YouTube: Zero Punctuation

Att säga att det finns många recensenter på YouTube är en underdrift. Som tjänst har hemsidan varit en utmärkt grogrund för många ambitiösa som sökt lyckan med videoproduktion, även om bara en bråkdel någonsin lyckas nå en större publik eller har drivet att fortsätta det kontinuerliga videomakandet. Oavsett var man väljer att lägga ribban för det kreativa arbetet och vilken kvalitetsnivå man väljer att hålla den tekniska utrustningen på, så är det ett arbete som kräver en enorm investering av tid och energi…

Viktigast av allt är att kunna erbjuda något unikt till de som sätter sig för att titta på videoklippen, något som gör att de videos som tillverkas sticker ut från mängden. Det kan röra sig om en viss stil på videomaterialet, ett visst format på videoklippens upplägg eller en speciell personlighet som presenteras… eller så kan det vara alla tre på samma gång, som i fallet med Zero Punctuation.

Videoserien, publicerad på The Escapist, startade 2007 har och sedan dess passerat 400 avsnitt. Kreatören Ben ”Yahtzee” Croshaw, videospelsrecensent och författare, tittar varje vecka på ett nysläppt datorspel och går igenom dess fördelar och nackdelar med en etablerat vresig rollfigursversion av sig själv som har en tendens att se det negativa snarare än det positiva. Trots att det finns tydliga kopplingar till den traditionellt arga spelrecensenten, delvis etablerad av James Rolfes rollfigur Angry Video Game Nerd, har Croshaw hittat en unik ton och stil på levereringen som skiljer honom från mängden. Med en kort speltid och mycket att berätta, gör serien skäl för namnet med det snabba pratandet, alltid ackompanjerat av de grafiska figurerna som demonstrerar eller understryker vad som sägs med visuella handlingar.

Vad som bör noteras är att Zero Punctuation som videoserie INTE är för de lättstötta eller yngsta, då en stor del av humorn och många av kommentarerna om recensionsobjektet bygger på subtila och mindre subtila sexuella referenser eller svordomar. Men istället för att bara vara en vresig och arg person som spottar ur sig arga eller fula ord, är det tydligt att Croshaw har en klar eftertanke med varje stavelse han skriver. Varje uttalande har noggrant övervägts för att förtydliga en tanke eller ett intryck som spelupplevelsen har lämnat efter sig, men med väl valda ord snarare än slumpvist valda förolämpningar eller svordomar. Det är en konst att kunna uttrycka sig så väl, även med språkets sämsta ord, och fortfarande framstå som en person med ett gott ordförråd och ett starkt intellekt.

Där finns en svart komik i Zero Punctuation som gör videoserien extremt tilltalande, men bara för dem som kan se förbi det uppenbara och uppfatta de underliggande delarna av vad som sägs. I en enda replik kan mängder av information utvinnas och kan, för den intresserade, vara ovärderlig information inför ett kommande köp av ett datorspel. Men istället för att rikta sig till en så stor publik som möjligt, med en urvattnad och harmlös persona, har Croshaw valt att lägga upp sin videoserie med ett format han föredrar och tycker är givande att arbeta med. Denna passion kan ses i de färdiga avsnitten och är troligtvis en av anledningarna att han sedan en tid passerade avsnitt 400. Men även om det finns många likheter med Ben ”Yahtzee” Croshaw och den personlighet han presenterar i Zero Punctuation, så är det viktigt att påpeka att detta är en överdriven rollfigur.

Numera producerar Croshaw också sidoprojektet Judging by the Cover på samma kanal, en lugnare videoserie där omslaget eller affischen till ett spel eller en film analyseras. Tonen här, i kontrast till huvudserien, bygger snarare på en sofistikerad konstkännare som ger ett utlåtande om bilden denne har framför sig utan att ha större insikt i materialet som omslaget eller affischen hör till. Som komplement är Judging by the Cover en utmärkt och mer rumsren videoserie som ger Croshaw möjligheten att variera sitt skrivande och videoskapande.

Att jag personligen uppskattar Zero Punctuation, och nu också Judging by the Cover, är ett faktum. Det är alltid en uppskattad stund för mig när jag inser att The Escapist har laddat upp ett nytt avsnitt och jag har ett par minuters leende framför mig. Hur vulgärt det än kan verka, finns det större skrivartalanger bakom produktionen än vad som först kan synas på ytan. Men för att verkligen uppskatta serien är det viktigt att tittaren både uppskattar brittisk torr humor, svart humor och färgstarka ord. Och givetvis datorspel…

Danny Ahrling
danny.ahrling@digitalescape.se

The Escapist hemsida
The Escapist YouTube

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *