The Hateful Eight

TH8-covEn mycket kall dag fraktar prisjägaren major Marquis Warren tre byten mot staden Red Rock för att hämta ut en belöning. Tyvärr är en hård vinterstorm i antågande och han ser inget annat val än att stoppa en diligens i hopp om att fly kylan. Diligensen visar sig inte vara den sedvanliga utan en som hyrts av Warrens prisjägarkollega John Ruth att frakta sitt byte, en viss Daisy Domergue, till Red Rock för att hängas. Efter lite övertalning får Warren åka med och efter att de plockat upp en främling når de nätt och jämt fram till en diligensstation innan snöstormen slår sina klor i dem. Warren är bekant med detta härbärge och förvånas när dess ägare är frånvarande och sköts av en nykomling, men kylan biter hårt så de två prisjägarna, diligensföraren och Daisy söker skydd i värmen.

Förutom dem finns det fyra andra män i lokalen. En åldring som påstår sig vara general, en tystlåten kofösare, en vältalig avrättare och den mexikanska man som säger sig sköta om härbärget för tillfället. Samtliga ser snett på varandra och hårda ord utbyts hätskt medan stämningen sjunker, men de är alla fast tillsammans till stormen lugnat ner sig. Frågan är bara hur mycket blod som kommer spillas innan snön slutat falla..!

Kommentar: Det går inte att säga annat än att regissören Quentin Tarantino har stil. Att döpa sin åttonde film till The Hateful Eight är i full linje med hans speciella sinne för humor och det finns mycket underhållande i filmen att nicka uppskattande åt. Varje bildruta under filmupplevelsen dryper av Tarantinos visuella stil, historieberättande, kameraarbete, dialog och regi. Något som är bland dess största styrkor, samtidigt som det finns en hel del svagheter också.

TH8-1

Tarantino är filmgenren trogen här på så vis att The Hateful Eight dryper av atmosfären från äldre tiders smutsiga västernfilmer och tar dem enkelt steget längre. Trots att det är tydligt att bildvinklar och framställningen i både bild och skådespeleri är noggrant regisserat, så finns där en känsla av äkthet som gör upplevelsen intensivare. Åtminstone till en början. Det stora problemet är att det inte finns innehåll nog i The Hateful Eight för att fylla en speltid som närmar sig 3 timmar. Efter att huvudrollerna anlänt på diligensstationen och fastnar där, är det lätt att känna att handlingen ofta bara står och stampar lika otåligt som männen i lokalen. Tarantino förlitar sig på att ”mysteriet” över vad som egentligen står på och riskerna som hotar i faggorna ska vara tillräckligt för att hålla tittarnas intresse uppe.

Samtidigt är dialogen engagerande och spänningen i den hotfulla atmosfären gör att det finns ett underhållningsvärde i att se vem som tappar besinningen. Hårda ord utbytes, inte sällan rasistiska uttalanden riktade mot Marquis Warren (Samuel L. Jackson). Eftersom Warren huvudsakligen bär filmen blir det en intressant inblick i både tidsandan men också hur han personligen hanterar både häcklare och fiender, oftast med en iskall blick. Även om han får support och viss förståelse från prisjägarkollegan John Ruth (Kurt Russel) är han trots allt en iskall man med ett eget fokus, att kassera in belöningen för Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh) och se henne dingla på galgbacken. Ett fåtal av rollfigurerna är givande och intressanta att se, men de andra känns av naturen platta och otydliga för att bibehålla mysteriet. Här hade manus kunnat finslipas en hel del för att flyta bättre, åtminstone om man hoppades på att klara en speltid på ca 160 minuter. Hur invecklade intrigerna, lögnerna och hoten än är.

TH8-2

The Hateful Eight är mestadels en imponerande visuell upplevelse där mycket tid och möda lagts ner på att vara intressant att se på, samtidigt som Tarantino tillåter sig att använda rikligt med våld och blod för att understryka handlingen. Även om filmen målar en bister och kritisk bild av om hur lite värt ett människoliv kunde vara i dåtiden och nutiden, är det svårt att inte se handlingarna och effekterna som en orgie i blod och våld för tillfredsställelsens skull snarare än samhällskritik. Om det blir för mycket eller inte är en fråga om tittarens personliga smak och gränser, men för en van tittare på Tarantinos filmer är det knappast någon avstickare från hans normala sätt att behandla underhållningsvåld.

Det här är en film för de magstarka som inte lätt kränks av hårda uttalanden eller blodiga lösningar på problem, men med Quentin Tarantino i regissörsstolen kommer det knappast som en överraskning. The Hateful Eight är en lång film som drar fötterna efter sig och har ett innehåll som inte är fullt så starkt som det antyder, men är också en film med starkt visuellt berättande och en atmosfär tjock nog att skära med kniv. För västernälskare eller filmtittare med smak för blodig action är detta ett måste, alla andra bör kanske fundera en extra gång innan de bestämmer sig för att ta sig an att se den här…

Danny Ahrling
danny.ahrling@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2015
Språk: Engelska
Genre: Västern/Thriller
Regi och manus: Quentin Tarantino
Skådespelare: Samuel L. Jackson, Kurt Russel, Jennifer Jason Leigh m.fl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *