The Stone Roses: Made of Stone

posterDet kortlivade bandet The Stone Roses begravdes i mitten av 90-talet, efter att endast ha gett ut två album. Innan de gick sina skilda vägar hann de dock med att ta världen med storm. Det var ett band som kom från ingenstans och nästan över en natt blev de den brittiska musikscenens älsklingar. The Stone Roses kom att bli ett av de mest inflytelserika brittiska banden, men lika snabbt som de hade dykt upp försvann de igen.

Femton år senare var återuppståndelsen ett faktum. Trots att medlemmarna hela tiden hade påstått att det var omöjligt så utannonserades The Stone Roses återkomst. En serie spelningar runt om i världen ska kulminera i en storskalig föreställning i hemstaden Manchester. En dokumentärfilmare har fått tillgång till bandet och vi får följa deras förberedelser inför den stora showen i Heaton Park.

Kommentar:  Filmmakaren Shane Meadows (This is England) verkar ha fått sin högsta dröm att gå i uppfyllelse när han gavs möjligheten att porträttera The Stone Roses återförening. Eftersom han är ett stort fan av bandet är det inte så konstigt att The Stone Roses: Made of Stone är en kärleksförklaring till bandet och deras musik. Dokumentären gör ett bra jobb med att efterlikna själva känslan i The Stone Roses musik – det är ömsom sprudlande, ömsom andaktsfullt och hela tiden fullt av energi.

Meadows jobbar inte med gimmicks, arrangerade scener eller något sådant. Han bara låter kameran rulla och lyckas på så sätt fånga något som man nästan aldrig tidigare har sett: de riktiga Stone Roses. Det enigmatiska bandet har sällat låtit någon komma dem nära inpå livet, men här får man faktiskt känslan av att man får se vem dessa herrar verkligen är och det är en bedrift i sig.

Däremot kan jag få känslan av att Meadows endast predikar till de redan frälsta med den här dokumentären. Det här är inte dokumentären som man ska se om man inte vet något om The Stone Roses eller har hört deras musik. Presentationen av bandet är minimal, så regissören verkar förutsätta att man redan är insatt i fenomenet The Stone Roses. Det här är en film som är gjord av ett fan och är gjord för andra fans. Vi bjuds visserligen på tillbakablickar, men det är inte nog med information för en nykomling som vill bekanta sig med bandet och deras historia.

129936993_ian_420984cFör dem som redan är välbekanta med The Stone Roses finns det dock mer att hämta, men ändå förvånansvärt lite måste jag säga. Bandet intervjuas i stort sett inte av dokumentärfilmarna en enda gång, så man får inte mycket till inblick i deras tankar och funderingar kring återföreningen. Å andra sidan så visar Meadows, med hjälp av klipp från deras storhetstid, upp hur omöjligt det har varit att få bandmedlemmarna att dela med sig av något överhuvudtaget när det gäller intervjuer, så det kanske var en bra att de skippade detta när allt kommer omkring.

Däremot så finns det gott om små filmsnuttar som skildrar bandet på 80-talet och det gav lite mer inblick i hur det var när det begav sig och hur dynamiken var i gruppen. Det blir också en rolig kontrast till hur de nyuppståndna bandet beter sig under sina förberedelser, men samtidigt så ser man fortfarande den där ungdomliga glöden i deras ögon fortfarande så fort de börjar spela tillsammans.

The-Stone-Roses-Made-of-StoneThe Stone Roses: Made of Stone tar sig även en hel del tid för att porträttera bandets beundrarskara. Detta är något som hade kunnat ge känslan av att dokumentären ödslar dyrbar speltid, men här gagnar växlingen mellan bandet och deras fans filmen som helhet. Jag skulle till och med vilja säga att det är det första mötet mellan The Stone Roses och deras lyriska publik under en uppvärmningsspelning som är den känslomässiga höjdpunkten i filmen. Genast förstår man den betydelse som bandet har haft och det är både en mäktigt och ett intimt möte som vi får uppleva. Det är bara synd att denna kulmen nås så tidigt i filmen, för dokumentären når inte riktigt upp till de höjderna igen.

Det vill däremot inte säga att The Stone Roses: Made of Stone är en dålig film. Shane Meadows gör ett bra jobb med att dokumentera sitt favoritband och det är en medryckande upplevelse. Man bör dock vara förtjust i The Stone Roses för att få ut det mesta av filmen – det finns risk för att de oinvigda tittarna inte riktigt får ut så mycket av dokumentären. Så om du är ett Stone Roses-fan bör du absolut titta närmare på The Stone Roses:Made of Stone, fast om du verkligen är ett Stone Roses-fan så har du med största sannolikhet redan sett filmen.

Pavo Hemmingsson
pavo@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2013
Språk: Engelska
Genre: Dokumentär
Regi: Shane Meadows
Medverkande: Ian Brown, John Squire, Gary Mounfield, Alan Wren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *