Preacher (Säsong 1)

160914-2Jessie Custer har försökt lägga sitt gamla, brottsliga liv bakom sig och han har sadlat om till präst. För att sona sina synder vill han göra något gott för samhället, men det är inte det lättaste att stötta och vägleda sina medmänniskor. Jessie har svårt att inspirera sin församling och även sig själv, så alkoholen blir hans väg för att dränka sorgerna och fly undan verkligheten.

Men med ens så börjar det hända det ena och det andra i Jessies liv. Hans gamla flickvän från det liv han lämnat bakom sig kommer farande som en stormvind och försöker locka honom med i hennes jakt på hämnd för sveket som drev dem isär. En märklig, ljusskygg irländare ansluter sig till församlingen efter att ha fallit ner från skyn och samlat ihop sina kroppsdelar igen.

Det mest besynnerliga händer dock Jessie själv. Något oförklarligt intar hans kropp och ger honom förmågan att få folk att lyssna. Helt plötsligt kan få människor att göra precis vad han beordrar dem att göra. Jessie blir övertygad om att detta är Guds verk och han har getts denna gåva för att göra samhället bättre och mer gudfruktigt.

Jessie kraft ställer emellertid med problem för honom – inte minst för att det finns andra personer som är ute efter det väsen som nu bebor hans kropp.

Kommentar: Det som man omedelbart kan säga om Preacher är att denna TV-serie verkligen har en unik ton. Berättelsen om Jessie Custer och hans församling är en dyster och ödesmättad saga. Det finns inget svart och vitt i persongalleriet här – bara skiftande gråskalor där gott och ont går hand i hand. Denna skildring av trasiga människor på jakt efter frälsning och lycka kan emellertid ta väldigt tvära vändningar åt det riktigt dråpliga hållet. Helt plötsligt blir serien till en nattsvart fars full av galenskap och lika snabbt vänder tonen tillbaka till sin dramatiska ådra igen.

160914-4Att gå balansgång mellan det tunga dramat och den bisarra galghumorn är väldigt svårt att få att fungera, men Preacher lyckas med konststycket att få humörsvängningarna att gynna helheten. Man vet aldrig var man har serien eller vart den är på väg, så man håller hela tiden ögonen öppna för att se vart det hela leder. De komiska knorrarna blir lika chockerande som de är underhållande och jag skulle vilja säga att humorn är så väl integrerad i historien och så välskriven att den gagnar den dramatiska storyn. Det finns ett allvar även i de komiska elementen, så man får inte bara en möjlighet att pusta ut och skratta en stund – när skratten har tystnat så har det även byggts på mer i det dramatiska narrativ vi följer.

Jag är inte bekant med DC:s serietidning, som utgör den litterära förlagan till Preacher, men trots det så hade jag inga problem med att sätta mig in i handlingen och rollfigurerna som vi får möta. Preacher presenterar dock en enorm mängd frågetecken från första början – vi kastas rakt in i händelsernas centrum utan att ha en aning av vad som händer och varför det händer. Det kan bli alltför mycket för vissa, men om man ger serien lite tid så kommer dessa frågetecken så sakteliga att förklaras. Okända personer och oförklarliga händelser kommer att redas ut så småningom, men resan dit kan ibland kännas som en resa i totalt mörker.

160914-5Detta är dock en del av charmen med Preacher i min mening. Denna serie tar god tid på sig, är inte rädd för att gå till lite mer extrema nivå och ber inte om ursäkt för de val de gör. Man får lite av varje när man ser på Preacher – det är ett nyanserat drama och en svart komedi full av övernaturliga fenomen, brutalt våld och nästan en skräckliknande atmosfär emellanåt. Det är en serie som försöker vara så mycket och som lyckas sy samman alla delarna till ett underhållande och intressant lapptäcke.

Rollfigurerna är skapade lite på samma vis. De är många saker samtidigt och man pendlar hela tiden mellan hur man känner för dessa personer. Som exempel har vi den alkoholiserade, före detta brottslingen till präst som så gärna vill göra gott i sin församling och frälsa deras själar, men han vet inte hur han ska kunna göra det. När Jessie får den gudomliga kraften ser han genast en möjlighet, men samtidigt påverkar den Jessie på ett negativt sätt. Han hade gett upp hoppet om att göra livet bättre för andra, men den tragikomiska karaktären får upprättelse när någon okänd kraft tar hans kropp i besittning. Jessie blir genast kapabel till hjältedåd, men han riskerar även att förgås av sitt eget högmod.160914-3

De andra rollfigurerna är likaledes flerbottnade och man presenteras för olika delar av deras personlighet som gör att man som tittare ständigt skiftar i den relation man har till dem. Detta resulterar i en upplevelse som aldrig blir stillastående, utan hela tiden har något intressant att komma med. Persongalleriet i Preacher är en av seriens absolut främsta styrkor och skådespelarna bär upp sina roller på bästa möjliga sätt.

Seriens utvecklare – Seth Rogen, Evan Goldberg och Sam Catlin – har skapat en mystisk och lockande berättelse som verkligen känns som något säreget och som hela tiden har nya aspekter att presentera. Jag kan inte säga hur serien är om man redan känner till ursprungsmaterialet, men som nytillkommen till Preacher-världen blev åtminstone jag tagen med storm. Den tveksamhet jag inledningsvis hade byttes snabbt ut mot nyfikenhet och engagemang när storyn dinglade morot efter morot framför mig.

Att Preacher just är så säregen gör att den inte är till för alla tittare, men om man vill ha ett lite mörkare tema kryddat med bisarr svart humor och en massa annat smått och gott – då har ni hittat rätt kyrka för ert själsliga behov.

Pavo Hemmingsson
pavo@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2016
Språk: Engelska
Genre: Drama/Äventyr
Produktion: AMC
Skådespelare: Dominic Cooper, Joseph Gilgun, Ruth Negga

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *