Skämmerskans dotter

Skämmerskans Dotter - swe retail scanDet är inte lätt att växa upp som barn till en kvinna vars ögon ser betydligt mer än det yttre på människor. Dinas mamma Melussina är en så kallad ”skämmerska” och kan se djupt in i människors inre och vad de döljer från omvärlden. Saker man skäms för att man har gjort eller av andra anledningar vill dölja från andra, kan Melussina utan större svårigheter utläsa – till mångas förfäran!

Denna talang att se sanningen gör människor rädda och får dem att vrida bort blicken från Dina och hennes mamma när de passerar, samt att elaka ryktena om häxkonster florerar kring dem. Men ibland verkar det som att Melussinas fallenhet att urskilja sanningen kommer till nytta. En dag tillkallas hon till självaste Furstens slott för att avgöra om det verkligen stämmer att en medlem i furstefamiljen ligger bakom morden av furstinnan och hennes barn…

Kommentar: Skämmarens dotter är en filmatisering av Lene Kaaberbøls bok med samma namn och den fångar tittaren redan från första stund med att furstens gravida fru och son hittas mördade i deras kammare av en tjänarinna. Filmens huvudhändelse, mordet och sökandet efter dess ”skyldiga”, presenteras tidigt och med ett uppfriskande tempo i berättandet. Även om man som tittare tror sig kunna räkna ut händelserna i förväg, finns där en hel del överraskningar att vänta i handlingen. Dinas och hennes mammas fallenhet för att se sanningen fördjupar huvudkaraktärernas personligheter på ett fascinerande sätt och skapar intresse för att få veta mer om vad andra egentligen försöker gömma i sitt innersta. Vi får också veta att Dinas och Melussinas fallenhet inte är utan begränsningar, för de möter också sina motgångar och etiska dilemman, som ger filmen en djupare dimension i sitt berättande.

SkammerskansDotter_2

Det blir tidigt tydligt att filmen är riktad till en något yngre publik, då den fokuserar i huvudsak på barnperspektivet, även om den innehåller en hel del element som inte generellt ses som barnvänligt. Främst är det på grund av språkbruket som innehåller en hel del svordomar och andra kraftfulla uttryck, men också på grund av att det är en mordhistoria med stora blodförluster och en hel del våld. Men med tanke på innehållet i Skämmarens dotter så uppskattas den troligtvis bäst av barn i den tidiga tonåren, som kan se filmen i vuxnas sällskap. Trots att filmen främst riktar sig till en yngre publik, så kommer också vuxna att hitta en hel del innehåll som kommer att locka och intressera dem. Filmen har en hel del vibbar av andra filmatiseringar i genren som riktar sig till en vuxen publik och därför lyfter Skämmarens dotter till en högre nivå. Anledningen till detta är en blandning berättarstilen och bildspråket, som hämtar mycket inspiration från de stundom ganska råa och brutala miljöerna i tv-serier som exempelvis Game of Thrones. Det är fantasymiljöer med medeltidskänsla och stänk av svart magi, som också lyckas få till en känsla av smuts och äkthet som är ovanlig i modernare filmer riktade till en yngre publik.

I det stora hela är filmens miljöer enormt välgjorda, men när det kommer till datorgenererade effekter på vissa fantasivarelser finns där mer att önska. Det är inte horribelt fult, men inte heller slående vackert. Här märks att budget och ambitioner inte riktigt matchat varandra, men att man försökt göra vad man kan med vad man har. Resultatet fungerar, men hade kunnat vara så mycket mer imponerande än det är.

SkammerskansDotter_1

Till rollbesättningen i Skämmarens dotter har dock filmskaparna lyckats välja många duktiga skådespelare. Deras insatser är mycket goda och det gäller även de yngre förmågorna. Inlevelsen finns hela tiden närvarande hos dem och detta höjer trovärdigheten för filmens handling och bidrar även till att gestaltningarna av de olika rollfigurerna i filmen känns väldigt levande. Det är givetvis en handfull huvudroller som filmtittaren får lära känna mest på djupet under större delen av speltiden, men där finns också en liten överraskning att vänta.

Även om filmen inte kan påstås vara ett rent mästerverk, finns där en hjärtlig känsla i dess berättande och den uppväger många av de små skavankerna i både handlingen och det visuella uttrycket i Skämmerskans dotter. Förmodligen kan den som läst boken filmen baserats på, utpeka saker som utelämnats från handlingen och som kanske också hade gjort innehållet bättre, men det är ändå inte något som stör allt för mycket eller drar ner filmens helhetsintryck. Detta är en spännande äventyrsfilm med fantasykaraktär som passar en åldersblandad publik mycket bra. Filmen bjuder på både relationsdramer, spänning, magi och många andra dilemman som väcker en hel del intresse.

SkammerskansDotter_3

Jag kan med värme rekommendera Skämmerskans dotter till er som inte söker efter alltför långdragen fantasyfilm där er godispåse och dryck tömts innan filmen ens börjar närma sig halvägs genom dess speltid. Här finner du en trevlig och spännande familjefilm som levererar något för de flesta smaker och passar utmärkt vid fredagsmyset med familjen samlad i soffan.

Anna Jormalainen
anna.jormalainen@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2015
Språk: Danska
Genre: Äventyr, Fantasy
Regi: Kenneth Kainz
Manus: Anders Thomas Jensen, Lene Kaaberbøl
Skådespelare: Jakob Oftebro, Allan Hyde, Maria Bonnevie m.fl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *