The Woman in Black

the-woman-in-black-2012-dvd-coverArthur förlorade sin fru under förlossningen av deras son och detta har drabbat honom mycket hårt. Efter åratal av depression verkar den unge advokaten Arthurs arbetsgivare slutligen ha fått nog och de hotar att avskeda honom om han inte fullföljer hans nästa uppdrag.

Eftersom Arthur står på ruinens brant har han inte råd att förlora jobbet och han går med på att fullfölja uppdraget. Han ska resa till en avlägsen by för att se över en avliden gammal dams papper. När han anländer till byn får han genast känslan av att något inte är som det ska. Alla undviker Arthur och de verkar göra allt vad de kan för att han ska ge upp och lämna byn bakom sig igen. Med jobbet hängande i en skör tråd låter sig inte Arthur ge med sig och han sätter igång med sitt arbete.

Men han är inte ensam i den gamla damens övergivna hus. Han får syn på en kvinna i svart och genast börjar saker och ting hända. Ett efter ett börjar barnen i byn att avlida under mystiska omständigheter och så sakteliga börjar Arthur förstå varför byborna håller sina barn bakom lås och bom. Allt verkar vara kopplat till det övergivna huset och den spöklika gestalt som huserar där.

Kommentar: Anrika Hammer blev synonymt med brittisk skräck när det begav sig i sluten av femtiotalet. Då producerades bloddrypande historier som Dracula med Peter Cushing och Christopher Lee. The Woman in Black fortsätter i en del avseenden Hammers tradition av stämningsfull skräck, men det är nästan en omöjlig uppgift att leva upp till bolagets storhetstid.

Filmen utspelar sig i början av 1900-talet och återskapandet av denna tidsera är en av behållningarna med filmen. Även om en del miljöer kan te sig något konstlade har man gjort ett bra jobb med att fånga känslan av denna svunna tid. Det här är en ”periodsfilm” lika mycket som det är en skräckfilm och detta hjälper till att ingjuta lite av den rätta känslan i The Woman in Black.

Det som man inte har lyckats lika bra med är filmens skräckelement. Upplägget för filmen är som klippt och skuret för en långsamt stegrande atmosfär. Istället för att bygga på Arthurs ensamhet i det stora, tomma huset för att skapa en känsla av isolation och utsatthet tar man istället till den moderna skräckfilmens chockgrepp. På ett sätt kan jag förstå detta, för när filmen väl försöker göra mer subtila skräckscener så misslyckas man ganska så rejält. Inramningen, klippningen och ackompanjemanget under dessa scener får inte den önskade effekten och resultatet blir att de här vitala delarna av filmen faller platt. Spökerierna får ingen som helst genomslagskraft och det verkar som att filmmakarna har insett detta under produktionen.

Därför är The Woman in Black översållad av ”jump scares” – lite som en sista utväg för att tvinga fram en reaktion hos tittarna. Det märkliga är att man dessutom signalerar ankommande skrämselscener långt i förväg så att chocken inte kommer som en chock. Jag måste dock erkänna att flera av dessa segment var riktigt bra genomförda på ett sätt som jag inte har sett i en modern skräckfilm på senare år. Det fanns jump scares som faktiskt gagnade filmen och gav någon form av spöklik känsla. Hur märkligt utförda skräckelementen i The Woman in Black än är så finns det något här som man har gjort helt rätt.

womaninblack1

När det gäller rollfigurerna så är det inte fråga om några dåliga skådespelarprestationer i den här filmen, men personerna som de porträtterar har en tendens att vara bleka och ointressanta. Daniel Radcliffes Arthur har getts en intressant bakgrundshistoria, men bortom detta så finns det inte mycket karaktär i denna rollfiguren. Det finns inget liv i vare sig Arthur eller birollerna omkring honom, så man engagerar sig inte i rollfigurerna. Radcliffe och kompani verkar inte göra mer än precis vad som krävs för att ta sig från en scen till en annan, men jag skulle vilja säga att det är bristen på regi som är roten till det onda. Att få skådespelare att leverera en levande och trovärdig rolltolkning är regissörens främsta uppgift och på den här fronten har James Watkins misslyckats. Han verkar vara nöjd med ett ytligt, ointressant skådespeleri.

The Woman in Black blir inte mer en en medioker upplevelse som man tenderar att glömma bort i samma sekund som filmen har tagit slut. Det finns ett par spännande scener i snygga miljöer, men det saknas liv i den här filmen. The Woman in Black duger som en stunds simpelt tidsfördriv, men utöver detta finns det inget att hämta. Det här är med andra ord inte en film som kommer att toppa listan på Hammers bästa skräckfilmer.

Pavo Hemmingsson
pavo@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2012
Språk: Engelska
Genre: Skräck
Regi: James Watkins
Manus: Jane Goldman
Skådespelare: Daniel Radcliffe, Roger Allam, Ciarán Hinds

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *