School-Live!

School-Live 1 Högstadieeleverna Yuki, Kurumi, Miki och Yuuri är alla medlemmar av skolans klubb ”School Live”, vars stadgar innefattar att såväl närvara på lektioner som bo och leva på skolan – för att komma närmare dess institutioner samt visa på ett gott föredöme i självförsörjande. För Yuki kunde situationen inte bli bättre eftersom hon älskar skollivet, sina klasskamrater och tre närmsta vänner, liksom den alltid så omtänksamma läraren Megumi och gulliga hundvalpen Taroumaru. Men denna vardagsidyll är ingenting annat än en illusion som de fyra vännerna upprätthåller för att klara av verkligheten: att deras skola och stad har fallit offer för ett virus som omvandlat samtliga elever och invånare till aggressiva zombies…

Kommentar: Att prata om School-Live är egentligen att spoliera en fantastisk förstaupplevelse för de ej insatta, men att se det första avsnittet med förkunskapen om hur allting egentligen ligger till, bäddar också för en intressant upplevelse. För när serien inleds finns där endast ett par ytterst sublima tecken på att någonting skulle vara fel i tillvaron för Yuki och hennes vänner. Det är små, små saker i bakgrunden som man endast skymtar i förbifarten – till skillnad från upplägget i originalmangan, där man förtäljer hela premissen på de första sidorna – och därför snabbt glöms bort när fokus ligger på någonting helt annat. Det är en snygg inledning och man förklär hela misären väldigt väl i en färgglad, sprallig förpackning av vad som liknar en klassisk skolserie – sockersötad till max genom en färgglad och sprallig Yuki.

School-Live 3

Yuki är också anledningen till hela detta teaterspektakel, denna förskönade verklighet. Från och med det andra avsnittet börjar man nämligen beta av vad karaktärerna har för bakgrund och hur man fick uppleva denna plötsliga förändring från det tidigare så lugna skol- och vardagslivet. Här är det just Yuki som har upplevt den största chocken och lever nu därför i förnekelse om att allting fortfarande är som vanligt, helt enkelt för att hon inte klarar av att hantera de hemska förhållandena – och vad hon tvingades genomgå när epidemin utbröt. Det blir en minst sagt tveeggad upplevelse för tittaren eftersom Yuki är den person som håller modet i gruppen uppe, med sin glada, lekfulla personlighet som gör att hon alltid har nya upptåg på gång. Men samtidigt är hon också den av tjejerna som är mest trasig inombords.

Samtliga huvudpersoner kommer så sakteliga att visa sig från just sin lite mer dystra sida. Alla är överens om att man behöver spela med för att upprätthålla Yukis glada sinnesstämning, lika mycket för hennes skull som sin egen. Dessa karaktärsskildringar bidrar till den dystopiska stämningen samt tragikomiska balansen mellan verklighetens allvar och den avslappnande komik som Yuki dagligen tillför, när hon hittar på alla möjliga aktiviteter som hon anser hör till att vara medlemmar av en skolklubb. Och Yukis livfulla roll i gruppen är precis vad som behövs för att man ska kunna hålla hoppet uppe. För under de rådande omständigheterna går det naturligtvis aldrig mer än en halv dag utan att de tänker på sin situation och ifrågasätter hur pass länge man egentligen kan hålla ut på skolan. Även om lokalerna, tursamt nog, är utrustade med såväl solpaneler som vattenrening och hyser en hel odlingslott på taket.

School-Live 5

Det enda jag har att invända mot i serien, som hade bidragit ytterligare till den hemska verkligheten, är dels en visuell grej och dels det obligatoriska baddräktsavsnittet. För givetvis kunde producenten och författaren inte avstå från att låta så många tjejer få fortsätta med sina aktiviteter i sin skoluniform, utan att inkludera ett litet dopp – som upptar ett helt avsnitt där tjejerna visar upp sig i sina baddräkter. Visserligen sker detta vid en tidpunkt i historien där huvudpersonerna verkligen behöver få någonting annat att tänka på, och det är precis därför som en av dem anser tillfället vara ypperligt. Vad jag har lite svårare för att förstå är hur man väljer att censurera ansiktena på de levande döda, genom att istället lägga på ett svart mörker med lila ångor som helt döljer deras förvridna utseende. Förvisso är Japan till och från förbluffande rädda för att visa blod och våld, så jag antar därför att detta helt enkelt är ett sådant tillfälle. Av vad jag har sett i mangan är man något mer inkonsekvent med censuren, där zombies pendlar mellan att avbildas som svarta silhuetter utan några som helst detaljer eller karaktärsdrag, till att se riktigt motbjudande och skrämmande ut.

School-Live! är en riktigt underhållande, spännande och tragikomisk serie som träffar rätt i nästintill alla avsnitt. Den är förvisso inte så gravt tecknad som till exempel populära The Walking Dead, men den skrämmande atmosfären och psykologiska skildringen framförs väl. Varje karaktär har sin egen mörka och intressanta historia och gruppen gör så gott den kan för att hålla skenet samt humöret uppe, för såväl sin egen skull som den tragiska Yuki. Med sina 12 avsnitt bygger man en väldigt händelserik och kompakt säsong som fortsätter att vara intressant från början till slut, vilket lämnar mig förhoppningsfull inför fler säsonger – samt ett intresse för mangan.

Tomas Engström
tomas.engstrom@digitalescape.se

FAKTA:
Språk: Japanska/Engelska
Genre: Skräck/Psykologi
Avsnitt: 12
Längd: 24 min/avsnitt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *