Ted 2

Ted 2Åskkompisarna från Boston är tillbaka! John har nyligen skilt sig från Lori och hans tillvaro är tämligen mörk. Ted och Tami-Lynn å andra sidan lever en drömtillvaro och vi får inledningsvis bevittna deras bröllop som äger rum i samma kyrka där vi tidigare såg John och Lori gifta sig. Men det lyckliga paret stöter snabbt på patrull och deras äktenskap knakar i fogarna. Ted vill inte mista sin fru och börjar bli desperat. Lösningen på problemet blir uppenbar och Ted bestämmer sig för att en bebis ska rädda det kraschade äktenskapet.

Tami-Lynn blir överlycklig och helt plötsligt är problemen som bortblåsta, ett barn är precis vad hon önskat sig. Istället uppstår ett nytt dilemma: hur ska de bära sig åt? Ted och John diskuterar möjliga lösningar. Det enda resonabla alternativet tycks vara adoption.

De inleder en adoptionsprocess och då kommer nästa bakslag: Ted räknas inte som en person och har därför inte rätt att adoptera. Ted förlorar hela sitt liv, allt från sitt jobb till bonuskortet på den lokala videobutiken. Det hela leder dessutom till att myndigheterna annullerar deras äktenskap. I ett försök att återfå sina rättigheter bestämmer de sig för att stämma delstaten. Med en ytterst begränsad budget tvingas de anlita Samantha, en nyexaminerad jurist helt utan erfarenhet och trion blir hennes första klienter. Som om det inte vore illa nog återser de en gammal bekantskap vars arbetsgivare, leksakstillverkaren Hasbro, gör allt för att sabba Teds chanser …

TedKommentar: Jag har både fruktat och sett fram emot denna uppföljare, av flera anledningar. Att göra en uppföljare är generellt ganska svårt. Ofta känns det som om de görs (i princip) av ekonomiska intressen. Men så känns det inte i detta fall, eller snarare är det Seth MacFarlane som gör filmen för att han verkligen vill göra den. Och det är ju bra, men samtidigt är det ett annat orosmoln. Personligen gillade jag den första filmen, men den var som väntat full av grabbig humor som i vissa fall blev lite väl tröttsam och tjatig i längden. Men den innehöll även en del djupare scener som vägde upp galenskapen. Så den stora frågan är om det finns något djup bortom alla sex- och drogrelaterade skämt i denna uppföljare?

Själva handlingen är en naturlig del i utvecklingen av Teds liv. Historien sig ger också möjligheten till att beröra ett flertal ämnen på ett mer seriöst sätt. Om man vill och om man vågar. Frågan är om det är MacFarlanes syfte. Vill han göra en film med seriösa inslag där han försöker ge oss en tankeställare och väcka debatt, eller är det bara en ”skön” film med en massa skratt som berör dessa ämnen mer av en slump?

Ted 2Vänskap, uppoffringar och mänskliga rättigheter är stora inslag i Ted 2. Dessa punkter berörs, mer eller mindre, genom hela filmen. Naturligtvis på MacFarlanes egna sätt. Måhända drunknar dessa inslag i allt som sker på vägen. Men de finns där, om man skrapar lite på ytan. Och kanske är det bäst så. Egentligen.

Mark Wahlberg känns aningen trött i sin karaktär. Kanske beror det på att fokuset har flyttats från honom till Ted. Han känns inte riktigt närvarande, samtidigt som filmen nu har en huvudrollsinnehavare som, så att säga, aldrig närvarat på inspelningsplatsen. Detta är en kombination som blir väl tydlig i bland. Amanda Seyfrieds karaktär Samantha väger upp detta och är ett välkommet och nödvändigt tillskott.

Utöver detta har man använt sig av ett flertal mycket kända komiker och skådespelare (Jay Leno, Bobby Moynihan, för att nämna några) i kortare sekvenser, både som ren slapstick men även i riktigt bisarra scener. En av de mest uppseendeväckande är när en paranoid Liam Neeson besöker Teds snabbköp för att köpa flingor. Befriande roligt. Och galet. Det är den typen av humor som MacFarlane gör allra bäst.

Ted 2 är en film som inte slår sitt original men som heller inte är mycket sämre. Filmen sticker inte ut lika mycket som sin föregångaren och har även en hel del (kanske för många) likheter med originalet. På nåt sätt hade jag högre förväntningar, Seth MacFarlane gillar ju att provocera och tänja på gränserna och jag hade gärna sett att han gjort det när det kommer till själva handlingen, inte begränsat till själva humorn i filmen. Men om man är ute efter en stunds avkoppling i soffan med ett gäng sköna skratt och inte har alltför stora krav på handlingen är Ted 2 en sevärd film.

Ted Stridh
ted.stridh@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2015
Språk: Engelska
Genre: Humor
Regi: Seth MacFarlane
Manus: Seth MacFarlane, Alec Sulkin, Wellesley Wild
Skådespelare: Seth MacFarlane, Mark Wahlberg, Amanda Seyfried, Jessica Barth, Giovanni Ribisi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *