The Fundamentals of Caring

160831-3Författaren Ben har tappat lusten och förmågan att skriva efter en personlig tragedi. För att försörja sig bestämmer han sig för att bli en personlig assistent och efter en kort kurs ger han sig ut och söker jobb. Ben lyckas bli anställd för att se till unge Trevors behov. Trevor är en sjuk, rullstolsbunden tonåring med en lika stor portion elak humor som inneboende ilska och förbittring. Trevor har drivit många andra assistenter på flykt med sitt…speciella beteende, men Ben är fast besluten att nå ut till pojken och ge honom såväl omvårdnad som en ny syn på livet.

Trevors hobby är att märka ut märkliga och annorlunda sevärdheter som han hör talas om under sitt ständiga TV-tittande. Ben tar initiativet att få Trevor ut ur huset för att faktiskt besöka de platser Trevor talar om – istället för att bara se dem i TV-rutan. Trots både Trevors och hans mors oro ger de båda med sig och Ben tar Trevor med sig ut på en resa som kommer att få dem båda att se annorlunda på sina liv.

Kommentar: The Fundamentals of Caring hade lätt kunnat bli en typisk tårdrypare med ett tjockt lager melodrama. Lyckligtvis tar filmen inte den vägen – även om historien är väldigt djupt centrerad i allvaret kring de båda sargade huvudpersonerna. Filmen har mer att berätta än så. Det är en berättelse om acceptans, hopp och vikten av att gå vidare i livet.

Denna dystra story balanseras upp av filmens säregna sinne för humor. The Fundamentals of Caring lyckas med att blanda svart komik med lika nattsvart fysisk humor och få det att fungera tillsammans med den allvarliga berättelsen. Man kan både skratta och gråta åt huvudpersonerna och deras vedermödor på ett sätt som känns uppfriskande och…verkligt. Filmen vill hitta båda höga och låga punkter hos karaktärerna som må vara extrema i en hel del fall, men som tillsammans bildar en engagerande bild av rollfigurerna. Man lyckas med denna uppgift riktigt väl och blandningen av drama och komedi formar här även ett visst mått av oförutsägbarhet. Man vet aldrig om scenen man tittar på kommer att gå åt det allvarliga eller det komiska hållet och vilket håll scenen än valde att gå så var åtminstone jag helt tillfreds med det som levererades.

The Fundamentals of Caring lyckas så bra med sitt upplägg mycket beroende på hur rollfiguren Trevor är uppbyggd. Som en stormvind far han in i våra liv och ruskar om det totalt. Han är en rolig, alert och busig tonåring med en förkärlek för practical jokes. Samtidigt är han blyg och rädd för omvärlden och på grund av hans sjukdom verkar han känna att han inte hör hemma i världen utanför. När han dessutom är frustrerad och besviken över det som har hänt honom, så man vet aldrig riktigt var man har Trevor. Man får snabbt kontakt med denna charmiga yngling och man lockas lätt med i filmens försök att uppmuntra Trevor att leva livet till fullo.

160831-2

Det här är utan tvekan Trevors film och The Fundamentals of Caring har verkligen gjort honom till en nyanserad, tredimensionell figur som är lätt att relatera till – han må kännas lite överdriven i vissa fall, men Trevor känns trots allt trovärdig som rollfigur. Craig Roberts levererar en riktigt stark prestation som denna rullstolsburne tonåring och han glänser som en stjärna i den här filmen. Han träffar alla emotionella markörer med lätthet och Roberts gör det näst intill omöjligt att inte ta rollfiguren till sig. Det är ingen lätt roll att spela, med Roberts får det banne mig att se lätt ut.

Precis som sin rollfigur Ben är Paul Rudd mer av en assistent i den här filmen. Han är den som ska driva Trevor framåt och det läggs därför inte lika mycket fokus på Ben som rollfigur. Detta är fullt förståeligt och jag gillar överlag hur Ben är strukturerad. Som en motor fungerar han riktigt väl och Rudds spjuveraktiga agerande kommer väl till pass i den här rollen. Även de mer tragiska scenerna hanterar Rudd på ett fint sätt, men det som skaver mig lite är sättet som Bens bakgrundshistoria vävs in i filmen. Det är inte med samma elegans och fingertoppskänsla som den övriga filmen, utan Bens historia känns mer påklistrad och onaturlig. Med en gnutta mer finess i hur Bens sidoberättelse klipps in i den övriga handlingen hade den övergripande känslan varit så mycket bättre. Det är dock inte något som sänker filmen eller något som egentligen är dåligt genomfört – det lilla extra som får berättelserna att smälta samman och stärka varandra uteblir och det var en liten besvikelse för en annars så välkomponerad film.

The Fundamentals of Caring är en gripande, rolig och inspirerande film som verkligen går att rekommendera. Glädjeämnen och sorg går hand i hand här i livet och den här filmen fångar ett brett känslospektrum som känns som en salig blandning av vad livet har att erbjuda. Det är en film som inte är tillrättalagd i sin skildring och som visar dig det som du behöver se utan krusiduller. Men värmen finns ständigt där. Kärleken och respekten till rollfigurerna och situationen är alltid konstant. Detta gör The Fundamentals of Caring till en härlig filmupplevelse.

Pavo Hemmingsson
pavo@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2016
Språk: Engelska
Genre: Drama/Komedi
Regi: Rob Burnett
Manus: Rob Burnett
Skådespelare: Paul Rudd, Craig Roberts, Selena Gomez

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *