Time of EVE: The Movie

Time of Eve 1I en tid där människan lever tillsammans med androider, människoliknande robotar som hjälper till i såväl vardags- som yrkeslivet, upptäcker gymnasieeleven Rikou Sakisaka en märklig beteendeförändring i sin hushållsandroid ”Sammy”. Vid upprepade tillfällen ser den ut att ha besökt en plats som ligger långt utanför det normala vistelseområdet, trots att vare sig Rikou eller någon i hans familj har beordrat detta.

Tillsammans med sin vän Masakazu Masaki beger sig Rikou iväg till denna plats och finner då ett café som heter ”Time of EVE”. Innanför dörrarna står en skylt som förklarar caféets enda regel: att inte göra någon skillnad på androider och människor. Genom att prata med de personer som regelbundet besöker caféet, lär sig Rikou inte bara mer om Sammy utan också hur androider generellt beter sig när de inte tjänar människan – och blir på så vis någonting mer än bara ett elektroniskt, talande verktyg.

Kommentar: Två riktiga klassiker inom sci-fi som verkligen har satt det här med robotars mänskliga beteende på kartan är naturligtvis Do Androids Dream of Electric Sheep? (filmatiserad genom Blade Runner) av Philip K. Dick, samt I, Robot av Isaac Asimov. Likt dessa två filmer behandlar även Time of EVE den intressanta frågan om hur pass mänskliga robotar egentligen kan bli, vad gäller eget beteende och ett medvetande. Men i denna berättelse porträtteras frågan lika ofta på ett mer lekfullt som filosofiskt sätt – där det förstnämnda tillvägagångssättet ändå lyckas få en att fundera över var gränsen egentligen går mellan vad som kan anses vara ett mänskligt beteende, och hur pass väl robotar av denna kaliber kan smälta in i samhället.

Time of Eve 6

Vi blir tidigt introducerade för Rikou som finner ett märkligt meddelande i den digitala beteendeloggbok som familjens android Sammy dagligen för. Detta leder både honom och hans klasskamrat till ett café med samma namn som filmen, där människor och androider är menade att umgås på lika villkor utan att få sin identitet ifrågasatt. Vad som främst möjliggör detta är eliminerandet av den digitala dataring som varje android har ovanför sitt huvud, just för att särskilja dem åt från riktiga människor. Till saken hör också att androiderna tycks genomgå en smärre personlighetsförändring när de träder innanför caféets dörrar, då de inte längre behöver lyda någons order, bete sig på ett visst vis eller tvingas hålla minen oavsett vad de utsätts för. Därför har både Rikou och Masakazu svårt för att avgöra när de pratar med en människa och när den andra parten är en android, vilket till en början känns väldigt obehagligt för båda. Men ju fler av caféets stamkunder som Rikou lär känna och komma närmare, desto mer förändras också hans syn på förhållandet mellan androider och människor. Till skillnad från Masakazu som envist hävdar att en robot är en robot oavsett vad den säger sig känna, tycka eller tänka och hur mänskliga de än må se ut när deras ”gloria” är avstängd.

Bortsett från vad som händer på caféet och i huvudet på både Rikou och Masakazu när de ser androider bete sig som människor, ligger det även en röd tråd i bakgrunden – som är det absolut första man får se när filmen börjar. En organisation har nämligen uppmärksammat beteendeförändringar hos flertalet androider och de personer som är ansvariga inom denna organisation, tycks aktivt arbeta mot en ökad interaktion mellan android och människa – utöver vad som får anses vara ”normalt bruk”. Detta är någonting som filmen med jämna mellanrum bollar tillbaka till genom såväl kortare scenbyten till en och två något mystiska platser, som TV-sändningar vilka sker i bakgrunden på caféet eller hemma hos Rikou. Det blir som två historier att följa, utan att för den delen kännas som en splittring, och i slutändan fogar de samman på ett snyggt, sömlöst sätt.

Time of Eve 5

Presentationsmässigt är filmen en lika fantastisk upplevelse som berättelsemässigt. Även om det är sparsamt med miljöer var detta ingenting som jag reflekterade över, förrän när jag nu ska sitta här och försöka samla mina tankar till en begriplig text. Animationer, miljöer och karaktärer är alla fantastiskt välgjorda och vackert tecknade. Man väljer kameravinklar med omsorg och kommer med klippningar som är lika väl utvalda, och ibland även oväntade, som den musik och de ljudeffekter som ackompanjerar scenerna. Kort sagt stimuleras min hörsel och syn på ett minst lika tillfredsställande sätt som min hjärna. Jag passar även på att nämna den härliga humorn som fick mig att brista ut i skratt fler än en gång.

Filmens många olika karaktärer är också någonting som förtjänar att nämnas. Några av dem blir mer eller mindre bara presenterade i samband med att Rikou och Masakazu bekantar sig med dem, medan andra får lite mer bakgrundshistoria. Men vad de alla verkligen bidrar till, med sina personligheter och sitt agerande, är den filosofiska biten – det där som får ens tankar att vandra iväg och gör historien så intressant. Jag har redan beskrivit det som att de kunder som är androider genomgår en personlighetsförändring när de kliver innanför dörrarna till caféet, och med Sammy blir det så extra tydligt eftersom hon är någon som vi får följa även utanför denna plats – hemma hos Rikous familj. Där finns många ögonblick och scener med just henne som är både känslomässigt starka och alldeles underbara, när hon försöker våga vara någonting mer än bara en elektronisk tjänare som fyller ett programmerat syfte.

Time of Eve 4

Time of EVE: The Movie är en fantastiskt välgjord film med en utmärkt presentation, intressant handling och härliga karaktärer. Den får mig att skratta, den får mig att bli ledsen, men framförallt får filmen mig att fundera över det mänskliga beteendet och vad som – bortsett från innandömet – skiljer oss från så här pass avancerade robotar. Caféet är en lika småkuslig som underbar plats där alla kan vara sig själv och det inte existerar några barriärer, robotlagar eller fördomar. Jag har redan planerat in mitt nästa besök där, för att lära mig mer om de väldigt unika individer som går dit. Och jag tycker att du som läser denna text bör göra detsamma, för dörren står alltid öppen – för vem som helst.

Tomas Engström
tomas.engstrom@digitalescape.com

FAKTA:
Titel: Time of EVE: The Movie
Språk: Japanska (engelsk text)
Genre: Drama/Sci-fi
Längd: 106 min
Produktion: Studio Rikka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *