The Heroic Legend of Arslan – manga vs anime

Arslan 1Kungadömet Pars har under kung Andragoras den tredjes regim länge varit blomstrande och välmående, kända för sitt fruktade kavalleri och en obesegrad kung som alltid leder sin armé på slagfältet. Därför har de senaste åren också varit lugna och såväl riket som huvudstaden Ecbatana har kunnat leva i frid. Men plötsligt rapporteras att det närliggande kungadömet Lusitania kommer marscherande och redan har brutit sig igenom Pars grannrike.

Detta ger 14-årige prins Arslan en chans att bevisa sig som tronföljare genom att delta i vad som blir hans första strid, efter år av hård vapenträning. Men vad som borde ha varit en självklar seger för Pars förvandlas istället till en horribel förlust på grund av förräderi. Arslan räddas från slagfältet av Daryun – en av Pars mest respektabla generaler – och leder honom till en nära vän som Daryun är säker på ska kunna hjälpa dem, när Arslan nu behöver så många allierade som möjligt för att kunna ta tillbaka kungadömet och tronen.

Kommentar: Om man tar The Game of Thrones och tonar ner allt som serien är som mest känd för så får man en väldigt bra bild av vad The Heroic Legend of Arslan är. Detta säger jag inte för att på något sätt försöka placera denna anime i skuggan av någonting mycket större och mer praktfullt, tvärtom. För den animerade iterationen av denna historia om prins Arslan är en näst intill lika fantastisk produktion. Dramat, intrigerna, karaktärerna och den våldsamma skildringen av såväl kriget som efterskalvet av det, när personerna bakom Lusitanias invasion söker med ljus och lykta efter den försvunne prinsen. För att inte tala om den så intressanta världen och de miljöer man får besöka.Arslan 3

Det mest intressanta med serien är just var man har valt att placera allting. Under alla dessa år som entusiast av anime och manga har jag fått se mycket krigsskildring av den här sorten, som då tagit plats i såväl Asien (främst Japan) som vissa delar av Europa och Nordamerika. Inte helt oväntat har det feodala Japan varit den tidpunkt som föreställts mest. Men här i Legend of Arslan befinner vi oss i ett fiktivt Persien, inspirerat av landets historia och då främst under de två dynastierna akemeniderna samt sasaniderna – mellan 556 och 640 före kristus. För den redan pålästa, eller någon som bara tycker om att göra efterforskningar i efterhand, går det att dra många världsförankrade paralleller mellan såväl de kungadömen som städer och karaktärer som man finner här i Legend of Arslan. En oerhört uppfriskande miljö som, efter alla dessa strider mellan kejsare och deras samurajer, känns lika omväxlande som innovativ att låta en historia växa fram i.

Arslan 5Historien i sig är också väldigt tilltalande, intressant och spännande att följa med i. Sveket som gör att Pars förlorar kriget, den bakomliggande twisten till attacken samt Arslans försök till att återta riket och få återse sina föräldrar, är de tre huvudsakliga beståndsdelarna som utgör seriens intrig. Här är man duktig på att skildra både vad som sker på det blodiga slagfältet och de mer politiska samt personliga striderna bakom murarna, vilket bidrar starkt den så spännande historien och är en anledning till varför jag vill göra liknelsen med Game of Thrones. För det är mycket som pågår bakom kulisserna och serien är verkligen våldsam av sig, såväl mangan som animen, där mycket blod spills – som sig bör i krig. Det är heller inte ovanligt att se karaktärer med viss bakgrund och personlighet stupa i en duell eller på slagfältet.

Till min stora förvåning gör sig denna historia faktiskt bättre som animerad. Animen har nämligen ett mycket bättre flöde och pusslar ihop händelserna på ett mer begripligt sätt. Mangan känns ofta spretig mellan kapitlen och ibland även serierutorna, och det blir svårt att hänga med alla gånger. Än mer förvånande är att även karaktärerna har fått mycket mer utrymme och personlighet i animen, som gör att jag känner en bättre koppling till dem. Det gäller såväl samtliga huvudpersoner som karaktärer i bakgrunden – både större och mindre roller. Och eftersom karaktärerna är en så stor del av historien, eftersom detta inte bara är en krigsserie utan även ett drama, får animen en klar fördel som lyckas porträttera dem på ett mycket bättre och mer levande sätt än mangan. Intrigerna, de välutvecklade karaktärerna och deras personliga agendor får mig återigen att tänka på Game of Thrones. Kanske beror detta på att serien härstammar från 1986 – som fantasyroman, vilken det idag finns 15 böcker av och detta är andra gången man producerar såväl en anime som manga.

Arslan 6Visuellt ligger animen även där mer i framkant. Mangan är förvisso både snygg och stilren på det stora hela, med en lite mer grovhuggen och passande stil som används i striderna. Men även om animen ser mer ”vacker” och mjuk ut överlag så har man absolut inte tonat ned på det våldsamma. På det stora hela är det snarare tvärtom och de stora striderna gör sig mycket bättre animerat, när man får se hur pass mycket som händer runtomkring de enstaka soldaterna och huvudpersonerna som serierutorna istället ägnar mer tid till. Det pågår allt som oftast mycket mer i bakgrunden av varje scen i animen kontra de tomt porträtterade serierutorna. Även om jag kan störa mig på allt det datoranimerade i animen, men jag förstår också denna ”genväg” när hundratals, om inte tusentals soldater och även ryttare skall fångas i ett och samma kamerasvep. Magnituden av slagfältet uppblandat med de välskildrade dödsfallen skapar en bra bild av hur stora förluster man faktiskt får förvänta sig av ett krig. Ibland skenar det dock iväg något när man målar upp enstaka scener som lite väl heroiska och fantastiska, som den gången när en ryttare i sadeln på sin häst hoppar upp på en elefantrygg – för att försvara den som sitter där…

The Heroic Legend of Arslan är en intressant dramaserie med många intriger och karaktärer som tar plats i en lika spännande som detaljerad värld. Animens utförande känns särskilt välgjort och vida överglänser mangan i framställandet av såväl karaktärer som historien, där förvirrande mycket kan hända mellan rutorna och detta ger ett hackigt, opolerat intryck. I animen är man tydlig med årtal, att förmedla landets historia och även porträttera karaktärers bakgrund. Arslans försök att ta tillbaka tronen och kunna återförenas med sina föräldrar, blir för honom en lika mental resa som den är spännande och medryckande för oss som tittare. Jag kommer inte att hålla utkik efter nästa volym av mangan, men den andra säsongen av animen kan inte komma nog snabbt.

Tomas Engström
tomas.engstrom@digitalescape.se

FAKTA MANGA:
Av: Yoshiki Tanaka, Chisato Nakamura
Språk: Engelska/Japanska
Genre: Äventyr/Drama/Fantasy
Kapitel: 36st (19-49 sidor per kapitel)
Volymer: 5st
Förlag: Kodansha Comics

FAKTA ANIME:
Språk: Japanska/Engelska
Avsnitt: 25
Längd: 24 min/avsnitt

One comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *