The Lady in the Van

LITV-covÅret är 1970 och Mr. Bennet är en ungkarl som skriver pjäser och har precis flyttat in sitt hus i Camden. En dag står han och tittar på en staty av Jesus vid ett gatuhörn när en gammal kvinna plötsligt frågar om han är Aposteln Johannes. Denna underliga fråga blir startskottet till en bekantskap som ingen kunnat förutse slutet på.

Kvinnan har åkt fram och tillbaka på hans gata och parkerat utanför olika hus med sin gråa skåpbil, för att sedan låna toalett hos de som släpper henne innanför dörren. Hon heter Miss Shephard och bor i sin bil som är allt förutom ren och väldoftande. Ingen tycks veta varifrån hon kommer eller varför hon hamnat i denna sits, men de flesta på gatan vill inte att hennes bil ska stå parkerad utanför just deras hus, samtidigt som hennes buttra och sura sätt gör henne ännu impopulärare. En dag beslutar sig Mr. Bennet efter en del övervägande för hjälpa henne genom att låta hennes parkera sin bil på hans uppfart, men bara tills hon hittar en bättre lösning för var hon kan stå parkerad med sin bil och alla stinkande påsar med tillhörigheter.

Under tiden som hon står på Mr Bennets uppfart, får han sakta lära känna kvinnan som visar sig ha en hel del med sig i sitt andliga bagage. Musik och kontakt med sociala- och rättsliga instanser tycks dock vara det som skapar störst reaktion hon den gamla kvinnan, men hur kommer det sig?

LITV-1

Kommentar: Människoödena som återberättas i denna film är något som får många känslor att bubbla upp till ytan. Det är dels Mr Bennet och hans livssituation som skapar engagemang hos tittaren, men framför allt är den hela situationen med den gamla kvinnan Miss Shephard, som bor i sin gamla skåpbil, som gör att man bara måste se hur filmen slutar.

Historien bakom The Lady in the Van är en verklig händelse som utspelade sig i Storbritannien på 1970-talet och baseras på Alan Bennets bok med samma namn. Givetvis har författaren lagt sin egen prägel på berättelsen och dess karaktärer, men historien känns ändå så otroligt verklig och trovärdig. Handlingen är skriven så att tittaren får se det hela ur olika personers synvinkel, men givetvis är fokuset på den gamla damen med det mystiska förflutna. Här finns många fina, välgenomarbetade och tankeväckande scener som skapar en nyfikenhet som håller sig genom hela filmen. Något som lättar upp stämningen i filmen är Mr. Bennets inre monologer och utdrag ur hans bok om damen som flyttade in på hans uppfart. Hans kommentarer är fulla med hjärtlig humor om henne och stundvis om honom själv och för att inte tala om livets gång i allmänhet.

Den välskrivna handlingen i The Lady in the Van kröns av att självaste skådespelardrottningen, enligt min egen personliga åsikt, Maggie Smith spelar Miss Shephard med en sådan oerhörd inlevelse och trovärdighet att det är svårt att tro annat än att hon faktiskt är en hemlös gammal dam med mystiskt förflutet. Det är fantastiskt hur en skådespelare som Smith kan spela en härjad hemlös dam, trots att hon ofta ses i roller som är betydligt mer välbärgade och kommer från en annan social status.

LITV-2

Hennes ”hyresvärd” Mr Bennett spelas av Alex Jennings, som likväl spelar sin roll ypperligt väl som en beige ungkarl i både sätt och klädstil, som för långa konversationer med sig själv medan han skriver och iakttar världen utanför sitt arbetsrumsfönster. Fokuset i The Lady in the Van kretsar kring Mr Bennett och Miss Shephard och därför blir deras rollfigurer mer levande och nyanserade än andra. Trots detta anser jag att även de mindre rollfigurerna spelas väl i den utsträckning som de framträder i filmen.

En ytterligare faktor i The Lady in the Van som bidrar till filmens välgjorda känsla är dess visuella stil både i utomhus- och inomhusmiljöer. Mycket tid har lagts ner på att få fram rätt tidsanda i allt från färger och inredning, till kläder och andra detaljer. I filmens bildspråk kan kameravinklarna inte direkt ses som nyskapande eller spännande, men de kan ändå kallas blygsamt eftertänksamma och vackra. De fångar rätt känsla för berättelsen i sin enkelhet, men trickfilmningen av Mr. Bennett, där man ser två aspekter av honom, den vardagliga och praktiska gentemot den kreativa och filosofiska, är av riktigt hög kvalitet. Dessa scener där Bennett för dialog och rent av grälar med sig själv är så väl genomförda att det är lätt att tro att rollen spelas av två olika skådespelare som står tillsammans i rummet. Dubbelsskådespelet och sammanklippningen är så väl genomfört att det inte ens vid noga granskning finns fel att hitta. Detta förhöjs också av Jennings skådespeleri där hans dialog, resonemang och uppenbara frustration över livet och situationen, känns äkta men ändå stramt brittiskt återhållsamt.

En rolig detalj om det visuella i The Lady in the Van är att filmen är inspelad på den plats där den verkliga Miss Shephard bodde i sin skåpbil under en längre tid.

Även om jag inte läst boken The Lady in the Van av Alan Bennett och inte kan jämföra hur filmatiseringen av följer bokens handling, så anser jag att som film är denna historia en upplevelse. Den har fin berättarstil och händelseutvecklingen sker i ett lagom tempo, utan att kännas varken för trevande eller för snabb i vändningarna. Detta är en film som på ett humoristiskt och respektfullt sätt vill berätta om en gammal excentrisk kvinnas liv där saker inte gick så som det var planerat. Jag rekommenderar varmt att titta in i Miss Shephards lilla skåpbil där minnen och berättelser från livet samsas med kraven från det moderna samhälle som gör sig påmint utanför dörrarna…

Anna Jormalainen
anna.jormalainen@digitalescape.se

Fakta
Utgivningsår: 2015
Språk: Engelska
Genre: Drama, Komedi, Biografi
Regi: Nicholas Hytner
Manus: Alan Bennett
Skådespelare: Maggie Smith, Alex Jennings, Jim Broadbent m.fl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *