Lost Soul: The Doomed Journey of Richard Stanley’s Island of Dr. Moreau

lost_soul posterI början av 90-talet hade Richard Stanley slagit igenom som regissör med indiefilmen Hardware. Hans sågs som en ung, lovande talang i filmvärlden, men Stanley hade ändå svårt att få nya filmer gjorda. Hans drömprojekt var en adaption av H.G. Wells The Island of Dr. Moreau, som han ville modernisera samtidigt som den ursprungliga temat behölls intakt. Stanley lyckades till slut att få upp intresset för hans vision och The Island of Dr. Moreau skulle bli verklighet. En överlycklig Richard Stanley påbörjar arbetet med att ge liv åt hans skapelse, men från första början tornar problemen upp sig för detta filmprojekt.

New Line Cinema och Richard Stanley drar åt olika håll i samtliga delar av produktionen. Ändå låter studion Stanley fortsätta med sitt arbete. Det som följer är en mardrömslik produktion full av oregerliga skådespelare, naturkatastrofer, växande missnöje, trolldom och paranoia. Richard Stanley blir alltmer tillbakadragen i sin roll som regissör och han tappar till slut kontrollen över projektet. Stanley sparkas som regissör och bannlyses från inspelningsplatsen. Medan den egensinnige John Frankenheimer tar över spakarna på The Island of Dr. Moreau eskorteras Stanley ut ur landet, men på flygplatsen försvinner han spårlöst och bolaget oroar sig för att han ska sig tillbaka till inspelningsplatsen för att försöka sabotera filmen.

Detta är dock det minsta av deras bekymmer. Sabotaget verkar huvudrollsinnehavarna sköta utan Stanleys inblandning. Inte ens den hårdnackade Frankenheimer klarar av att få fason på inspelningen, men han slutför filmen som sedan skulle bli evigt bespottad och kallad en av de sämsta filmerna någonsin.

Kommentar: Ryktena om vad som försiggick under inspelningen av The Island of Dr. Moreau har varit många och bisarra – de flesta av dem har dock kretsat kring huvudrollsinnehavarna Marlon Brando och Val Kilmer. Vad som föranledde Richard Stanleys avsked från projektet har varit något höjt i dunkel. Den mer eller mindre officiella anledningen har varit att Stanley inte klarade av att kontrollera inspelningen och de krävande skådespelarna.

Lost Soul ger oss en djupare inblick i hur The Island of Dr. Moreau kom att haverera och vad som hände med Richard Stanley. Detta gör man med hjälp av intervjuer med dem som var involverade i projektet – från skådespelare, filmarbetare, producenter och Richard Stanley själv. Alla ger de sin version av händelserna som utspelade sig under förarbetet och inspelningen av The Island of Dr. Moreau.

Dokumentärfilmaren David Gregory börjar från början – med en presentation av Richard Stanley och hans dröm om att filmatisera H.G. Wells bok. Man får följa projektets väg från dröm till verklighet och hur filmen började få sin form. Man får veta hur projektet fick grönt ljus av filmbolaget och hur man lyckades få en storhet som Marlon Brando ombord.

lostsoul 1

Att det fanns spänningar mellan Stanley och bolaget från första början blir snabbt glasklart. De drog hela tiden åt olika håll och bara detta skulle kunna vara tillräckligt för att Stanley skulle få sparken från hans egen film. Det hade dock inte blivit mycket av en spännande historia. De märkliga händelserna runt inspelningen hopar sig och det är förbluffande att få ta del av alla redogörelser som Lost Soul förser oss med. De låter minst sagt otroliga. Så smått chockerad sitter man där och sugs in i historierna kring denna egendomliga inspelning. Det här är en av de absolut mest trollbindande dokumentärerna jag har tagit del av och jag blev fullständigt uppslukad i den berättelse som de inblandade satt och berättade för mig.

Filmen är extremt bra ihopklippt och de olika perspektiven på det som skedde under inspelningen flyter så förnämligt samman. Att alla dessa röster kan forma en sådan sammansvetsad enhet är för mig unikt när det gäller en dokumentär. Man har verkligen bemödat sig med att hitta rätt ton och tempo i Lost Soul och det känns som att man sitter och tittar på en spelfilm.

Att man växlar mellan regissörens, skådespelarnas, filmarbetarnas och bolagets versioner av händelserna gör att man får en flerfacetterad bild av händelseförloppet. Det är bara synd att man, av flera förklarliga anledningar, inte har lyckats att få med fler av de inblandade i denna dokumentär. Detta hade kunnat göra att Lost Soul gett en ännu bättre bild av det hela.

Det här är ändå en djuplodande och öppenhjärtig dokumentär som behandlar sitt ämne med respekt och kärlek. Denna historia om en katastrofal filminspelning är så extremt fascinerande att jag varmt kan rekommendera den till alla som är intresserade av filmskapande. Det är något spännande med att få inblick i inspelningar där ingenting går som det borde och Lost Soul är bland de absolut främsta dokumentärerna som behandlar detta. Så gör er själva en tjänst och låt er svepas med i flodvågen av otroliga missöden som inträffade när The Island of Dr. Moreau skulle bli film.

Pavo Hemmingsson
pavo@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2014
Språk: Engelska
Genre: Dokumentär
Regi: David Gregory
Manus: David Gregory
Medverkande: Richard Stanley, Fairuza Balk, Tim Zinnemann

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *