Mumin – Tove Janssons samlade serier, del 1

ToveJanssonsSamladeSerier1_covLäsarna välkomnas till Muminfamiljen och deras små och stora vardagsbryderier. Vi får även följa med ut på djupare vatten där äventyren avlöser varandra, där de råkar ut för allt från mystiska öar till glamourösa sydligare breddgrader. Muminfamiljen presenterar här också läsaren för sina olika släktingar och vänner, såsom Mumintrollets moster och den spännande vagabonden Snusmumriken för att nämna två av många…

Detta seriealbum är första delen i samlingen med Tove Janssons seriestrippar som började publiceras redan 1954 i den brittiska tidningen London Evening News. Det innehåller det samlade materialet kring historierna Mumintrollet, Muminfamiljen, Familjen lever högt och Den ensliga ön, som här kan läsas i oavkortad form.

Kommentar: Det kan kännas som en annorlunda upplevelse att läsa om Mumintrollen i serieform, särskilt för de som tidigare enbart tagit del av de klassiska bilderböckerna och romanerna om Mumintrollen. Men serieformatet gör det möjligt för trollens personligheter och språkliga uttryck förstärks med det snabbare berättartempot. Författaren och tecknaren Tove Janssons figurer får ett ännu mer levande uttryck och eftersom detta förstärks av att det är tydligt vem som talar och hur den väljer att uttrycka sig, kommer man som läsare ännu närmare Mumintrollen och de andra figurerna i Mumindalen.

ToveJanssonsSamladeSerier1_1

Språkbruket hos Mumintrollen och de andra figurerna känns väldigt expressivt och humoristiskt i samtliga fyra historier och Tove Janssons humor genomsyras i språket. Även om Jansson har ett mycket sofistikerat sätt att uttrycka sig på, vågar hon låta sina figurer ta till fraser och uttryck som snarare kan liknas vid ”buskis” än något annat. Detta är inget negativt, utan hjälper att bredda rollfigurerna och tillåta både låg och hög nivå på humorn. Hon fångar också tidens anda i hur Mumintrollen väljer att uttrycka sig, med fraser som ”din åsna”, som klingar mycket av det 1950- och 60-talet som serierna tecknades i. Idag kan språket i Muminäventyren upplevas väldigt retro, men på ett roligt och tilltalande sätt som dessutom passar till bildspråket som används.

I den första berättelsen, Mumintrollet, känns bildrutorna mer fyllda med detaljer och figurer jämfört med senare. Personligen tycker jag det är tilltalande och att det är roligt att titta på detaljer i teckningarna. Trots min uppskattning, kan det ändå kännas lite väl rörigt efter en stunds läsande och sänker helhetsintrycket av historien något. Men eftersom det var hennes första Muminserie som publicerades, är det roligt att se hur hennes tecknarstil och layout i rutorna utvecklas allt eftersom tiden går och att hon väljer en mer stilren layout med bara de nödvändiga detaljerna som behövs för berättelsen. Med den erfarenheten finslipar Tove Jansson sin berättarstil och tecknarstil för de kommande äventyren och de serierna känns mer genomarbetade.

ToveJanssonsSamladeSerier1_2

Historierna som berättas i Muminserierna är skrivna med mycket humor och värme, samt att där finns en familjär och vänlig känsla i både karaktärer och berättelser. Trots att det både är Mumintroll och andra varelser i serien, kan man som läsare känna igen mycket från ett ordinärt vardagsliv med allt det innebär. Familjeintriger, relationer med släktingar och vänner, men även dagdrömmandet om tillgångar och glamourösa resedestinationer. Jag kan tänka mig att det är just den verklighetsförankringen som gör att många människor tycker om serierna och böckerna om Mumintrollen. Igenkänningsfaktorn är enormt viktig inom berättarkonsten, vare sig det är med ord, bild eller båda, för att väcka intresse och sympati hos läsaren och det är något som Tove Jansson är oerhört skicklig på att fånga i både sina serier och böcker. Sen kryddas alltid vardagssituationerna med humor och finurlighet för att ge dem det där lilla extra.

ToveJanssonsSamladeSerier1_3

Allt detta och mycket mer finns i Mumin – Tove Janssons samlade serier, del 1 och det är en fröjd att få ta del av. Även om jag, personligen, redan har spenderat mycket tid att läsa Janssons verk och historier, hittar ständigt nya anledningar att komma tillbaka. Historierna är välberättade och här också enormt vältecknade. Att det är tidigt i hennes seriekarriär gör bara läsningen extra intressant, eftersom man parallellt med historien som berättas också tydligt får följa hennes utveckling. Har man inte ännu läst några av Tove Janssons serier, är detta det bästa stället att börja och uppskattar man hennes humor och knorr på hur hon skriver berättelser, lär man inte bli besviken av detta album.

Anna Jormalainen
anna.jormalainen@digitalescape.se

Fakta
Av: Tove Jansson
Typ: Serier, Äventyr
Språk: Svenska
Sidor: 95
Förlag: Schildts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *