YouTube: Cinema Sins

Att säga att det finns mängder av filmrecensenter på YouTube är nog en underdrift. De flesta följer, mer eller mindre, samma formel på sitt recensionsupplägg eller hämtar inspiration från sina idoler bland de andra recensenterna  och byggare vidare därifrån. Ett litet antal hittar ett eget uttryck som blir så ikoniskt eller iögonfallande att de syns omedelbart. Youtube-kanalen Cinema Sins är en sådan, främst för deras huvudserie Everything Wrong With… också kallat EWW.

Konceptet till programmet är enkelt. De tar en närmare titt på en filmtitel och pekar ut diverse fel, logiska hål eller tvivelaktig dialog, för att bara nämna ett fåtal punkter, som berättarrösten förklarar bitskt och sarkastiskt medan felet visas i bild. De går igenom filmen grovt, med fokus på felen, samtidigt som varje fel ökar på syndmätaren som syns i bild tills den leder till en slutgiltig dom… Ofta avslutat med korta och komiska remixer med klipp från samma film.

Beskrivningen kanske verkar torr och torftig, men det är uteslutande för att det är svårt att summera atmosfär och humor som kanalens kreatörer Jeremy Scott och Chris Atkinson har lyckats skapa. Den är vass, sarkastisk och ibland nedlåtande, men är inte så på grund av ett destruktivt behov. Istället visar både Jeremy Scott och Chris Atkinson ett stort intresse för film, filmskapande och berättande som gör att de förstår brister eller problem i filmer och ofta hur de hade kunnat undvikas. Men istället för att bara vara en torftigt videoserie som ringade in problem och kom med eventuella förslag på lösningar, så lyckas de med Jeremy Scotts berättarröst och komiska timing att leverera något som inte bara har blivit underhållande, utan också ikoniskt i YouTube-sfären.

Trots att de har ett huvudfokus på populära storfilmer och popcorn-action, så är det inte ovanligt att filmer av annan karaktär också kan hamna under luppen för att under ett visst antal minuter, beroende på hur många synder man har hittat, syna produktionen i sömmarna. Givetvis är variationen på de olika felen och bristerna både hög och låg. I den enda änden av spektrumet finns de gigantiska logiska hålen eller felen som borde ha upptäckts långt innan filmen gjordes klar, eller ens påbörjades, och fixats till, medan i den andra finns småsaker som kan uppfattas som rent ”gnäll” eller punkter som kanske inte ens borde ses som brister. Däri ligger en stor del av charmen, att spännvidden på vad man vågar ta upp i Everything Wrong With… inte bara fokuserar på det största eller minsta, utan plockar allt det intressanta som upptäcks. Oavsett vari spektrumet de ligger.

Jag skulle vilja påstå att Everything Wrong With... är  så kallad infotainment av bästa möjliga kvalité. För inte nog med att du både uppmanas att skratta åt och underhållas av något som egentligen är frustrerande och kanske förstör en filmupplevelse, så samlar du också omedvetet på dig lite extra kunskaper om att se kritiskt på film. Naturligtvis finns det mycket i videoserien som kan diskuteras. Huruvida humorn fungerar för dig eller ej, tillsammans med om du håller med om åsikterna som presenteras eller vad Jeremy Scott och Chris Atkinson väljer att klassificera som ”synder”. Men man bör vara medveten om att avsnitten görs med en glimt i ögat och stor filmglädje, trots att tonen ofta är medvetet skruvad till att vara nedlåtande eller besviken. Humorn är trots allt i fokus.

För den som tycker konceptet är lockande och som kan uppskatta att få sina favoritfilmer eller skitfilmer kärleksfullt sönderslitna, så kan Cinema Sins Everything Wrong With… vara en utmärkt videoserie att titta närmare på. Givetvis bör man vara medveten om att handling och eventuella överraskningar eller oväntade förvecklingar kan och kommer berättas, så det bör vara en god idé att se filmerna innan de dissekeras i bitar. Om inget annat blir behållningen eller tillfredsställelsen så mycket större när de slits i stycken…

Danny Ahrling
danny.ahrling@digitalescape.se

Cinema Sins på YouTube

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *