The Hundred-Foot Journey

TheHundredFootJourney_covEfter att en grupp rebeller i en våldsam protestaktion bränt ner familjen Kadams omtyckta restaurang i Bombay, förlorar familjen inte bara sitt levebröd – tyvärr omkommer även familjens högt älskade fru och mamma i lågorna. Därför bestämmer pappan att familjen ska fly landet och ta sig till Europa för att skapa sig ett nytt liv. Efter att de bott i Storbritannien ett tag, inhysta i ett litet hus bredvid en hårdtrafikerad flygplats, anser pappa Hassan att det är dags att söka sig vidare då inte ens grönsakerna smakar gott i landet.

När familjen Kadam tagit sig till Frankrike, åker de flackande runt om i landet med en gammal bil, sökandes den rätta platsen som de kan kalla för hem. När bilens bromsar går sönder, är de i den pittoreska lilla staden Saint-Antonin där den unga kvinnan Marguerite hjälper dem att få hjälp av en bilmekaniker. Där får också pappa Hassan syn på en Till Salu-skylt som är uppsatt på en lokal där det tidigare bedrivits restaurang. Pappan ser detta som ett tecken från sin avlidna fru att det är just här, i Saint-Antonin, som familjens nya liv ska börja och resten av familjen har inte mycket att säga till om i beslutet. Men det kommer att visa sig att deras nya liv inte börjar som en dans på rosor, då det är inte enkelt att starta en indisk restaurang i en stad där invånarnas matvanor domineras av den lokala restaurangen med klassisk fransk mat på menyn…

TheHundredFootJourney_1

Kommentar: Endast några få minuter in i filmen kan man märka regissören Lasse Hallströms tydliga handlag med att skapa en varm och gemytlig stämning i The Hundred-foot Journey. Filmens huvudroller, familjen Kadam, introduceras i en hektisk vardag i Indien där de driver ett familjeföretag i form av en restaurang. Tittaren får följa i både ord och bild hur livet ser ut och framförallt smakar i Indien. Det är mycket tydligt att filmen vill porträttera familjelivets stora betydelse i Indien, där maten är en given del av både hur man uttrycket sig och interagerar med varandra. Maten betraktas inte bara som näring för kroppen, utan också som ett sätt att hålla minnen vid liv. En talande scen för detta är när familjens äldsta son Hassan får ärva sin mammas kryddsamling som pappan lyckats rädda undan flammorna när restaurangen brann ner. Eftersom Hassan lärt sig allt han kan om matlagning av sin mamma, känner han sig ännu närmare sin bortgångna mamma genom smakerna i de indiska kryddblandningarna.

Visuellt har The Hundred-foot Journey också många vackra scener att bjuda på, där filmens skapare inte snålat med trovärdiga omgivningar från både Indien, Storbritannien och slutligen från den franska landsbygden. Det är inte heller svårt att lägga märke till regissören Hallströms tydliga bildspråk som hämtar inspiration från hans tidigare filmer, som Chocolat.

TheHundredFootJourney_2

Mycket tid har lagts till att skapa levande miljöer både inomhus och utomhus, som förstärker filmens handling på det visuella planet. Filmens färgpalett är full av kulörer från de olika kryddorna, maten och miljöerna som framträder i filmen och detta gör filmen allt annat än monokrom och tråkig. Alla dessa inslag är ett vackert signum som inte många regissörer lyckas skapa i sina produktioner på liknande sätt som Lasse Hallström.

The Hundred-foot Journey är en film som innehåller många värderingar kring familjeliv och kärlek, men tyvärr blandas de också stundtals med något stereotypiska vinklingar i handlingen och i hur filmens rollfigurer porträtteras. Som att det inte är någon större överraskning att familjen Kadam råkar ut för misstänksamhet från lokalbefolkningen i Saint-Antonin när de startar sin restaurang, men med charm och personlighet lyckas skådespelarna göra dessa klyschor i handlingen till något som man inte störs nämnvärt av. Alla skådespelare, där bland Helen Mirren som ägare av den franska restaurangen, visar stor skicklighet i att spela sina roller med både inlevelse och känsla. Dessa mycket talangfulla skådespelare skapar tillsammans med miljöerna en härlig ”feel-good” känsla genom hela historien, hjälp med Lasse Hallströms skickliga regissering, manusförfattarna Steven Knight och författaren Richard C. Morais som skrivit boken filmen baseras på.

TheHundredFootJourney_3

Även om filmen till stor del är ett drama, finns där utrymme för mycket humor som på ett smakfullt blandas in i både repliker, handlingar och kroppsspråk. Detta får The Hundred-foot Journey att lyfta från ett typiskt ”allting-får-ett-lyckligt-slut-drama” till en sevärd film där maten och kärlekens stora betydelse får träda fram som en gemensam nämnare för oss alla människor – oberoende av vilket land eller kultur vi kommer ifrån. Är man som tittare förtjust i mustigt bildspråk och en må bra historia, så är The Hundred-foot Journey en sevärd film som kommer att få även den gråaste vardag att lysa lite klarare med en doft av indisk curry och franska örter.

Anna Jormalainen
anna.jormalainen@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2014
Språk: Engelska, Franska och Hindi
Genre: Drama, Komedi
Regi: Lasse Hallström
Manus: Steven Knight (screenplay), Richard C. Morais (bok)
Skådespelare: Helen Mirren, Om Puri, Charlotte Le Bon, Manish Dayal m.fl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *