Snowden

Den före detta CIA-medarbetaren Edward Snowden blev i ett slag känd över hela världen sedan han kopierat och läckt hemligstämplad information angående de amerikanska myndigheternas spionverksamhet och massövervakning som bland annat riktats mot den egna befolkningen. På ett ögonblick gick han från att vara en aktad datahacker till att bli en jagad visselblåsare. I filmen får vi följa honom under den tid som kom att bli avgörande i historien om Edward Snowden och NSA-skandalen.

Efter en skada tvingas Edward Snowden ge upp sina planer på att bli amerikansk specialsoldat, i stället ges han möjlighet att använda sina avancerade datakunskaper till att tjäna sitt land. Snowden antas till en utbildning som hålls i CIA:s regi, han utmärker sig snabbt som en stjärnelev och det dröjer inte länge innan hans kunskaper sätts på prov.

Snowden växer snabbt i sin roll som hacker och får allt viktigare uppgifter, mer ansvar och en ökad insyn i hur den amerikanska underrättelsetjänsten arbetar. Han spås en lysande framtid inom organisationen och har nu hela världen som sin arbetsplats. Trots detta är det någonting som bekymrar honom, han börjar ifrågasätta myndigheternas arbetsmetoder och han inser att övervakningsprogrammet han själv bidrar till, är betydligt mer omfattande än vad han först trott och att det till största del vänder sig mot den amerikanska befolkningen.

Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt)

Kommentar:  I Snowden får vi en skrämmande inblick i hur en modern säkerhetstjänst arbetar, hur man inte skyr några medel i sin jakt på information, på kontroll. Hur politiker, som egentligen ska företräda folket och agera med deras bästa för ögonen, i själva verket lyckats skapa något som kan jämföras med en ljusskygg verksamhet, med en organisation som tycks ha vuxit till något oöverskådligt, något som inte längre kan kontrolleras eller ifrågasättas av någon. Om någon mot förmodan skulle försöka, klassas denne obönhörligen som en förrädare.

I Snowden får vi en detaljerad inblick i hur arbetet på CIA och NSA kan gå till, exempel på hur man samlar in information om människor genom att spionera och kartlägga deras aktiviteter online. Den unge dataspecialisten upptäcker hur till synes oskyldiga Facebook-inlägg, en chatt på Skype eller ett blogginlägg kan användas för att skapa en ”rättvis” bild av användarna. Hur man kan spionera på lyckligt ovetande personer genom att ”kidnappa” deras webbkamera och mikrofon utan att det märks. Snowden inser också att program som han själv konstruerat inte används som det var tänkt utan i själva verket fått en betydande roll i massövervakningen.

I rollen som Edward Snowden ser vi Joseph Gordon-Levitt, tidigare känd från bland annat Inception och Tredje klotet från solen. Gordon-Levitt gör ett bra intryck och tycks ha fångat Snowdens personlighet och han lyckas gestalta de konflikter som uppstår i hans inre när den tidigare så patriotiske Snowden börjar ifrågasätta sin arbetsgivare. Det är en något naiv bild vi får av en man som försöker som parera mellan sina principer och viljan att tjäna sitt land.

På något vis önskar jag dock att vi fick en något mer detaljerad inblick i Snowdens personlighet. Vad är det som motiverar honom och varför han gång på gång väljer att återvända till CIA trots att han motsätter sig deras metoder?

Relationen mellan Snowden och hans flickvän Lindsay Mills (Shailene Woodley) är ett av de mer intressanta inslagen i filmen och redan i inledningen kan det anas att den mycket mer liberala Lindsay kommer ha en stor inverkan på honom. I slutändan är det dock Snowden som förvandlats till den största kritikern av systemet, med en president som inte lyckas infria sina löften om öppenhet och högt uppsatta myndighetschefer som ljuger inför kongressen. Samtidigt kan han inte berätta någonting för Lindsay utan att utsätta dem båda för stor fara. Han försöker till en början ge hintar om vad som pågår, men framstår mest som konstig och tvetydig. Samtidigt har hans hälsa börjat vackla.

Efter att ha fått en ganska detaljerad inblick i hur hans liv utvecklat sig ökar det ganska makliga tempot mot slutet. Fokus ligger naturligtvis på hur det gick till när nyheten om massövervakningen briserade och hur han tillsammans med journalister och människorättsaktivister arrangerar det hela från ett hotellrum i Hong Kong.

Sammanfattningsvis är Snowden en riktigt sevärd film. Det är kanske inte den mest spännande dramat, som till största delen utspelar sig i underjordiska datahallar eller i andra isolerade miljöer, men Snowdens öde berör. Det är något som berör oss alla – för precis som Edward själv säger – även om man inte har något att dölja, är det en omfattande kränkning av den personliga integriteten som pågår. Inte bara i USA utan världen över.

Ted Stridh
ted.stridh@digitalescape.se

Fakta:
Produktionsår: 2016
Regissör: Oliver Stone
Språk: Engelska
Genre: Biografi/Drama
Produktion: Open Roads Film
Skådespelare: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Nicolas Cage, Melissa Leo, Zachary Quinto, Jaymes Butler

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *