På bio: Pompeii

pompeiiÅret är 79 e. Kr. Platsen är den lilla kuststaden Pompeji, belägen strax söder om vulkanen Vesuvius sluttningar. Vi har fått följa med slaven Milo, även kallad “Kelten” på sin färd från uppväxten i Britannien mot gladiatorspelen i Pompeji. Han är den sista kvarvarande kelten efter att som liten ha fått bevittna romarnas massaker på sin familj.

Han har hållits som slav under hela sin uppväxt, men han har samtidigt fått ett rykte som en riktig slagskämpe. Milos ägare har därför gjort honom till gladiator och han står inför sin största utmaning någonsin. Han ska möta Atticus, en legend inom gladiatorspelen, som fått ett löfte av sin ägare om ett liv i full frihet om han gör en storstilad sorti och dödar sin motståndare i spelets stora final – den sista kampen.

Samtidigt har Milo förälskat sig i Cassia, dotter till den förmögne rådgivaren Severus. De har bara möts ett fåtal gånger, men båda känner redan en stark samhörighet. Detta ogillas starkt av den romerska senatorn Corvus som har långtgående planer på att göra Cassia till sin fru. För att röja Milo ur vägen ändrar han drastiskt förutsättningarna i gladiatorspelen och i stället för en “rättvis” kamp man mot man, låter han Milo och Atticus slåss mot en hel armé av romerska soldater i vad som kan liknas vid en massaker. Från att ha varit varandras fiender tvingas de två nu att samarbeta för att ta sig levande från arenan. Samtidigt kommer oroväckande signaler från det väldiga berget i bakgrunden som tycks ha vaknat upp ur sin vila …

pompeii_miloKommentar: Att skapa en film med fokus på naturkatastrofer brukar vara knepigt. Oavsett om det handlar om stormar, tornados eller vulkanutbrott. Orsaken är oftast att naturfenomenet i sig är själva stommen i berättelsen, ofta med överdådiga specialeffekter och animationer. Så är inte fallet i Pompeii. Här kretsar huvudberättelsen i stället kring slavarnas kamp för frihet och överlevnad, med ett klassiskt inslag av en evig klasskamp och en till synes omöjlig kärlekshistoria. Den gigantiska vulkanen Vesuvius och dess otroliga krafter gör sig endast påmind då och då och är inledningsvis bara en mindre parentes i historien.

När vulkanen slutligen vaknar till liv gör den det med besked och jag måste medge att det är en ganska häftig upplevelse att sitta i en mörk biosalong, med ett öronbedövande muller som skakar om hela salongen samtidigt som eldklot och stenar stora som bussar slungas mot en i en schysst 3D-känsla som inte alls känns överdriven eller osannolik, snarare hämtad ur en dokumentär. Eftersom man har varit sparsam med liknande effekter genom stora delar av filmen känns det heller inte uttjatat när det hela, av naturliga orsaker, kulminerar i slutet av filmen.

Pompeii - Milo och CassiaKit Harington gör ett mycket bra jobb som gladiator. Som slav lever han naturligtvis mycket begränsat, det har även präglat hans personlighet som är mycket reserverad. Under de få dagar vi får följa honom utvecklas han dock avsevärt, dels tack vare sin nyfunna ”vän” och tillika dödsfiende Atticus, men framför allt i sin relation till Cassia (Emily Browning).

Problemet med att göra en film om en av världens värsta naturkatastrofer (och att i stora drag följa historien) är att de flesta biobesökare vet hur det hela kommer att sluta. I alla fall på ett ungefär. Så om du förväntar dig ett helt fantastiskt lyckligt slut för alla inblandade så måste jag tyvärr göra dig besviken. Vulkanen i fråga får faktiskt ett gigantiskt utbrott och de allra flesta som befinner sig i området kring nuvarande Neapelbukten får sätta livet till. Det som jag verkligen gillar med slutet är att det inte går som man vill. Man vill ju naturligtvis se det nyblivna kärleksparet klara sig helskinnade utan en endaste skråma. Men. Om det nu inte går, så vill jag faktiskt se precis ett sådant här slut. Och det är på ett sätt väldigt befriande att se ett slut som inte är riktigt som alla andra. Och det är ett väldigt vackert slut på en enorm tragedi.

Ted Stridh
ted.stridh@digitalescape.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *