The Art of My Neighbor Totoro

TheArtOfTotoro_covDet är 1950-tal och systrarna Mei och Satsuki blir tvungna att flytta med sin pappa bort från staden och ut på landet, detta för att vara på närmare avstånd till det sjukhus där deras mamma vårdas för en lungsjukdom. När de packat sina tillhörigheter, ger de sig iväg ut på den japanska landsbygden och dit de ska bo den kommande tiden.

Huset som de ska bo i ligger intill skogen och detta lockar särskilt den yngsta systern Mei att ta sig ut på upptäcktsfärd i de nya omgivningarna. En dag hittar Mei en undangömd väg till en magisk skogsglänta där hon möter Totoro, som liknar en enorm förväxt kaninbjörn. När Mei sedan berättar hemma att hon sett denna figur, förklarar hennes pappa att Totoro är en skogsande som bara kan ses av de med ett rent hjärta…

The Art of My Neighbor Totoro är en samling av konceptskisser, karaktärsdesign och scenbilder från Hayao Miyazakis film My Neighbor Totoro. Skisserna och bilderna varvas med kommentarer och historier om både karaktärernas bakgrunder och hur arbetet med filmen gick under de olika stadierna av produktionen.

TheArtOfTotoro5

Kommentar: För den som gillar Hayao Miyazakis filmer, och främst då My Neighbor Totoro, är nog en bok som denna ett givet tillskott i bokhyllan. Denna konstbok är en stor inblick i arbetet med filmen, fylld med akvarellmålningar, skisser och många små historier om både filmens bakgrund, men också om hur filmskaparna valt att lägga in händelser från sina egna liv och givetvis element från den japanska folktron.

Boken följer till större del filmens kronologi i sina bilder och kommentarer om berättelsen, men utan att för den sakens skull avslöja allt för mycket av filmens handling eller ”slutkläm”. Det ger känslan av att The Art of My Neighbor Totoro är tänkt att kunna ligga på soffbordet som en ”coffee table book” och locka till att bläddras i utan att läsaren ska behöva gå från pärm till pärm. Istället för att vara en berättelse med början och slut, ska den fungera som inspirationsmaterial för blivande konstnärer och kunna locka de som ännu inte sett filmen, att ta sig an den.

TheArtOfTotoro2

Förutom att The Art of My Neighbor Totoro är en bok fylld med visuell njutning, ger den också en bild av vilket stort och krävande arbete som ligger bakom varje minut av filmen. Även om filmens berättelse är viktig, visas det i denna konstbok hur mycket arbete det läggs ner i att få ljus, färger och texturer att få rätt känsla. Som att få rätt nyans på skuggor gör mycket för hur miljöer uppfattas, färgerna på växtlighet och jord gör att miljöerna får den autentiska känslan av den japanska landsbygden och dess marker. Dessa tillsynes ”små detaljer” ägnar Miyasaki och hans team på Studio Ghibli mycket tid åt och det kommer tydligt fram här att Miyasaki är oerhört noggrann med detaljerna i både miljöer och karaktärer. Förutom platser utomhus är det också inomhusmiljöerna som känns väldigt väl genomarbetade med alla de tidstypiska och kulturella inslagen som hör Japan till. Möblemang, inredning och kulinariska inslag är också genuina för både tidsåldern, men även för landet.

Den gemytliga humorn som finns i filmen My Neighbor Totoro finns också fångad här på sidorna i de otaliga bilderna på alla personer och figurer som finns i berättelsen. Det är härligt uttrycksfulla skisser som The Art of My Neighbor Totoro visar upp på den energifulla lillasystern Mei och levnadsglada storasystern Satsuki. De detaljrika studierna på rörelsemönster och hängivna arbete med repliker tyder på att det lagts ner stor möda på att fånga barns nyfikenhet, lust att upptäcka omvärlden, men även deras humöryttringar av alla möjliga slag.

TheArtOfTotoro1

Det är på grund av allt detta och mycket mer i denna konstbok om Miyasakis och Studio Ghiblis arbete med den här filmen, som gör att jag varmt kan rekommendera The Art of My Neighbor Totoro. Boken är pefekt till den tittare av filmen som vill ta sig an en stund av ”bakom kulisserna-material” och dess stora fokus ligger på att njuta av bilderna och skisserna, inte på att läsa stora mängder information. Detta resulterar i en vacker konstbok från en erkänd filmstudio som verkligen lägger ner stort engagemang och passion i sina filmer. Lägger man dessutom boken på soffbordet när det väntas gäster på besök, fångar The Art of My Neighbor Totoro säkerligen blicken, även för den som inte tidigare är bekant med systrarna Mei och Satsuki, samt all den magi som ryms i de japanska skogarna…

Anna JormalainenTheArtOfTotoro4
anna.jormalainen@digitalescape.se

Fakta
Författare: Hayao Miyasaki, m.fl.
Språk: Engelska
Genre: Illustrationer/Konceptkonst
Sidor: 176
Förlag: Viz Media, Subs. of Shogakukan Inc

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *