The art of Discworld – Paul Kidby

TaoD-PK-covFörfattaren Terry Pratchett har, sedan han påbörjade sin bokserie om Discworld 1983 med The Colour of Magic, skapat ett expansivt universum med berömda platser och personligheter, älskade världen över. Ursprungligen gjordes de brittiska omslagen till böckerna av illustratören Josh Kirby, vars säregna stil kompletterade Pratchetts udda men älskvärda värld. Efter Kirbys död 2001, klev illustratören Paul Kidby in för att fortsätta arbetet och det var starten för en helt ny visuell stil på både omslagen och de välkända figurerna.

The art of Discworld samlar de flesta omslag, illustrationer och andra målningar eller teckningar som Paul Kidby penna och pensel skapat fram till 2004. Bered dig på att möta allt från trollkarlar och häxor till gudomliga väsen och manifesteringen av livets slut, med alla möjliga säregna individer och varelser in emellan…

Kommentar: Den bästa sättet att börja försöka sätta fingret på vad Paul Kidby bidrog med till Discworlds universum, är att se vad han gjorde annorlunda gentemot sin föregångare Josh Kirby. Kirby hade en mer lekfull och abstrakt stil, som på flera vis lånade element från serievärlden, där verklighetens regler snarare var riktlinjer. Att Kirby tog sig en del friheter både med tolkningen av innehållet och rollfigurerna, bidrog snarare till den skruvade atmosfär som Pratchett redan skapat och lyfte den till en ny nivå. När det var tid att hitta en ersättare till den avlidne Kirby, är det logiskt att man inte försöka hitta någon med liknande stil på sitt arbete, eftersom snarare skulle leda till onödigt jämförande mellan de båda illustratörerna. Paul Kidby hade, sedan han läste den första boken, redan varit en beundrare av Pratchetts arbete och när chansen kom att sätta sin egen prägel på universumet, levererande han en prestation som både hänförde och förtrollade läsarna.

Som bok är The art of Discworld grovt uppdelad i överlappande sektioner som försöker ringa in de olika grupperingarna av rollfigurerna i deras egen del av världen och de subkategorier som bokserien är indelad i. Trots att det är skivan själv som inleder, fokuseras allt snart på Ankh-Morpork som är den mest välkända staden både för läsarna och rollfigurerna själva. Där stiftar vi bekantskap med de olika vakterna, ett par av stadens välkända gillen och organisationer, för att stanna vid universitetet med trollkarlarna i spetsen. Från de magiska herrarna tas steget in i det ockulta och fokuserar på Döden, dennes ”familj” och samarbetspartners… Boken söker sig därefter till landsbygden och fokuserar på de olika häxornas del av världen och avslutas med en samling av barbarer, vampyrer och andra övernaturliga ting. Den lösare och överlappande uppdelningen är en klok lösning på samlingens upplägg, eftersom se olika områdena och dess rollfigurer oftast möts eller rör sig i varandras delar av världen. Ingen riktig uppdelning finns, men det är ett bra val att börja i en av de mest välkända områdena och röra sig utåt.

Paul Kidbys gestaltning av de välkända rollfigurerna är inget annat än en välkommen del av Discworld som fenomen. Även om hans tolkning inte alltid stämmer överrens med läsarens eller Pratchetts egen version av de olika personerna, går det inte att säga annat än att det finns en stor charm och värme i deras design. Till majoriteten av bilderna finns ofta små texter som berättar om tankarna bakom bilderna och en del av valen som gjordes, ibland med tillägg av Terry Pratchett själv som ger en kort tanke om slutresultatet eller figuren på bilden. Vad gäller mängden på bildmaterialet, är det överdådigt i sitt omfång. Antalet helsidor eller siduppslag som fylls med en illustration är omfattande och i andra fall har sidorna två eller flera skisser tillsammans med tilläggstexterna. Alla Kidbys skissböcker tycka ha tömts för att ge läsaren en så fyllig upplevelse som möjligt, från pärm till pärm.

Trots att antalet av Paul Kidbys illustrationer och omslag har ökat markant sedan 2004, är fortfarande The art of Discworld en mycket trevlig samling med målningar och skisser att få ta del av. Att den främst riktar sig till redan insatta läsare av bokserien är uppenbart, men det finns samtidigt tillräckligt mycket med ren konstnärlig anda och kompetent illustrerande som kan inspirera de fantasy-hungrande läsarna som aldrig tidigare har öppnat en bok av Terry Pratchett. För någon som vill ha en uppsättning av Kidbys bilder att kunna sitta och njuta av eller studera närmare, är The art of Discworld ett måste i boksamlingen.

Danny Ahrling
danny.ahrling@digitalescape.se

Fakta
Av: Terry Pratchett, Paul Kidby, Rob Wilkins
Språk: Engelska
Genre: Illustrationer
Sidor: 128
Förlag: Gollancz

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *