The Wee Free Men

TheWeeFreeMen_covAllt börjar en till synes vanlig och solig dag. Nioåriga Tiffany Aching är tillsammans med sin lillebror Wentworth nere vid vattendraget när plötsligt två udda ting händer. Först ser Tiffany en pytteliten blå man som varnar henne, med ett mycket bisarrt språkbruk. Än värre blir det när ett vattenmonster, direkt ur sagornas värld, försöker ge sig på de båda syskonen. Till skillnad från andra barn, som skulle bli rädda och springa efter sina föräldrar, tar Tiffany själv an att göra sig kvitt monstret, med lite mod och moderns enorma stekpanna. Nöjd med att ha drivit varelsen tillbaka, är Tiffany omedveten om att ett par osedda ögon betraktat det hela och att tillvaron snart kommer att ta en drastisk vändning.

Wentworth försvinner spårlöst och Tiffanys föräldrar är i upplösningstillstånd. Ingen verkar veta var han har tagit vägen eller vad som har hänt. Tiffany själv börjar ana misstankar och söker kontakt med de pyttesmå blå männen som smyger på gården och håller henne under uppsikt. De visar sig, efter lite påtryckningar, vara Feeglar; feväsen som gjorde uppror mot resten av fevärlden och som därför bannlysts till människornas värld där de trivs mycket bättre. De små rackarna är ohyfsade, tjuvaktiga och älskar ett rejält slagsmål, men verkar ovanligt artiga och rädda för Tiffany som de är övertygade om har magiska krafter. De verkar också ha en aning om vad som hänt med lillebrodern och i väntan på hjälp från annat håll bestämmer sig Tiffany för att ta sig an fevärldens monster på egen hand. Utrustad med sin stekpanna, en bok om fårens vanligaste åkommor och en stor hög slagsmålshungriga Feeglar…

Kommentar: The Wee Free Men är en av Terry Pratchetts böcker som nästan kan ses som en fristående från hans andra berättelser placerade på Discworld. Det är mycket sent i handlingen som referenserna till andra böcker och karaktärer dyker upp, då för att knyta samman handlingen och lägga en grund för kommande böcker i subserien om Tiffany Aching. Han väljer här att, istället för redan använda områden i bokserien, etablera en helt ny plats och nya karaktärer som hjälper till att skapa den unika känslan i The Wee Free Men som hjälper till att ge historien sin atmosfär.

Även om Pratchetts klassiska berättarstil och uttryck finns, är tonen och innehållet annorlunda strukturerat och ger en annan smak än hans tidigare och senare böcker. Tiffanys första äventyr är lika storslaget och imponerande som många av Pratchetts andra, men han väjer att vara återhållsam och fokuserar på det lilla snarare än det stora. Det beror till stor del på att han försöker fånga perspektivet hos en liten flicka, trots att hon är betydligt intelligentare än andra i hennes ålder, och håller fokuset på vad hon upplever just där och då.

För Tiffany har världen bestått av det lilla samhället hon är uppväxt i och markerna omkring, även om hon drömt och fantiserat om vad som finns bortom det. Förutom hennes nyfikenhet och intelligens, finns en oerfarenheten och naiviteten som färgar hennes syn på både människor och varelser omkring henne och eftersom vi ser historien från Tiffanys perspektiv, får vi lära känna hennes personlighet mycket väl under handlingen. Förutom hennes dialog och handlingar, har vi en ständig insyn i hennes funderingar och försök att förstå allt det nya och främmande som hon nu ställs inför. Hon är lätt att tycka om och etablera en relation till som läsare, även om hon kan kännas lite lillgammal i vissa avseenden och det blir upp till läsaren om detta är en dålig egenskap eller något gulligt och tilltalande.

I kontrast till Tiffany, som driver handlingen och tankarna vidare, står Feeglarna för majoriteten av humorn i The Wee Free Men. Även om de också bidrar med information och inte är sena att rycka in som Tiffanys personliga garde, är deras diskussioner, utrop och agerande vad som lockar till flest leenden och skratt. Mycket på grund av deras annorlunda sätt att prata, tydligt inspirerat av skotsk dialekt, men också på grund av deras syn på livet och deras livsfilosofi. De representerar en okuvlig entusiasm och livsglädje som hoppar från boksidorna och rakt in i hjärtat på läsaren, efter att de först tagit en kik i dennes plånbok…

Att sätta fingret på vad som gör The Wee Free Men till en så tillfredsställande läsupplevelse är inte enkelt. I sin grund är det ett klassiskt barnäventyr där både rollfigur och läsare går från en vanlig värld och hamnar i den brittiska tolkningen av fevärlden, men där tar det normala slut. Terry Pratchett sätter sin egen prägel på både berättarstilen och vilka friheter han har sig att utveckla inspirationsmaterialet vidare till att passa sin egen värld. Ett stort tema för historien är oskuldsfullhet och att stå inför något nytt som väntar på att få upptäckas, även om det inte bara finns goda ting där.

The Wee Free Men är en av Terry Pratchetts bästa böcker, med stora mängder av både hjärta och charm. Atmosfären är tjock, dialogen är engagerande och underhållande, samtidigt som karaktärerna är både levande och älskvärda. Särskilt Feeglarna stjäl all uppmärksamhet och är omöjliga att inte tycka om, trots deras dåliga beteende och dryckesvanor. Detta är en perfekt bok för de som vill prova på Pratchetts stil och berättande, men är också ett måste att läsa för de som redan älskar böckerna om Discworld och ännu inte har tagit sig an Tiffany Achings första äventyr.

Danny Ahrling
danny.ahrling@digitalescape.se

Fakta
Av: Terry Pratchett
Språk: Engelska
Genre: Humor/Äventyr
Sidor: 320
Förlag: Corgi (m.fl)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *