Fem trappor upp

5TUcovParet Ruth och Alex Carver har under sina 40 år tillsammans bott i en och samma lägenhet och deras vardag går i en behagligt lunk. Men åldern börjar både kännas och märkas i deras hälsa och när deras hund börjar har svårigheter att ta sig upp för trapporna till lägenheten beslutar sig Ruth och Alex för att hitta ett nytt boende som passar dem på ålderns höst.

Deras vän Lily Portman, som är en hårt arbetande mäklare i New York, tar sig an jobbet att sälja deras lägenhet till det bästa pris de kan få. Eftersom området för lägenheten blivit populär bland bostadsköpare med god ekonomi, är Lily säker på att hennes vänner kommer få generösa bud. Men all förberedelse inför lägenhetsvisning får paret Carver och då särskilt maken Alex att minnas tillbaka till deras första tid i lägenheten. Alla saker som av mäklaren ses som skräp och stök i lägenheten, har en berättelse som sätter många tankar i rörelse kring en stundande flytt…

Kommentar: Fem trappor upp är en tänkvärd berättelse om hur människor som levt ett långt liv tillsammans på samma plats kan skapa ett hem som är svårt att skiljas från. Det är blandningen av minnen från livets olika skeenden som får paret Carver, spelad av Diane Keaton och Morgan Freeman, att känna stark nostalgi. Ruth och Alex har skapat ett riktigt hem under sina 40 år i lägenheten och de har satt sin egen prägel på den. Men dessa minnen och känslor är inget som mäklare, som vill skapa försäljningsmöjligheter, tar särskilt mycket hänsyn till. Tecken på ett långt liv med samlande av diverse materiella ting skall rensas bort för att det ska se bra ut på försäljningsfoton och visningar.

5TU1

Förutom Ruths och Alex situation med lägenhetsförsäljning, med hög igenkänningsfaktor, påminner filmskaparna till Fem trappor upp om saker som påverkar oss utifrån i ett nutida samhälle. Det är särskilt rädslan för olika typer av attacker mot det samhälle vi lever och som i sin tur påverkar hur vi gör olika val i våra liv. Det som filmskaparna valt att framställa lite annorlunda är att orosmolnen som florerar i filmen inte får riktigt den inverkan på handlingen, som många tittare förmodligen förväntar sig. Detta kan givetvis uppfattas som onödigt tidsfördriv, men det kan också tolkas som att Ruth och Alex inte tillåter sig att påverkas av sakerna i deras omvärld. Deras rötter i hemmet och området går djupare och ruckas inte lätt av tillfälliga händelser.

Denna film har en hel del kända namn på skådespelarlistan. Förutom huvudpersonernas porträttering av Diane Keaton och Morgan Freeman, ses Cynthia Nixon som mäklaren Lily Portman. Alla tre gör sina roller väl och med stor inlevelse, men det finns ändå en del med deras rollfigurer som kan uppfattas som något platt och förutsägbart. Ruths rollfigur kan exempelvis kännas lite slätstruken eftersom hon inte riktigt tycks kunna bestämma sig för om hon verkligen vill flytta eller inte. Stundom irriterar hon sig på mäklarens sätt att komma in som en virvelvind i hennes och Alex hem, men sedan tar hon mäklarens parti och vill att de ska rensa ut de flesta av spåren efter vardag och ett långt liv tillsammans. Alex däremot står stadigare i sin åsikt om att det ska synas att det är ett riktigt hem och vågar visa det även när de har visning, till mäklarens förtret. Mäklarens roll är också lite tråkig i sin framtoning, för där hade kunnat vara mer spänning i hennes relation till sina klienter eftersom de inte bara har ett affärsmässigt förhållande utan också är vänner privat, men den aspekten finns inte i Fem trappor upp. Däremot får vi inblickar i många andra små rollers liv och leverne, utan att dessa gör någon större påverkan på handlingen. De förblir små sidoberättelser som antyder att vara viktiga, men inte ger den stora handlingen något mer än lite tidsfördriv.

5TU2

Någon av filmens starkaste sidor är det visuella språket. Det stora fokuset i Fem trappor upp finns i hur väl Ruths och Alex lägenhet är formad och inredd för att ge den genuina känslan av att de verkligen bott där sedan ungdomsåren. Det är inte överdådigt i sin stil utan har en känsla av vardag där människor lever ett lyckligt men inte perfekt liv. Fem trappor upp har också fångat utomhusmiljön i New York på ett oerhört tilltalande sätt. Scener där paret Carver befinner sig på olika platser i området där de bor, förmedlar också den värme och nostalgi som de känner efter att ha bott där så länge.

Även om filmen i stort kan sägas vara välgjord och sevärd för den som tycker om relationsdramer, finns där aspekter som kunde ha förfinats och fördjupats i handlingen. Intrycket av Fem trappor upp är att den är något spretig i sin berättelse, eftersom den innehåller något för många sidohistorier som inte riktigt knyts ihop med huvudhandlingen om Ruths och Alex lägenhetsaffär på ett tillfredsställande vis utan bara är där som avbrott. Men det beror på hur manusförfattaren Charlie Peters och regissören Richard Loncrane valt att tolka originalet som är en bok av Jill Ciment, som annars får mycket liv genom skådespelarinsatserna. Trots det är detta är en film som väcker tankar och känslor kring livet och hur vi lever det samt hur olika vi värderar dess innehåll. Vad som är värdefullt för en person behöver inte ha samma värde för någon annan…

Anna Jormalainen
anna.jormalainen@digitalescape.se

Fakta:
Originaltitel: 5 Flights Up
Utgivningsår: 2014
Språk: Engelska
Genre: Drama
Regi: Richard Loncraine
Manus: Charlie Peters och Jill Ciment
Skådespelare: Diane Keaton, Morgan Freeman, Cynthia Nixon m.fl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *