Sake & Samurai

Sake & Samurai 1Man skulle kunna tro att heder är det viktigaste för en samuraj, men i Sake & Samurai så delar hedern plats med den japanska alkoholhaltiga drycken ”sake”. I det här kortspelet befinner sig ett antal samurajer inne i ett litet värdshus där de skryter om sin skicklighet med svärd, pratar om vackra kvinnor samt tar upp vikten av ära. Men med en törst som aldrig tycks kunna släckas så är det bara ogjort hur någon ska ställa sig upp och dra sitt svärd. För ju färre munnar desto mer sake blir det till de levande, men även en död samuraj skall visa sig ha en hel del att säga till om i den här spelvärlden.

Varje deltagare i Sake & Samurai sitter med varsin samurajpersonlighet som dels kommer med ett visst antal livspoäng, vilka mäter hur många slag man kan stå emot innan döden omfamnar en, och dels en unik specialförmåga. Denna kan vara allt från att skaffa sig ett övertag i strid till läkemedelskonst eller att vara mer snabbfotad än andra. På sin tur har man möjligheten att spela upp till två spelkort från sin hand och får därefter fylla på med ytterligare två. Man kan dock aldrig sitta med fler än fyra kort.

Korten kan användas för antingen en attack, till försvar, för att promenera eller plocka åt sig sake i form av små glasstenar. Det sistnämnda är vad spelet faktiskt går ut på då det är den person som sitter med flest sådana stenar när all sake är slut som vinner. Korten fyller även ett antal andra funktioner beroende på vad det är för slags korttyp och här kan man göra allt från att kasta ätpinnar i ögonen, till att tvinga folk att kasta bort kort från sin hand eller göra så att de faller omkull när de försöker gå någonstans. Det gäller tillsynes att sabotera för sina motspelare så mycket som möjligt och ett väldigt effektivt sätt att göra detta på är genom att dra sitt vapen – för att försöka dräpa en annan samuraj.

Spelet kommer med många olika vapentyper, från det sedvanliga japanska svärdet ”katana” till spjut och pilbågar. Alla vapen har en räckvidd, ett attackvärde samt ett försvarsvärde och i en strid är det inte svårare än att man ställer dessa siffror mot varandra. Om attackvärdet överstiger försvarsvärdet så förlorar försvararen livspoäng enligt mellanskillnaden.

Vad som är väldigt spännande och annorlunda med Sake & Samurai, även om det samtidigt också kan röra till saker, är att en spelare vars samurajpersonlighet blir dräpt ännu inte har förlorat spelet. Istället förvandlas man till ett andligt väsen och får nu helt nya sätt att agera på som istället bestäms av färgen på baksidan av spelkorten. Som ande gäller det att terrorisera de levande och försöka stjäla deras sake och samtliga andliga väsen i sällskapet samarbetar, så vid det här skedet blir det plötsligt en kamp mellan de spelare vars samuraj fortfarande lever och de som har förvandlats till andar.

Sake & Samurai 2En annan väldigt finurlig funktion är hur avståndet i värdshuset spelar roll. Det här mäts med hjälp av små vita träkuber som varje samuraj har tre stycken utplacerade av på vardera sidan om sig. Om man väljer att förflytta sig närmare den samuraj som sitter till höger om en så plockar man bort de kuber som står däremellan och lägger istället dessa till sin vänstra sida, vilket effektivt ökar avståndet till den andra bordsgrannen.

Sake & Samurai har framförallt ett väldigt roligt utförande, även om det ibland kan kännas något utdraget då det kan ta tid att lyckas bli den person som sitter med flest antalet sake-stenar när en hel spelrunda har passerat. Speltiden varierar kraftigt beroende på antalet spelare men även om det känns mer lagom att kunna sitta bara en kvart med 3-4 spelare, så har man samtidigt också roligare med 5 eller fler eftersom det då blir intressantare konflikter om all sake, mycket på grund av hur det hör till ovanligheten att någon spelare antar sin andeform på grund av bortgång när man är färre än så.

Rekommenderas beroende på huruvida man föredrar korta spelstunder för endast ett fåtal spelare, eller vill ha ett längre konfliktspel med intressant spelmekanik för 5-8 deltagare. Ett spel som innehåller mycket humor och har glimten i ögat.

Tomas Engström
tomas.engstrom@digitalescape.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *