The Strangers

the-strangersJames och Kristen har varit på bröllop och de har planerat att spendera natten i James familjs sommarstuga. Denna romantiska natt har James planerat väldigt noga, men dessvärre går hans planer i stöpet och paret anländer till stugan redo att bryta upp och gå skilda vägar. Besvikelse och hjärtesorg vilar tungt över paret under nattens sista timmar, men så händer det något som får dem på andra tankar.

Tre maskerade individer med mord i sinnet börjar stryka omkring utanför stugan och det dröjer inte länge förrän de med våld försöker ta sig in till det vettskrämda paret. Det som skulle bli en romantisk natt tillsammans förvandlas med ens till en desperat kamp för överlevnad. James och Kristen får göra allt de kan för att undfly de mordiska inkräktarna.

Isolerade som de är blir det ingen lätt uppgift att komma från stugan med livet i behåll. Paret som tidigare såg deras relation avslutas måste nu kämpa för att slutet på deras förhållande inte ska sammanfalla med slutet på dem själva.

Kommentar: Det här är verkligen en film med en enkel premiss. Man skulle faktiskt kunna säga att handlingen lyser med sin frånvaro i The Strangers. Det är bara saker som händer och inget mer. Det här behöver inte vara en nackdel för en film och speciellt för en skräckfilm. Den här genren kan faktiskt gynnas av ett simplistiskt upplägg.

Det som manusförfattaren och regissören Bryan Bertino har ägnat tid med, rent handlingsmässigt, är de båda huvudkaraktärernas bakgrundshistoria. Han ägnar mycket tid i början av filmen för att etablera deras relation och känslotillstånd innan skräcken knackar på dörren. Det här är ett lyckat drag, för även om inledningen presenteras i ett sävligt tempo så hjälper det mycket att ha etablerat huvudrollerna ordentligt innan den dödliga leken påbörjas. Man får faktiskt lära känna personerna så pass mycket att man bryr sig om dem i filmens senare skede. Det är speciellt viktigt med tanke på att resten av filmen inte har någon berättelse att prata om.

the_strangers09Även om det inte finns mycket handling i den senare delen av filmen så finns det desto mer atmosfär. Bertino har på ett bra sätt byggt upp den kusliga stämningen och sättet som inkräktarna används rent visuellt för att skapa skräck för överlag föredömligt genomfört. Det här är verkligen tre maskerade mördare som kan ge åskådarna kalla kårar. Allt från designen av maskerna till hur de rör sig och interagerar med det vettskrämda paret är riktigt effektfullt.

Däremot finns det också en hel del ”jump-scares” av den absolut billigaste sorten. Jag förstår inte varför stämningen måste förstöras av den här typen av desperata försök att forcera fram en reaktion från åskådarna. För mig är detta ett tecken på att man inte litar på sitt eget material. Det känns som att den här typen av skrämseleffekter tenderar att fogas in i filmen när man är orolig för att det inte har hänt något på länge och man är rädd för att man tappar tittarens intresse. Det är synd och skam, för jump-scares får åtminstone mig personligen att slitas bort från filmen och man skadar på så sätt atmosfären.

På plussidan har vi lyckligtvis skådespelarna och det är två solida skådespelarprestationer som filmen lutar sig mot. Liv Tyler och Scott Speedman håller den här skräckupplevelsen på jorden med sina avskalade och naturliga rollporträtt. Med dessa verklighetstrogna rollfigurer så kommer man väldigt långt med att fånga tittarnas intresse och skräcken känns sannerligen äkta i Tylers och Speedmans ögon. Eftersom det här i stort sett är de enda karaktärerna vi får se i filmen så vilar mycket på dessa båda skådespelare, men de bär tillsammans upp filmen på ett övertygande sätt.

The StrangersUtöver den eminenta designen på filmens ”monster”, som jag nämnt tidigare, så är även resten av det visuella välplanerat och snyggt genomfört. Det finns gott om scener som stärks av bildspråket och kameraarbetet, även om det ibland kan kännas som att det blir alltför stiliserat och överarbetat. Överlag tycker jag dock att The Strangers gör mycket rätt med hur man presenterar denna enkla historia på ett intressant och effektfullt vis.

Det här är kanske inte en av de bättre skräckfilmerna på senare år, men jag måste ändå säga att The Strangers är helt klart godkänd som skräckfilm. Man bjuds inte på något som man inte har sett förut, men greppen som Bryan Bertino använder sig av gör ändå att man får sig en intensiv skräckupplevelse. Om man bara inte förväntar sig alltför mycket av The Strangers så kan man få sig en lagom dos spänning och atmosfär. Det är en ganska tunn film som lider av att den inte direkt har någonstans att ta vägen efter ett tag, men vill man inte ha något alltför avancerat så kan The Strangers definitivt uppfylla dina skrämselbehov.

Pavo Hemmingsson
pavo@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2008
Språk: Engelska
Genre: Skräck
Regi: Bryan Bertino
Manus: Bryan Bertino
Skådespelare: Liv Tyler, Scott Speedman, Gemma Ward

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *