Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp

Pugalendhi är en bluffande fakir från Rajasthan i Indien, som under stora delar av sitt 38-åriga liv livnärt sig på att visa upp sina trick och samtidigt lura till sig pengar från sina åskådare. Pugalendhi är skicklig och har genom åren väckt stor beundran bland dem som finns i hans närhet hemma i Indien.

När möbeljätten IKEA en dag släpper sin nya spikmattesäng Svavelspik bestämmer sig Pugalendhi för att införskaffa sig ett exemplar och han övertalar både vänner och bybor till att samla ihop pengar till hans resa. En resa som tar honom hela vägen till den franska huvudstaden Paris.

Utrustad med en falsk hundraeurosedel (fäst i en gummisnodd) tar han första bästa taxi och beger sig mot det blå-gula varuhuset. Taxichauffören Gustavo har svårt att förstå fakiren och i den språkförbistring som uppstår passar Gustavo på att utnyttja situationen till sin fördel, frågan är dock vem som egentligen lurar vem?

Väl inne i varuhuset följer Pugalendhi slaviskt den gula golvmarkeringen som återfinns i alla IKEA-varuhus, han oroar sig för vad som kan tänkas hända om han skulle frestas att lämna den förutbestämda rutten. När han så slutligen når sängavdelningen byts hans förundran mot förtvivlan när han får veta att sängen är slutsåld. Men det finns hopp, hans flyg går inte förrän på eftermiddagen dagen därpå och försäljaren lovar att han hinner beställa hem ett exemplar åt honom. Men det finns ett problem – sängens pris har stigit och nu har han bara ett fåtal timmar på sig att få ihop den summa som saknas. Jakten på pengarna är starten på en osannolik resa som är kantad av spännande möten, udda karaktärer och surrealism, men också en portion allvar, då han på sin väg möter andra människor som också är ute på sin livs resa.

Kommentar: Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp är Romain Puértolas debutroman. I boken får vi följa ett antal karaktärer vars liv på olika sätt sammanflätas med varandra, alla har de på ett eller annat sätt kommit i kontakt med, eller kanske snarare, kommit i vägen för den bluffande fakiren som är fast besluten om att få hem sin säng till Indien. Han skyr till en början inga medel för att lyckas. Men en händelse i IKEA-restaurangen får Pugalendhi att komma till insikt: hans handlingar har hittills varit själviska och även om hans liv har varit tufft får han till slut svårt att rättfärdiga sitt handlande. När han så småningom kommer i kontakt med en grupp flyktingar som riskerat sina liv under färden över Medelhavet för att försöka finna lyckan i Storbritannien, inser han att han trots allt haft det rätt bra. Jämförelsevis.

Parallellt med Pugalendhis resa, som tar sin början då han av misstag blir inlåst i ett skåp och skeppas till England, får vi följa taxichauffören Gustavo med familj. Han upptäcker snabbt att han blivit lurad av fakiren och bestämmer sig för att hämnas, kosta vad det kosta vill.

Bokens inledning är lättsam med humoristiska inslag. Att följa en vilsen fakirs rundvandring i ett öde varuhus efter stängningsdags är tämligen underhållande. Vi får ta del av hans tankar och funderingar över saker som vi, ”moderna” västerlänningar tar för givet och aldrig ens skulle reflektera över. Med tiden så byter berättelsen skepnad och ju mer vår vän fakiren får uppleva, desto djupare blir tankegångarna, språket och dialogen.

I bokens andra hälft accelererar handlingen och vi får följa med på en intensiv period där ett flertal länder besöks och avverkas, på vad som känns som ett fåtal sidor. Mer fokus läggs i stället på huvudpersonens tankar, hur han utvecklats och hur han ställs inför flera moraliska dilemman. Vi får också en bild av hur flyktingarna han möter på vägen levt sina liv, vad de offrat och tvingats genomlida på sin väg till det säkra, men ack så byråkratiskt (is)kalla Europa. Pugalendhi får skuldkänslor och skäms när han jämför sin egen resa med deras. Han blir besatt av att byta livsstil och försöker hitta ett sätt att återgälda den godhet han mött på vägen. I takt med att han förändras minskar hans tidigare så påtagliga hemlängtan, han känner inte längre någon anknytning till sin gamla hemby i Indien. Han har i stället börjat smida planer på ett nytt liv i Frankrike, med sin nyfunna kärlek Marie.

Som helhet är Den fantastiska berättelsen om Fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp en mycket underhållande bok. Redan efter ett par sidor känns de viktigaste karaktärerna väletablerade och vi kastas snabbt in i själva handlingen. Ett smart drag av Puértolas. Något som kan hamna på minuskontot är att handlingen i bland känns lite väl surrealistisk, handlingen baseras på ett flertal mycket osannolika sammanträffanden. Författaren har visserligen allt som oftast bra lösningar på de frågor som kan tänkas uppstå hos läsaren, men mot slutet av boken accelereras berättandet och vissa händelser inträffar lite väl enkelt. Överlag är det dock en mycket fin, klart läsvärd bok som ger en behaglig eftersmak.

Ted Stridh
ted.stridh@digitalescpape.se

Fakta
Av: Romain Puértolas
Språk: Svenska
Genre: Roman
Sidor: 250
Förlag: Wahlström & Widstrand

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *