Teenage Mutant Ninja Turtles

TMNTMörka krafter hotar staden New York. Ett nytt brottssyndikat kallat Fotklanen, med den ondskefulla Shredder i spetsen, växer fram. De enda som tycks kunna stoppa brottslingarna är fyra muterade sköldpaddor som växt upp i stadens kloaksystem och tränats i kung fu av deras mästare Splinter. Till sin hjälp har de den orädda reportern April O’Neil som är på jakt efter sin största story någonsin, ovetandes om att hon själv varit med att skapat den.

En rad spektakulära och mycket oroväckande stölder av farliga kemikalier har ägt rum i stadens hamn, polisen står handfallen och man frågar sig vem eller vilka som har kapaciteten och intresset av att begå dessa stölder. April O’Neil (Megan Fox) är fast besluten om att avslöja sanningen bakom stölderna. Samtidigt fascineras hon av de mystiska brottsbekämparna som verkar i skydd av mörkret och som inte tycks vilja ge sig till känna. Men efter ännu en stöld lyckas hon få en glimt av varelserna som hon sedermera konfronterar. Sköldpaddorna som är ovana vid livet ovan jord gör ett misstag och deras hemlighet tycks vara avslöjad. O’Neil får dock kämpa i motvind och ingen tror på hennes berättelser om de muterade sköldpaddorna. Ingen utom den som varit med att skapa dem och som nu är beredd att göra vad som helst för att stoppa dem …

Megan-Fox-2014-TMNT-Stills-1Kommentar: Att en klassiker som Turtles skulle ta steget från tecknad serie och animerad film till en modern actionfilm var egentligen bara en tidsfråga, speciellt med tanke på de senaste årens teknikutveckling. Och det är väl akilleshälen i en så pass populär och välkänd titel, själva tekniken och själva produktionen, uppslag och förutsättningar torde det finnas gott om.

Att detta är en Michael Bay-film råder det ingen som helst tvekan om. När det kommer till bildspråk och ljudeffekter går tankarna genast till de samtida Transformers-filmerna som Bay regisserat. Även om det är något mer sparsmakat med storslagna actionscener i denna film. Stundtals känns karaktärerna något överdrivna och humorn lite väl simpel eller till och med barnslig. Överlag har han ändå lyckats fånga enkelheten och en del av den ursprungliga ”serietidningskänslan”, vilket överraskade mig på ett positivt sätt. Michael Bay ger även förnyat förtroende till Megan Fox som spelar den kvinnliga huvudrollen April O’Neil, tv-reportern som troget backas upp av Vernon Fernwick, spelad av Will Arnett. O’Neil får i denna filmversion kämpa betydligt mer än sin tecknade dito på den lokala tv-kanalen Channel 6, där hon alltid fått göra de lättvindiga inslagen, men som drömmer om det stora scoopet. Nu ser hon äntligen sin chans, men motarbetas av alla, inklusive sin chef. Inte ens Vernon känns helt övertygad av hennes intuitioner. Fox gör en stabil insats och känns lite mer naturlig i denna roll jämfört med många andra titlar hon medverkat i. Under de mer dramatiska scenerna får hon dock ett ganska konstlat beteende som sticker ut en aning.

Turtles

De välbekanta sköldpaddorna, döpta efter italienska renässanskonstnärer, är sig (på många sätt) lika. De är äventyrliga och fast beslutna att skydda New Yorks invånare mot Shredders onda planer, älskar pizza och musik, som vilka tonårs-ninjor som helst. De fyra karaktärerna känns å ena sidan personliga och man har medvetet gett dem väldigt olika personligheter. Å andra sidan känns det som om man fokuserat lite väl mycket på de ytliga detaljerna. Som om man gjort det lite väl enkelt för sig. Den som känns mest lik sitt originalutförande är deras far och läromästare, Splinter, som gjort allt han kunnat för att kunna förbereda bröderna för sin första kontakt med omvärlden ovan jord.

Superskurken Shredder, som i de animerade tv-serierna och serietidningarna ofta stått i centrum har fått oväntat lite utrymme i filmen, något som också gör att man inte riktigt får någon uppfattning om honom, varken som karaktär eller om själva skådespelarinsatsen av Tohoru Masamune. I stället riktas fokus mot den, inledningsvis mycket sympatiske Eric Sacks, vars företag i alla tider verkat för att hjälpa människor. Det visar sig dock snabbt att han hela tiden haft andra planer, storslagna och ödesdigra, som nu äntligen kan slutföras. Allt som behövs är ett par muterade sköldpaddor …

Visst är det en småtrevlig film som bjuder på både spänning och en del skratt. Är man uppvuxen med de gamla filmerna eller tv-serierna kan det ta ett tag att vänja sig vid (eller acceptera) sköldpaddornas ”moderna” utseende. Men jag tycker inte det är det egentliga problemet, snarare tycker jag att man skulle ansträngt sig lite mer för att presentera karaktärerna och deras personligheter på ett mer ingående sätt. Jag tycker trots allt att man hittat rätt, framför allt med själva berättelsen, men även när det gäller skådespelare och miljö. Något att arbeta vidare på, helt klart.

Ted Stridh
ted.stridh@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2014
Språk: Engelska
Genre: Action/Äventyr
Regi: Michael Bay
Skådespelare: Megan Fox, Will Arnett, Willam Fichtner, Alan Ritchson, Noel Fischer, Jeremy Howard, Pete Ploszek, Danny Woodburn, Tohoru Masamune, Whoopi Goldberg, m fl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *