The Serpent and the Rainbow

160907-1Etnobotanisten Wade Davis, anställd på Harvards Universitet, får 1982 ett besynnerligt erbjudande. I Haiti har en man vid namn Clairvius Narcisse skapat stor uppståndelse. Han hävdar att han är, eller var, en zombie. En houngan (voodoopräst) ska ha försatt honom i dvala, till synes död för alla omkring honom, för att sedan väckas till liv igen för ett liv som träl – där bara blotta skalet av sitt forna jag återstod.

Teorin är att det finns ett speciellt zombiegift i bruk, som houngans använder för att zombiefiera människor. Davis går med på att resa till Haiti för att lära sig mer om voodookulturen och för att försöka få tag på zombiegiftet för att identifiera dess beståndsdelar. Det här är dock en sida av Haiti som ingen inföding vill prata om – särskilt inte med en utomstående. Den mörka sidan av voodoo är farliga domäner och ingen vill väcka en houngans ilska genom att tala om vad som försiggår i det fördolda.

Davis lyckas dock långsamt nästla sig in i voodookulturen och han får kontakt med människor som säger sig kunna hjälpa honom att få reda på hemligheten bakom zombiefieringen. Medan Haiti plågas av oroligheter och strider tar sig Davis in bakom landets bräckliga fasad för att ge en djupare inblick i religionen, dess följare och de ritualer som bland annat kan väcka de döda till liv.

Kommentar: Det är inte mycket facklitteratur som kan berömmas för dess berättande. Wade Davis The Serpent and the Rainbow är därför snudd på något helt unikt i sitt slag. Det här är en vetenskaplig studie av zombies och deras plats i voodoo – det är även en personlig skildring av Davis upplevelser under vistelsen i Haiti. Dessa två infallsvinklar kombineras och formar ett inlevelsefullt och skickligt berättat narrativ att det är som att läsa en spänningsroman.

Efter ett tag tänker man inte alls på att det här inte är ett skönlitterärt verk. Berättelsen vävs elegant samman och Davis verkar ha bemödat sig mycket när det gäller hur hans upplevelser ska presenteras. Hans öga för detaljer och målande beskrivningar gör det lätt för läsaren att sugas in i den värld som han presenterar och den bild av Haiti och dess kultur som han dokumenterar är lika delar poetisk, obehaglig, vacker och fantasieggande.

Det går så långt att man verkligen börjar att ifrågasätta den här boken. Den är uppbyggd som ett skönlitterärt verk och många av händelserna som beskrivs i The Serpent and the Rainbow känns förbluffande osannolika. Kan det här verkligen vara en sann återberättelse av Davis etnobotaniska fältstudier i Haiti? Det är den stora frågan, men den fullkomligt drunknar i den uppslukande berättelsen om en mytomspunnen kultur. Vad man än tror när man har läst klart boken så är läsupplevelsen något man sent kommer att glömma.

Från Davis första, stapplande steg på Haiti får man följa hans invigelse i religionens seder och bruk. Det blir inte bara en jakt på zombiegiftet utan man får följa Davis knyta kontakter med lokalbefolkningen, hur han får smeknamnet ”den lille giftblandaren” och hur våldsamheterna i Port-au-Prince får tragiska konsekvenser för Davis och hans medarbetare. Davis förhåller sig väldigt öppen gentemot voodoo och han för fram såväl det positiva han upplever som den mer ondskefulla baksidan av religionen. Detta öppnar för en nyanserad bild av en kultur som annars har svartmålats av utomstående och förvanskats till oigenkännlighet i vår del av världen.

Vi får möta den vanliga, troende ortsbefolkningen, vi får stifta bekantskap med de sluga bedragarna och vi får berättat för oss hur illa det kan gå när de illvilliga skrider till verket. Efter att ha läst  The Serpent and the Rainbow känner man sig mer insatt i begreppet voodoo och vilken betydelse religionen har i Haiti. Man får också lära sig mycket mer om vad en zombie egentligen är i grund och botten.
Allt presenteras, nästan som i dagboksformat, av Wade Davis och han skriver in sig själv som den narrativa motorn i denna berättelse. Detta fungerar alldeles utmärkt och man får som läsare stifta bekantskap med Haitis kultur i samma takt som Davis. Han blir vår ledsagare och jämlike i boken, vilket sannerligen underlättar läsandet. David tillskriver sig inte mycket egenskaper, annat än nyfikenheten och stämpeln etnobotanist, så han blir ett lagom lämpat, tomt kärl som vi kan tillskriva oss själva så att vi kan se världen genom hans ögon.

The Serpent and the Rainbow är en säregen läsupplevelse som fängslar mig varenda gång jag läser boken. Det här är ett måste för alla som är fascinerade av voodoo och zombies samt för dem som intresseras av religion och etnologi. The Serpent and the Rainbow är en faktabok skriven som en roman med en ständigt stigande spänningsnivå. Det här är en av de böcker som har fascinerat mig mest och som har gett mig den mest givande läsupplevelsen. Wes Cravens lite slapphänta filmatisering kan man gärna låta vara. Filmen gjorde en del rätt, men Wade Davis berättande kunde den inte återskapa. Det nöjet finns att finna i boken och enbart i boken.

Pavo Hemmingsson
pavo@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 1985
Språk: Engelska
Genre: Facklitteratur; kultur/religion
Författare: Wade Davis
Förlag: Simon & Schuster

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *