild på området Scampia i Neapel. Slitna höghus.

Ciro Di Marzio och Attilio O’ trovatello i området Scampia.

Det som jag uppskattar mest med denna serie är att man verkligen har gjort ett gediget jobb. Skådespelarna är från trakten, de pratar italienska med trovärdiga dialoger och tillhörande gester. Man tänker genomgående på hur den verkliga maffian agerar och uttrycker sig på, hur de förmedlar sina budskap och hur hierarkin i organisationen är uppbyggd och fungerar. I maffiasammanhang använder man ofta termen ”familj” och faktum är att vissa av relationerna är tämligen komplicerade och väl så äkta som i en riktig familj.

En av de mest spännande relationerna i serien är den mellan Genny och Ciro. De båda har inledningsvis en mycket nära relation, de är nästan som bröder och Genny litar helt och hållet på Ciro och hans erfarenheter. Genny är bortskämd och räddhågsen av sig, han vill inte riktigt tänka på att han en dag ska ta över efter sin far. Ciro å sin sida har stora ambitioner och ser sig själv som den naturlige ersättaren. Han vill lyckas och är mycket mer målmedveten än Genny, som aldrig lyckats inge någon större respekt hos sin fars anhängare. Samtidigt är maktordningen cementerad i dessa familjer och Pietro gör allt för att sonen ska växa upp. Ciro inser att han har två alternativ, han kan hjälpa Gerry att lyckas och på så vis få chansen att dela på makten med honom, eller bryta upp med familjen Savastano och helt byta sida. När sedan Gerry hamnar på sjukhus och Pietro oväntat grips av polisen, ser han sin chans att lyckas …

Ciro försöker förmå Genny att delta mer aktivt i "verksamheten".

Ciro försöker förmå Genny att delta mer aktivt i ”verksamheten”.

Gomorra är en blivande klassiker i denna genre. Säsong två är redan tillgänglig på HBO Nordic och säsongerna tre och fyra är under produktion. I tv-serien Gomorra får vi följa en modern maffia, en brutalt effektiv och målmedveten organisation som har sin omgivning i ett fast grepp och som väcker fascination hos tittaren.  Det är det som gör denna tv-serie så sevärd, att den på djupet skildrar ett samhälle som de flesta av oss bara skulle kunna drömma om. Det är både spännande och aningen skrämmande, att detta kan pågå i en miljonstad i dagens Europa. Fördelen med Gomorra är att vi alla kan få en inblick i denna osannolika värld, på ett betryggande avstånd.

Ted Stridh
ted.stridh@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2014 (säsong 1)
Språk: Italienska
Genre: Crime/Drama/Äventyr
Produktion: Sky Italia
Skådespelare: Marco D’Amore, Fortunato Cerlino, Salvatore Esposito, Maria Pia Calzone, Fabio De Caro

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *