YouTube: Miracle of Sound

Att säga att jag uppskattar film, tv-serier och datorspel är en underdrift. Det beror givetvis på min stora kärlek för berättande och berättelser, där dessa medium är fantastiskt effektfulla på att dela med sig av historier och äventyr. Interaktivt eller passivt, så finns det mängder av upplevelser att få av dem alla, som i sin tur kan inspirera oss att skapa något nytt och eget. Det är vad som var motivationen och starten för den irländske musikern Gavin Dunn, online känd som Miracle of Sound.

Vad som började 2011 som en sång inspirerad av spelserien Mass Effect, har idag blivit en fulltidsverksamhet. Efter att ha hämtat inspiration från oftast ett nysläppt spel, skrivs egen musik och text för att sätta ord på känslan, historien och upplevelsen. Även om det lånas utdrag eller detaljer från ursprungsmaterialets musik, försöker Gavin Dunn att ge sina egna låtar en distinkt känsla och hans eget uttryck, för att skapa en unik upplevelse som går parallellt med hans egen.

Sedan dess har flera spelserier och filmer blivit förevigade i Miracle of Sounds spellista, ibland flera gånger på grund av intrycket de lämnat efter sig. Som uttalad Fallout-fantast har spelserien dykt upp flera gånger under åren, senast med en lågmäld ballad om världen efter atombomberna. Andra är exempelvis Assassin´s Creed, Metal Gear Solid, Dark Souls eller Grand Theft Auto. Bland filmer och tv-serier återfinns Firefly, Game of Thrones, Mad Max och Hobbit, bland många fler.

Visst är det fullt möjligt att kritisera Miracle of Sound för att rida på populariteten som flera av dessa spel och filmer har, i och med att hans musik har en tendens att komma ut kort efter dem blivit tillgängliga på marknaden. För den som följt Gavin Dunns arbete är det istället uppenbart att Miracle of Sound är ett passionsprojekt och ivern att ta sig an nytt material att basera musik på beror på hans genuina kärlek till både spel, film och musik. Som vilken entusiastisk filmbesökare eller datorspelare som helst, så är han ivrig att få ta till sig det nya som kommit på marknaden och musiken han producerar efteråt är hans reaktion på det han konsumerat. Istället för att recensera och ge sin åsikt så, lyckas han med få ord och musik berätta om alla sina intryck.

Samtidigt är musiken Miracle of Sound producerar stark nog att stå på egna ben, parallellt till vad som inspirerat skrivandet av både sång och musik. Texterna är välskrivna och har oftast flera meningar eller en underfundig lek med ord som gör dem både njutbara och engagerande, oavsett om lyssnaren har en aning om källmaterialet eller ej. Det är, minst sagt, en styrka att kunna balansera en produktion så smidigt mellan att vara en tydlig inspiration från ett annat verk, samtidigt som det är så individuellt och har ett eget starkt uttryck.

Som ensam musiker, även om Gavin Dunn hyr in extra sångare efter behov, så sköter han allt från inspelning, till mixning och distribution själv. Trots att där finns en stor mängd talang med både sång och att spela flera instrument, går det inte att förbise att en del av instrument och arrangemang är helt tillverkade på digital väg. Istället för inspelade instrument, spelade av musiker, är de genererade genom komponeringsmjukvara. Detta är ett mindre problem, eftersom uttrycket och känslan i musiken som skapas mer än väl kompenserar för att vara gjorda av en ensam musiker, när det annars krävs en hel grupp.

Trots att Miracle of Sound är en av många Youtube-kanaler med fokus på musik, sticker Gavin Dunn ut av flera anledningar. En god känsla för text och musik, tillsammans med en god smak för kvalité i både visuellt och verbalt berättande. Detta blandat med en ödmjuk inställning till sin popularitet online, även om han ofta påpekar att hårt arbete lönar sig, gör Dunn till en sympatisk och talangful musiker som är lätt att uppskatta. Oavsett om tycket och smaken kan variera på spåren han producerar, vilka som varje lyssnare gillar eller ej, finns det alltid något att ta del av och njuta av i Miracle of Sounds spellista.

Danny Ahrling
danny.ahrling@digitalescape.se

Miracle of Sound på YouTube och FaceBook

Gavin Dunn är också en aktiv del, tillsammans med Jim Sterling och Laura Kate Dale, i Podquisition. Podcasten behandla spel och spelnyheter, samtidigt som det finns en ytterst liberal inställning till humor och vilka ämnen som kan tas upp.Detta är något som gör podcasten speciell och underhållande, men bara av de med ett brett sinne för humor.

Ett spår från Miracle of Sound användes med tillåtelse i RadioEscapes halloween-avsnitt 2015.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *