Mumin – Tove Janssons samlade serier, del 4

Mumin4-covI den fjärde samling med Tove Janssons serier om Muminfamiljens öden och äventyr är det berättelserna ” Mumintrollet i Vilda Västern”, ”Snorkfröken i rokoko”, Mumin och medborgarkänslan”, ”Mumin och Kometen” och ”Mumin och den gyllene svansen” som har samlats mellan pärmarna.

Det är en fartfylld och händelserik samling där de två första historierna handlar om hur en uppfinning, som Muminpappan råkar bygga, tar hela familjen till både Vilda västern och tidsepoken för Rokoko. I ”Mumin och medborgarkänslan” får vi följa hur Muminpappa och hans familj reagerar när de blir medvetna om vilka förväntningar det finns på en medborgare. I ”Mumin och Kometen” hotar en komet att träffa Mumindalen och vi får följa invånarnas olika sätt att hantera rädslan inför händelsen och förbereda sig på en katastrofsituation. I den sista berättelsen ”Mumin och den gyllene svansen” får vi ta del av när Mumintrollet blir tunnhårig på svansen och hur Muminmammans hjälpdryck får oanade effekter på både Mumin och omgivningen.

Mumin4-1

Kommentar: Nog för att Mumintrollen och deras vänner ofta är ute på äventyr och hamnar i mer eller mindre trubbel, men denna samling fick mig att dra på smilbanden lite extra. Särskilt med anledning av hur den första berättelsen tar sin början. Muminpappan är i vanlig ordning nyfiken på hur saker fungerar och när han börjar bygga ihop en gammal klocka med Muminmammans symaskin händer det underliga saker. Tidsresan är ett faktum och det är en intressant och väldigt komisk berättelse som förmodligen låg helt rätt i tidsandan för när serien först gavs ut 1957. Då var intresset för framtiden, men också för historiska händelser och personer, som var väldigt populärt bland läsarna, därav fick Muminfamiljen åka tillbaka till Vilda Västern.

I den följande berättelsen ”Snorkfröken i Rokoko” är det Snorkfrökens önskan om att besöka tidsepoken för Rokoko som är målet för tidsresan. Båda berättelserna med tidsresor är fyllda med äventyr, spänning och roliga repliker men även en hel del historiska personer och tidsenliga resonemang.

”Mumin och medborgarkänslan” är en berättelse om samhällsmoral och vår ansvarskänsla för det gemensamma samhället och dess utveckling. Det kan låta som ett väldigt udda ämne för en Muminberättelse, men faktum är att den får läsaren att funderna kring alla otaliga krav och förväntningar som en medborgare har på sig. Givetvis tar sig Muminpappan an dessa krav på sitt eget sätt och familjen är inte sen på att följa honom. Det intressanta här är att trots att Muminpappan blir upplyst om samhällets krav, så tänker han som nog många av oss ibland tänker kring alla livets måsten – ibland vill man bara ta en tupplur och glömma allt!

Mumin4-2-

I den fjärde berättelsen ”Mumin och kometen” är det många underliga saker som sker i Mumindalen. Eftersom det annars är ganska lugnt och fridfullt, blir Kometens färd rakt mot dalen en stor anledning till oro och panik. Även dess strålar tros vara farliga och påverka den som utsätts för dem negativt. Återigen får vi se oss själva genom Mumindalens invånare och hur vi reagerar på saker som är hotfulla mot oss. Här är det en komet som är källan till oron, men det finns säkert inspiration hämtad från oron för krigsutbrott som tyvärr är ett ständigt faktum i våra samhällen – från dåtid till nutid. Det är tydligt att Tove Jansson följde världshändelser och funderade mycket kring människans leverne och lät dessa funderingar bli inspiration till Muminserierna och böckerna. Även om där finns mycket allvar och en hel del svärta i berättelserna om Mumintrollen, finns även humor i både bilder och repliker i sedvanligt Mumin-manér.

Samlingsalbumet avslutas med ”Mumin och den gyllene svansen” och det är en berättelse om kändisskapets för- och nackdelar. Tove Jansson fångar här en del av vad kändisskap går ut på – att vara känd för något ytligt som skönhet. Det är också en kändisskapets baksidor att vara känd för sitt yttre eftersom det av olika anledningar kan förändras och då är man inte lika intressant längre för de så kallade ”fansen”. Jansson är återigen glad för att fånga denna typ av samhällsfenomen och krydda med satir, humor och en gnutta allvar.

Mumin4-3

Det är denna förmåga att berätta genom Mumintrollens nyfikenhet och äventyrslusta som gör Janssons seriealbum både underhållande och tankeväckande. Även om berättelserna ibland tar upp lite allvarligare ämnen, är det fortfarande lättsam läsning som roar och fångar den som har albumet i sin hand. Men det är tydligt att Jansson blivit lite mer van vid att skriva och teckna serier i dessa fem historierna, jämfört med tidigare samlingsalbum i serien. Både sättet hur repliker och bilder är skrivna och tecknade visar att Jansson fått mer vana i sitt arbete och berättelserna följer en röd tråd i större utsträckning än tidigare. Mumintrollet och hans familj har också funnit sina identiteter i större utsträckning och därför blir deras bidrag till berättelsernas utveckling också mer givande och skapar spännande dynamik.

Mumin – Tove Janssons samlade serier, del 4 är ett Muminalbum som jag varmt kan rekommendera att läsa både för den som är ovan men också för den som läst om Mumin innan. Detta album är smockfullt av äventyrslusta, nyfikenhet, funderingar kring livet och samhället sett ur ett mumintrolls ögon. Givetvis serverar Muminmamma goda tilltugg för alla som blir lite hungriga eller sugna under berättelsernas gång, precis som hon alltid gör.

Anna Jormalainen
anna.jormalainen@digitalescape.se

Fakta
Av: Tove Jansson
Typ: Serier, Äventyr
Språk: Svenska
Sidor: 110
Förlag: Alfabeta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *