The Signal

Signal 2007 movie posterMya har precis spenderat en natt med sin älskare och hon önskar att hon inte måste bege sig hem till hennes man igen. Någonting märkligt har dock hänt under natten: en mystisk signal stör såväl TV- som telefonmottagningen och den här signalen verkar ha en oroväckande påverkan på människor som utsätts för signalen. Deras beteende ändras och de blir extremt våldsamma mot alla omkring dem. Med ens har nästan alla invånarna i staden blivit till mordiska galningar.

Myas man Lewis är en av dem som förlorar förståndet och Mya tvingas fly från sitt hem. De få människor som ännu är opåverkade av signalen söker sig till varandra medan världen omkring dem förfaller i kaos. Myas plan är att återförenas med sin älskare Ben och tillsammans fly från staden, men den störde, blodtörstige Lewis tar upp jakten på hans fru.

Signalen börjar sakteliga att ta över medvetandet på allt fler människor i Myas närhet och ingen vet längre vem man kan lita på. Det är kanske inte längre en bra idé att söka skydd bland andra överlevande.

Kommentar: The Signal är en skräckfilm uppdelad i tre olika delar med tre olika regissörer. David Bruckner, Dan Bush och Jacob Gentry har utvecklat sina delar på egen hand, men trots detta finns det en tydligt och enhetligt narrativ som går igenom de olika delarna. Man känner faktiskt inte direkt av att den här filmen har delat upp regin för den här trion verkar ha strävat åt samma håll och haft en enhetlig vision om slutresultatet.

Det enda som sticker ut lite är den andra episoden, Gentrys ”The Jealousy Monster”, som tar en mer komisk vändning och presenterar den apokalyptiska situationen från ett nästan farsartat perspektiv. Samtidigt bygger han vidare på karaktärerna från den första episoden och trots det komiska upplägget så finns även den mörka, dystra stämningen kvar bakom farsfasaden. Humorn gör faktiskt ”The Jealousy Monster” inte bara bisarr och rolig, utan även extremt obehaglig. Det här är faktiskt den del som är den mest skrämmande – den nattsvarta atmosfären och karaktärsutveckligen gör att man blir allt mer obekväm som tittare och man sätter hela tiden skrattet i halsen. Det här är filmens absolut starkaste del, för trots att filmen med ens blivit en komedi så finner man här även de mest givande och intressanta karaktärsutveckligarna och mystiken kring den oförklarliga signalen tätnar.

Denna mystik är aldrig något som försvinner under filmens lopp. The Signal är inte intresserad av att förklara och knyta ihop säcken kring signalen, utan det är människorna som försöker överleva signalens effekter som ligger i fokus. Signalen bara finns där. Vi är hela tiden precis lika ovetande som rollfigurerna när det gäller vad signalen är och hur den har uppkommit. Det här stärker The Signals obehagsmoment och det här är ett lyckat grepp för att uppnå den önskade skräckstämningen.

the-signal-movie-anessa-ramsey-headphonesMan har även, på ett föredömligt sätt, förvaltat den minimala budgeten. Jag vet faktiskt inte hur de har lyckats med att producera den här filmen för den spottstyver som filmen har kostat. Visst är inte bildkvaliteten den allra bästa, men de gryniga bilderna är faktiskt till filmens fördel. Det ger en rå och skitig känsla till filmen och det passar The Signal som handen i handsken. Effekterna är sparsmakade, men effektiva och riktigt bra genomförda. Ljudet är i toppklass när det gäller såväl dialoger, effekter och musikspår. Hur man har lyckats med allt detta på den budget som de har haft är riktigt imponerande.

Dessutom har man hittat kompetenta skådespelare. Det är ingen lysande skådespeleri, men det är ändå övertygande och rollfigurerna gestaltas överlag på ett verklighetstroget sätt. De tre största rollerna, spelade av Anessa Ramsey, AJ Bowen och Justin Welborn, fungerar bra tillsammans och det är dessa tre som utgör den känslomässiga kärnan för berättelsen. Rollerna som man, fru och älskare utvecklas till något utöver det vanliga på grund av signalen och deras personliga utvecklingskurvor tar oanade svängar, vilket känns givande och fräscht. Dessa svängar gestaltas väl av skådespelarna och även om det finns en del tveksamma beslut som fattas i gestaltningen så bjuds det även på en hel del övertygande skådespeleri.

På det stora hela är The Signal en givande lågbudgetfilm som gör något nytt och intressant med det skräckscenario filmen presenterar. Det annorlunda upplägget och den något kryptiska presentationen gör den dock inte till en film för alla. Är man sugen på något nytt är det definitivt värt att titta närmare på The Signal. Har man tid, ork och lust att ta sig an en lite mer långsamt berättad psykologisk skräckfilm med en säregen stil, ton och berättarteknik så kan man definitivt få sitt lystmäte med den här filmen.

Pavo Hemmingsson
pavo@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2007
Språk: Engelska
Genre: Skräck
Regi: David Bruckner, Dan Bush, Jacob Gentry
Manus: David Bruckner, Dan Bush, Jacob Gentry
Skådespelare: Anessa Ramsey, AJ Bowen, Justin Welborn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *