The Second Best Exotic Marigold Hotel

TheSecondBestExoticMarigoldHotelDet pittoreska hotellet The Best Exotic Marigold Hotel har nu börjat arta sig, när den unge, naive ägaren Sonny har fått hjälp av Mrs. Donnelly med att sköta om ruljansen. De brittiska seniorer som valt att tillbringa ålderns höst i Indien har nu funnit sig tillrätta i tillvaron och livsgnistan har flammat upp igen. Sonny har dock planer på att utöka verksamheten med ett andra hotell och han är så uppslukad av expansionen att hans stundande bröllop har en tendens att bortprioriteras – mycket till bruden Sunainas förtret.

Samtidigt har den spirande romansen mellan hotellgästerna Evelyn och Douglas inte blommat ut helt och hållet. Evelyn känner sig inte redo att påbörja ett nytt förhållande och när Douglas dotter ska komma ner till Indien på besök blir hon än mer avståndstagande. Det problemet har inte Madge, som har hunnit skaffa sig två friare och istället har svårt med att välja ut den rätte av de två. Ronald har emellertid hittat drömkvinnan, men han oroar sig för att hon är otrogen…och för att han i fyllan eventuellt kan ha lejt någon att mörda henne.

I denna romantiska kalabalik kommer två nya gäster till The Best Exotic Marigold Hotel. Sonny är övertygad om att en av dem är den inspektör som en amerikansk hotellkedja har skickat för att överväga ett möjligt samarbete. I hans desperata smörande för den nya, amerikanska gästen kommer bröllopet än mer i kläm och han riskerar att förlora såväl sitt andra hotell som sin brud.

Kommentar: Det här är en uppföljare till filmen The Best Exotic Marigold Hotel, som var en uppfriskande berättelse om brittiska pensionärer som hittar syfte och glädje i sina liv genom att checka in på ”ålderdomshotellet” i Indien. Styrkan med den filmen var att den blandade kulturkrockar med relationskomedi på ett charmigt vis, men framför allt att det var en film om äldre människor som hittar sig själva på nytt och lär sig att njuta av det liv de har. Rollbesättningen bestod av idel magnifika skådespelare och denna brittiska skådespelarelit väckte verkligen liv i filmen.

The Second Best Exotic Marigold Hotel gör många saker rätt vad gäller att skapa en värdig uppföljare. Alla skådespelarna har återvänt till deras roller och man har gett dem alla nya delhistorier som vidareutvecklar deras rollfigurer. Livsglädjen från den första filmen lever i allra högsta grad kvar i uppföljaren och man fortsätter elegant historien om pensionärsgänget och deras vistelse i The Best Exotic Marigold Hotel. Må bra-känslan är med andra ord fortfarande på topp.

Diana Hardcastle as "Carol" and Ronald Pickup as "Norman Cousins" in THE BEST EXOTIC MARIGOLD HOTEL 2. Photo by: Laurie Sparham. Copyright © 2014 Twentieth Century Fox

Däremot så har den här uppföljaren inte riktigt den nivå av humor som fanns i dess föregångare. Mycket av detta beror på att man inte längre har kulturkrockarna att förlita sig på – nu har karaktärerna gjort sig hemmastadda i Indien, så den andra filmen saknar ett av elementen som gjorde The Best Exotic Marigold Hotel så älskvärd. Man har försökt ersätta kulturkrockarna med förvecklingshumor, men i mitt tycke är detta en dålig ersättning. De komiska elementen kan lätt bli lite tröttsamma och man får ofta känslan av att man har sett det här förut.

The Second Best Exotic Marigold Hotel haltar alltså lite på humorfronten, men i övrigt måste jag säga att filmen är en riktigt bra gjord må bra-film. Återigen är det skådespelarna som lyfter upplevelsen och med storheter som Judi Dench, Maggie Smith och Bill Nighy i rollerna kan det bara inte gå fel. Dynamiken mellan rollfigurerna är fantastisk och det här gänget spelar riktigt bra mot varandra. Även nykomlingarna i den här filmen, Richard Gere och Tamsin Greig, fungerar bra tillsammans med gänget från den första filmen och hela rollbesättningen levererar fröjdefulla rolltolkningar. Det är speciellt roligt att se en yngling som Dev Patel hålla jämna steg med de äldre skådespelargiganterna.

The-Best-Exotic-Marigold-Hotel-2-3Även visuellt är det en härlig filmupplevelse. Miljöerna är så vackert filmade att The Second Best Exotic Marigold Hotel nästan blir till turistreklam för Indien. Man får se såväl fram- som baksidan av landet, men aldrig på ett negativt sätt. Precis som i filmens berättelse fångar bilderna det vackra och själva livsglädjen i både slott och koja. Hotellet självt är så bedårande vackert med sin rustika charm, vildväxande grönska och alla färger i dekoren. Jag är redan nu beredd att boka mitt eget rum i The Best Exotic Marigold Hotel inför min egen pension.

Tills dess är jag dock fullt tillfreds med att besöka hotellet blott i filmens värld. Även om jag fortfarande föredrar den första filmen så är The Second Best Exotic Marigold Hotel absolut värd ett besök. Filmen är så full av glädje och värme att den lätt smittar av sig, så om ni känner er lite nere en kväll och behöver ett filmiskt glädjepiller så vet ni vilket hotell jag rekommenderar.

Pavo Hemmingsson
pavo@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2015
Språk: Engelska
Genre: Drama/Komedi
Regi: John Madden
Manus: Ol Parker
Skådespelare: Dev Patel, Maggie Smith, Bill Nighy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *