The Secret life of Bees

TSLoB-covÅret är 1964 och den fjortonåriga flickan Lily Owens bor ensam med sin pappa T-Ray i South Carolina. Pappan äger en persikoodling och har några anställda som hjälper till med att sköta planteringarna. Hemma finns också en kvinna vid namn Rosaleen, anställd för att ta hand om hemmet men också dottern Lily, eftersom hans fru tragiskt gick bort när hon var liten.

Tyvärr är det ingen gemytlig tillvaro som Lily och hennes pappa har i deras hem. T-Ray har ett våldsamt temperament och det råkar även dottern ut för när hon gjort saker som inte faller pappan i smaken. En dag får Lily nog av alla våldsamheter och bestämmer sig för att göra allt hon kan för att komma bort från huset. Men var ska hon ta vägen? Vem skulle vilja älska henne eftersom inte ens hennes egen far verkar göra det?

På sin födelsedag följer Lily med Rosaleen in till staden för att göra några ärenden. Bland annat ska Rosaleen registrera sig för att bli röstberättigad i nästa parlamentsval. Men tyvärr är det inte alla i staden som anser att mörkhyade som Rosaleen ska bli röstberättigade, därför urartar situationen och slutar med hon blir misshandlad av en man. Polisen avbryter misshandeln och hjälper Rosaleen till sjukhus, medan Lilys pappas tillkallas för att hämta sin dotter. Lily rymmer hemifrån och tar sig till sjukhuset där Rosaleen finns inlagd. Hon smyger obemärkt in och tillsammans med Rosaleen lämnar Lily orten. Utan att veta vart de ska ta vägen, är det enda Lily är säkert på är att hon måste till den platsen som fanns skriven på baksidan av sin mammas ikon, föreställande en mörkhyad Jungfru Maria…

TSLoB-1

Kommentar: The Secret Life of Bees börjar dramatiskt där man får se glimtar från Lilys tidiga barndom med mamman och pappan. Bland de första scenerna får man se flickan gömma sig i sin mammas garderob, lekandes med en glaskula. Lilys mamma håller snabbt på att packa kläder i en väska när pappan plötsligt rusar in i rummet. En hård ordväxling utbryter där T-Ray också hårdhänt håller fast mamman. Hela händelseförloppet sett ur den unga Lilys synvinkel där hon oförstående betraktar de vuxnas värld. De följande händelserna fångar tittaren med en gång och det är lätt att se att här finns en spännande och gripande handling att vänta. Men det är inte bara Lilys familjesituation som är rörande i detta drama, utan är också ett porträtt på dåtidens anda, mentalitet och hur människor i 1960-talets början kämpade för olika mänskliga rättigheter. Där bland de mörkhyades rätt att få rösta och därmed kunna påverka sin livssituation.

Att filmen baseras på Sue Monk Kidds roman, med samma namn, är inte överraskande då filmens handling har en känsla av djup som annars inte ofta brukar infinna sig i filmvärlden. Författaren har själv dessutom varit med i produktionen och skrivit manuset tillsammans med regissören Gina Prince-Bythewood, något som ger ett större djup åt både handling och filmens personligheter. Även om tittaren med all sannolikhet inte får veta allt om händelserna och personernas bakgrunder, så som de berättas i boken, ges ändå intrycket att inget viktigt har utelämnats i filmatiseringen. Mängden information som adaptionen av The Secret Life of Bees delar med sig av är precis lagom mängd för att det ska vara lätt att hänga med i berättelsen, utan att kännas för tunt och opersonligt. Givetvis hade man kunnat få veta mer om flera olika personers bakgrunder, men då med risken att tappa fokus i handlingen och eventuellt förlora känslan av det ”feel-good”-drama som filmen har.

TSLoB-2

Filmens huvudperson, den fjortonåriga Lily, spelas av Dakota Fanning och hon gör en beundransvärd prestation i att gestalta en moderslös flickas sökande efter ett kärleksfullt hem. All frustration och identitetssökande som en ung människa gör, förmedlar Fanning på ett trovärdigt sätt genom hela filmen. Lilys nanny Rosalee, spelad av Jennifer Hudson, har även hon ett övertygande samspel med Lily i deras relation och ömsesidiga respekt. Allt eftersom handlingen går framåt, gör olika omständigheter att Lily och Rosalee lär känna en familj med starka och självständiga kvinnor som bor i ett rosa trähus. Bland dessa kvinnor, spelade av Queen Latifah, Alicia Keys, med flera, finner Lily och Rosalee en plats där de kan andas ut medan Lily försöker pussla ihop sina minnen av mamman innan hennes tragiska bortgång.

Utöver gripande handling och välspelade karaktärer, erbjuder The Secret Life of Bees estetiskt tilltalande och trovärdiga miljöer. Både kläder, rekvisita och andra miljöaspekter hjälper filmens berättelse att kännas övertygande, samtidigt som det ofta har en ton av det magiska i både miljö och färger. Det är tydligt att det visuella berättandet i filmen har varit viktig för filmskaparna och enorma ansträngningar har gjorts för att fånga 1960-talets estetik redan från första stund. Men trots att filmen har en väldigt gedigen känsla både berättelsemässigt och visuellt, kan tittaren med stor sannolikhet drabbas av en önskan av att vilja veta mer kring The Secret Life of Bees. Vissa rollers beteende skapar en del funderingar över vad som egentligen pågår i deras tankar och varför de agerar som de gör. Här har författare och regissör i samförstånd avvägt vad som bör föras över från bok till film, men även om slutresultatet är med beröm godkänd, så lämnas ett sug att få dyka djupare in i handlingen än vad filmen kan erbjuda. Kanske är det ett medvetet val för att skapa nyfikenhet för boken och uppmuntra de tittare som vill veta mer att söka upp romanen för att stifta en ännu närmare bekantskap med historiens färgstarka persongalleri.

TSLoB-3

Även om The Secret Life of Bees lämnar tittaren med en del att önska om att få veta mer, är den trots all kritik en sevärd film för den som önskar se ett drama med familjehistorier i fokus. Filmen skapar eftertanke om mänskliga värden och historiska händelser, men också till att prata kring olika uppväxtvillkor. Kanske kan livet trots allt bli lite sötare och vackrare med en klick honung…

Anna Jormalainen
anna.jormalainen@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2008
Språk: Engelska
Genre: Drama
Regi: Gina Prince-Bythewood
Manus: Gina Prince-Bythewood, Sue Monk Kidd
Skådespelare: Dakota Fanning, Queen Latifah, Jennifer Hudson, Alicia Keys, Sophie Okonedo, Paul Bettany m.fl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *