Poldark – säsong 1

PoldarkS1-covEfter att ha deltagit i det amerikanska frihetskriget, återvänder Ross Poldark hem till England och Cornwall. Året är 1783 och eftersom Ross varit borta en lång tid har saker och ting förändrats radikalt sedan han sist var hemma. Bland annat har hans käresta Elizabeth, samt hans egen far, sedan länge gett upp hoppet om att Ross skulle återvända hem till England. Fadern har även hunnit gå bort och har därför efterlämnat obetalda lån och det nu förfallna familjehemmet, där endast ett äldre par bor som arbetat på gården. Men förutom att Ross far gått bort, har hans käresta förlovat sig på nytt. Särkilt Elizabeths kommande giftermål gör Ross oerhört bitter, eftersom den tilltänka maken är hans kusin Francis. Men han bestämmer sig tillslut att försöka gå vidare med och det visar sig att kärleken kan finnas där Ross minst anar det.

När han fått ett någorlunda grepp om hur allt ligger till hemma, blir Ross tvungen att bokstavligen kavla upp ärmarna och börja arbeta hårt för att kunna återställa sitt hem. Det är inte lätt då priserna på kol och koppar sjunkit och därför har många gruvor i trakten tvingats stänga. Ross satsar allt han har på att kunna öppna den gamla Poldark-ägda gruvan och på så sätt kunna skapa sig ett nytt liv och erbjuda människorna i hans närhet ett hederligt arbete. Frågan är bara om han ska lyckas, eftersom många andra inom adeln håller ett vakande öga på honom och hans leverne.

TV-serien Poldark är en nydramatisering av författaren Winston Grahams bokserie om Familjen Poldark. Den första tv-dramatiseringen utkom 1975.

Kommentar: Serien börjar med starka scener där vi får följa Ross Poldarks hemkomst efter många år på krigsfronten i Amerika. Även om Ross känner igen sig i sina hemtrakter, verkar mycket ha förändrats sedan han senast var hemma. När han går hem till sin farbror Charles, kommer han in mitt i en familjemiddag. Tyvärr får han veta anledningen till denna middag som tydligt har en särskild anledning; Elizabeth och Francis är förlovade och ska gifta sig inom kort. Redan här får vi som tittare känna och se hur Ross Poldark får sitt hjärta krossat. Även om Elizabeth försöker förklara att hon inte gjorde detta med något ont i åtanken, utan för att hon sedan länge tappat hoppet om att Ross ens överlevt kriget. Varken hon eller Ross familj hade fått någon information om han ens levde under åren som gått.

Första tiden hemma i Cornwall är fyllt av hårt arbete och många känslor för huvudrollen. Inte bara för att hans stora kärlek är på väg att gifta sig med hans kusin, men också för att hans egen far lämnat jordelivet med stora skulder bakom sig. Han måste börja om från början med allt och berättelsen förmedlar med stor övertygelse de fattiga tiderna med hög arbetslöshet och skyhöga skatter i England i slutet på 1700-talet. TV-serien Poldark levererar spänning, dramatik och romantik med hjälp av skådespelarnas stora inlevelse i sina rollprestationer. Det är också tydligt att historien i Poldark hämtat sin tyngd i romanserien som författaren Winston Graham skrivit. Seriens berättelse har i huvudsak fokus på just Ross Poldarks återuppbyggnad av sitt familjehem, men där finns också ett antal andra sidospår som exempelvis hur Ross interagerar med andra byinvånare, både fattiga och rika, och på olika sätt påverkar deras tillvaro. Här tampas seriens rollinnehavare med korruption hos lagens väktare, otrohetsaffärer, misshandel, spelmissbruk men också tron på att kärleken kan övervinna allt.

Vad som gör Poldark något annorlunda än många andra TV-serier och filmer i en genre kärleksfullt kallad ”kostymdrama”, är att huvudpersonen Ross står emot adelns mycket nedvärderande syn på den ”vanliga människan”. Även om han själv har ett fint namn och är av börd, visar Ross en solidariskt och välmenande inställning till sina medmänniskor. Han vill med andra ord inte bara hjälpa sig själv, utan även göra skillnad för de mindre bemedlade. Men det är inte friktionsfritt att våga stå emot vad adeln anser vara korrekt, därför får Ross och andra i hans omgivning vara med om många motgångar i deras redan ansträngda tillvaro.

Berättelsen, med alla dess intriger, tillsammans med de storartade rollprestationerna gör Poldark intressant och sevärd för den som uppskattar historiska dramer, men en ytterligare aspekt som gör denna serie än mer välgjord, är allt arbete som lagts på miljöerna i både inomhus- och utomhusscenerna. De dramatiska platserna vid kusten i Engelska Cornwall har verkligen fått sätta pricken över i:et när det kommer till filmens visuella uttryck. Även om miljöbilderna utomhus är stämningsgivande, kunde de i vissa avsnitt kännas lite långa. Men inte till en nivå som drar ner helhetsintrycket av denna välproducerade dramatisering av Winston Grahams böcker. Istället riskerar man som tittare att drabbas av ett sug efter fler avsnitt när man sett första säsongens åtta delar. Lyckligtvis har produktionsbolaget Mammoth Screen lovat oss en fortsättning på Ross Poldarks öde i en andra säsong under 2016.

Anna Jormalainen
anna.jormalainen@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2015
Språk: Engelska
Genre: Drama, Historia, TV-serie
Regi: Edward Bazalgette, William McGregor
Manus: Winston Graham och Debbie Horsfield
Skådespelare: Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Kyle Soller, Heida Reed, Ruby Bentall mfl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *