Muminfamiljen på Rivieran

MpR_covDet är en vanlig dag i Mumindalen. Snusmumriken ger sig av ut för att fiska, Muminmamman pysslar hemmavid medan Muminpappa vilar i sin hängmatta och Mumin hjälper Snorkfröken med hennes teaterdrömmar. Plötsligt dyker ett piratskepp upp, till synes övergivet, förutom av Mymlan och Lilla My som verkar ha hållits fångar av piraterna. Efter att ha befriat dem och bärgat en del av allt spännande ombord, väcks reslustan i Muminfamiljen.

Snorkfröken pratar om den nästan magiska Rivieran där alla skådespelare och kändisar finns och familjen låter sig hänföras. De packar sina tillhörigheter och bestämmer sig för att segla ner till Rivieran för att njuta av både sand och sol. Dessvärre blir det inte en smärtfri resa, men efter en ansträngande segeltur når familjen äntligen semesterparadiset.

Den förvånade Muminfamiljen kan bara hänföras av denna främmande värld, fylld av besynnerliga människor och byggnader. Ingen verkar tänka och agera som hemma, så de stackars förvirrade Mumintrollen gör allt för att försöka hänga med. Även om både Snorkfröken och Muminpappan verkar finna sig bland solstolar och parasoll oväntat fort, så är frågan hur länge de kommer att kunna leva i lyx och glamour innan de ställs öga mot öga med det främmande konceptet ”pengar”. Kulturkrocken är ett faktum…

MpR_2

Kommentar: Muminfamiljen på Rivieran är baserad på en del av Tove Janssons strippserie om Mumintrollen som heter Familjen lever högt (Mumin på Rivieran). Filmen är resultatet av ett samarbete mellan det finska filmproduktionsbolaget Handle Productions Oy och franska Pictak Cie med anledning av Tove Janssons 100 årsjubileum 2014.
MpR_comic

Tove Jansson reste 1954 till den franska Rivieran och de upplevelserna från tiden där lade grunden till händelserna som Muminfamiljen upplever i strippserien. Det var klassiska semesterbryderier, bland annat i form av solstolar som inte går att fälla upp, som inspirerade många av händelserna Muminfamiljen råkar ut för. Historien är en av dem som ännu varit orörd av andra medier, bortom Tove Janssons egna produktioner, och var en välkommen och fräsch bild av Mumintrollen som jag såg fram emot att få ta mig en titt på.

Är man som tittare inte van vid originaldesignen av Mumintrollen, kan nog karaktärernas utseende kännas en aning annorlunda i jämförelse med den tecknade och populära varianten av Mumintrollen från 1990-talet. För den som läst serier med Mumintrollen är däremot stilen i filmen enormt välbekant och är en fröjd för ögat att se dessa i rörelse och färg. Filmen flirtar även med sin publik med detaljer från seriestripparna. Även replikerna och storyn är till stor del trogen sitt ursprungsmaterial och filmen måste ses som respektfull gest till Tove Janssons författande.

MpR_1

Redan några minuter in i filmen, när de handritade miljöerna och karaktärerna kommer i fokus och vi får följa Snusmumrikens vandring mot Mumindalen, syns en tydlig respekt för Tove Janssons originalteckningar. Även om färgskalan och designen är moderniserad, finns känslan och själen av hennes illustrationer kvar. Studion har också valt att använda traditionell animering i filmen, istället för att vända sig åt det digitalanimerade hållet, och lyckas därför behålla samma känsla som fanns i Janssons teckningar som plötsligt får liv på tv-rutan. Stilen på filmen skulle kunna kallas för modern retro och det är väldigt passande med tanke på hur Tove Jansson själv tecknade och färglade sin Muminvärld.

Från filmens första bildruta, till den sista, så är det ett gediget Muminäventyr. När handlingen, med Muminfamiljen på båtfärd till den åtråvärda Rivieran, tar fart är det svårt att förstå varför den här historien inte animerats tidigare. Allt andas klassisk Tove Jansson, men med det lilla moderna tillägget i animationsstilen som fungerar i perfekt harmoni med resten av innehållet. Att se den lantliga och lite naiva Muminfamiljen hamna på en plats med andra värderingar och synsätt är en spännande och trevlig liten kulturchock.

MpR_3Att fokuset i historien, som annars brukar ligga på Mumintrollet själv, ligger betydligt tyngre på både Snorkfröken och Muminpappan är en välkommen omväxling. De båda anammar den nya livsstilen väl och trivs som fisken i vattnet, medan Mumintrollet och Muminmamman hamnar mer i bakgrunden och är istället de som är tveksamma till alla förändringar och nymodigheter. Slitningarna bildar en intressant kontrast i den lilla gruppen och bär historien väl. Men oavsett hur många slitningar det bildas och hur mycket groll Muminfamiljen än har, är det som alltid en berättelse om starka familjeband som håller samman i vått och torrt när det verkligen gäller, vackert återberättat med alla små missöden och incidenter familjen råkar ut för.

Humorn i Muminfamiljen på Rivieran har också hämtats direkt från stripparna, men har fått ett litet tillägg av ”slap-stick” humor för att roa den yngre publiken. Röstskådespelarna i Muminfamiljen på Rivieran är också väl valda till sina respektive roller. Skådespelarna lyckas verkligen att gestalta de olika Muminfigurerna och få rösten att samspela fint med karaktärernas egenskaper.

MpR_4Även om vissa händelser i filmen kanske kan uppfattas som lite tunna i sin slutkläm, är detta en film med humor, hjärta och igenkänning där hela familjen kan roas av Muminfamiljens strapatser på Rivieran. För visst kan man känna sig lite vilse i tillvaron om man hamnar mitt i glamourens och extravaganzans centrum. Särskilt om man som Muminfamiljen tycker om det enkla livet. Det här är en modern tolkning av Mumintrollen som jag med glädje kan ställa mig bakom och rekommenderar varmt för de som både älskar Tove Janssons berättelser och känner sig hungrig på ett äventyr från hennes penna som dittills varit oberättat på film eller tv.

Anna Jormalainen
anna.jormalainen@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2014
Språk: Finska/Svenska
Genre: Animerat
Regi: Xavier Picard och Hanna Hemilä
Medverkande: Maria Sid, Mats Långbacka, Kristofer Gummerus m.fl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *