The Monuments Men

the-monuments-men-poster02Det andra världskriget härjar i Europa och när professor Frank Stokes får höra att nazisterna plundrar de städer de erövrar på deras konstföremål ser han framför sig hur en stor del av mänsklighetens historia går förlorad. Stokes övertygar president Roosevelt att forma en speciell enhet i den allierade armén som ska ägna sig åt att identifiera och återta konstskatterna som Hitler har stulit.

Stokes får i uppgift att samla och leda en grupp på sju av de främsta experterna inom konstvärlden. Dessa otypiska soldater ges namnet ”The Monuments Men”. De mer regelrätta soldaterna ser inte meningen med att dessa konstälskare ska göra det svårare för dem att vinna kriget genom att förhindra dem att förstöra kulturellt värdefulla byggnader. De civila, vars konstverk de försöker återvinna, tror att de bara kommer att bestulna ännu en gång och The Monuments Men får således en svår start på sitt uppdrag.

Men medan kriget börjar gå mot sitt slut finner Stokes och hans män ledtrådar som tyder på att Hitler har skapat stora skattgömmor fulla av de stulna konstverken. Om Hitler dör, eller Tyskland förlorar kriget, är nazisternas order att förstöra allt som de har kommit åt. Hur mycket Stokes än vill att de allierade ska besegra Hitler så kämpar han nu mot klockan för att rädda ovärderliga skatter från att förgöras.

Kommentar: Manusförfattaren/regissören/skådespelaren George Clooney har låtit sig inspireras av en sann historia i skapandet av The Monuments Men. Till skillnad från många andra krigsfilmer så är själva kriget inte direkt i fokus, utan Clooney har valt att försöka visa vad det är vi förlorar under ett krig. Förstörelsen som striderna lämnar efter sig är inte enbart en katastrof för människorna som bodde där. Bortom de personliga tragedierna förlorar vi även en stor bit av oss själva. Många av mänsklighetens stora kulturella bedrifter går också upp i rök och utan dessa historiska monument till vårt innersta väsen riskerar vår kultur att suddas ut.

monuments_men

Den här historien om ett gäng udda soldater på skattjakt hade potentialen att bli en ny Kelly’s Heroes eller M*A*S*H – något annorlunda som behandlar kriget ur en ny synvinkel och vågar trampa upp sin egen stig. Vid flera tillfällen fick jag även känslan av att det var åt det hållet som The Monuments Men ville gå, med sin humoristiska ton och flera komiska storheter i rollistan. I det avseendet fungerar filmen riktigt väl. Samtidigt verkar filmen vilja vara en gammaldags krigsfilm där vi får se hur hjältemodiga soldater trotsar krigets fasor. Även här fungerar The Monuments Men med vad den vill få fram.

Problemet är att dessa båda aspekter hela tiden slåss om herraväldet i filmen. Humor och allvar blandar sig i denna berättelse som olja och vatten. Det känns inte som att det finns en homogen struktur i The Monuments Men. Själva historien berättas sammanhängande från början till slut, men tonen i filmen skiftas hela tiden från att vara en säreget humoristisk krigsskildring till att vara en bister skildring av mänsklig misär. Även om filmens humoristiska element föredömligt baserar sig på dramatik så flyter allvar och humor inte in i varandra.

Ser man bortom detta något ryckiga upplägg är det underhållande berättelse som vi bjuds på. Trots tempoväxlingar lyckas The Monuments Men flyta på förvånansvärt bra och det finns såväl dråpliga som känslosamma scener att ta del av. Skattletandet blir en så drivande kraft att filmen hela tiden känns engagerande. Det är med barnslig förtjusning som man följer Stokes jakt på stulen konst och här ligger filmens styrka. Samtidigt är det också i den gemytliga skattjakten som filmens brister blir påtagliga. Filmen har en tendens att kännas tillrättalagd emellanåt och en tillrättalagd krigsfilm blir gärna slätstruken och innehållslös. Det blir alltför mycket matiné över The Monuments Men och många intressanta aspekter i filmen kastas snabbt åt sidan till förmån för en mer lättsmält historia. Hur gemytligt det än är med Stokes skattjakt kände jag att filmen gott kunde ha valt att ge oss en bättre inblick i hur deras arbete gick till, etablera en bättre bild av kriget som de befinner sig i och framför allt kunde de ha valt att ge rollfigurerna lite mer kött på benen.the-monuments-men-bill-murray-bob-balaban1

Som tur är har vi idel underhållande skådespelarprestationer som fyller ut de något bleka karaktärerna. Förutom Clooney själv har vi Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Bob Balaban, Kate Blanchett,Jean Dujardin och Hugh Bonneville i rollerna. Alla spelar riktigt bra mot varandra och det blir en dynamisk och välklingande ensemble som fyller ut samtliga roller i The Monuments Men. Radarparet Murray och Balaban fungerade förvånansvärt bra ihop och denna duo hade en förmåga skapa härliga scener tillsammans. Man kan med bra skådespelare få underutvecklade rollfigurer att trots allt blomma ut och kännas levande. Så är definitivt fallet i den här filmen.

Så trots den något splittrade tonen och avsaknaden av en central tyngdpunkt i berättandet så var The Monuments Men ändå en underhållande upplevelse. Som en lite mer lättsam matinéfilm är den fullt godkänd och jag hade inga som helst problem att hålla intresset vid liv. Det finns dock inte så mycket mer att hämta i den här filmen och jag önskar att man hade tagit tillvara på chanserna mad hade på ett annorlunda sätt. Men The Monuments Men är absolut värd att kolla in under en lat söndagseftermiddag när äventyrslustan slår till men kroppen inte vill vara med och leka. För sådana tillfällen är The Monuments Men gjord.

Pavo Hemmingsson
pavo@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2014
Språk: Engelska
Genre: Komedi
Regi: George Clooney
Manus: George Clooney, Grant Heslov
Skådespelare: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *