Seeking a Friend for the End of the World

161123-4Jordens undergång är nära. En asteroid är på väg mot Jorden och mänsklighetens försök att rädda planeten har misslyckats. Endast tre veckor av liv finns kvar innan asteroiden kraschar in i Jorden. Lagar, konventioner och allmänt folkvett läggs med ens åt sidan medan människorna förbereder sig på att bli utrotade.

Mitt i detta kaos finner vi Dodge, som är en tillbakadragen och småtråkig försäkringssäljare. Hans fru har lämnat honom och nu när planeten är dömd att förintas är han ensammare än någonsin. När hans udda och livsbejakande granne Penny ger honom ett bortglömt brev som levererats fel vet han med ens vad han ska göra. Brevet är från hans stora ungdomskärlek och hon saknar honom i hennes liv, så Dodge beslutar sig för att ge sig av för att finna henne innan Jorden går under.

Han behöver dock hjälp med att nå sitt mål och han övertalar grannen Penny att följa med. Hon önskar mer än något annat att få återförenas med sin familj i England innan det är för sent, men alla flyg över Atlanten är inställda. Dodge känner emellertid en man med ett eget flygplan, som kan ta henne dit hon vill. Så tillsammans kör de genom ett samhälle på kanten till kollaps för att kunna nå sina kära innan det är för sent.

Kommentar: Seeking a Friend for the End of the World försöker sig på att vara en romantisk, apokalyptisk road-movie och det kan man inte klandra den för. Det är inte direkt en koncept som man har sett förut och det var inte utan att man blev nyfiken på hur denna stilblandning skulle arta sig. Resultatet blev dock något för rörigt för sitt eget bästa.

Filmen har nämligen svårt med att balansera den mörka, lite bitskare humorn som genomsyrar scenerna med den annalkande undergången med den mer klassiska kärleksberättelsen, med dess mjukare och mer lättsamma framtoning. Det blir därför en något kluven upplevelse, där det ibland känns som att man tittar på två separata filmer som klippts samman. Inramningen av denna kärlekshistoria bäddar för en unik upplevelse med en uppsjö av möjligheter för en komisk skildring av mänsklighetens stundande undergång. Detta är möjligheter som man inte riktigt tar tillvara på och man verkar inte vilja göra mer en en romantisk komedi av standardmått, men i en något annorlunda situation.

Till filmens fördel så är den dock riktigt underhållande emellanåt och Steve Carell har en hel del roliga scener som drar fördel av hans komiska timing och hans seriösa framtoning. Det är inte alltid som Carell lyckas bära upp huvudrollen i de filmer han har medverkat i, men Seeking a Friend for the End of the World verkar vara klippt och skuren för att passa hans styrkor som skådespelare. Även Keira Knightley gör en bra prestation här, i en roll som är lite annorlunda än den typen av rollfigurer som hon annars brukar spela.

Kemin mellan dessa båda skådespelare är emellertid inte lysande och jag köper inte den relation som de utvecklar under filmens gång. För en romantisk komedi kan detta vara totalt förödande, men lyckligtvis räddas filmen av skådespelarnas individuella prestationer. Den romantiska biten av filmen känns ledsamt nog något påtvingad och krystad på grund av att personkemin inte stämmer mellan huvudrollsinnehavarna.

Seeking a Friend for the End of the World har så mycket potential att jag inte kunde bli annat än besviken på den slutliga upplevelsen. Trots att det finns mycket positiva aspekter med den här filmen svajar berättelsen för mycket och relationen som presenteras är inte helt trovärdig. Jag hade dock inga problem med att ta mig till slutet av filmen och upplevelsen var absolut inte horribel. Det var bara för mycket som saknades för att jag skulle anse det här vara en film att kunna rekommendera. Missade chanser, ett inte helt fullutvecklat manus och en rollbesättning som inte fungerar fullt ut gör att Seeking a Friend for the End of the World haltar som filmupplevelse.

Man kan definitivt se den här filmen som en stunds tidsfördriv om man har tråkigt, men om man är ute efter något mer kommer man att bli besviken. Seeking a Friend for the End of the World är dessvärre inte mer än en formstöpt romantisk komedi som målats med lite apokalyptiska undertoner.

Pavo Hemmingsson
pavo@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2012
Språk: Engelska
Genre: Drama/Komedi
Regi: Lorene Scafaria
Manus: Lorene Scafaria
Skådespelare: Steve Carell, Keira Knightley, Adam Brody

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *