Kung Fu Panda 3

Kung Fu Panda 3 - swe retail Blu-RayAllt verkar lugnt och fridfullt utan några orosmoln i horisonten, men en gammal ondska är på väg tillbaka. I andevärlden möter stormästare Oogway en gammal vapenbroder som spärrats in på andra sidan för att inte kunna använda sina missbrukade krafter i de dödligas värld. Tyvärr verkar Kai, general och chi-mästare, ha växt sig tillräckligt stark under de gångna 500 åren för att bryta sig loss ur sitt fängelse.

I Jadepalatset fortsätter livet som vanligt, där drakkrigaren pandan Po fortsätter att träna med de fasliga fem för att bredda sina kung fu kunskaper. Det är beskedet från mästare Shifu att det är tid för Po att lämna studentlivet bakom sig och själv bli lärare som börjar innebära problem för den för klumpige och spontane Po. Träningspasset som följer blir allt annat än en succé och Po är tveksam till om han kommer att kunna axla denna nya roll. Att en främling dyker upp i staden, en medelålders panda som är misstänkt lik Po själv, gör drakkrigaren än mer ofokuserad på vad han har framför sig.

När kung fu mästare från hela landet börjar försvinna och ryktena om Kais återvändande når gruppen i Jadepalatset så inser de snart att de inte kommer ha en chans att stå emot hans krafter om de inte lyckas lära sig bemästra chi. Lyckligtvis är det en talang pandorna tycks ha fallenhet för, så Po tas med till den gömda pandabyn för att förbereda sig. Frågan är bara om han hinner i tid…

KFP3-1

Kommentar: Kung Fu Panda 3 fortsätter en tid efter föregångaren, där en uppföljare med fokus på pandor antyddes. Denna tredje film i serien en hyfsat värdig fortsättning på den ursprungliga historien, även om den har en del brister och konceptet vattnats ur en aning. Men i likhet med alla uppföljare som har mycket att leva upp till, hittar Kung Fu Panda 3 en balans mellan det nya och det gamla i den värld som har skapats. Filmmakarna väljer att försöka undvika att återvända till platser filmserien redan besökt i så stor utsträckning som möjligt för att fokusera på vad som är nytt och spännande. Ett klokt val, då det ger intrycket av en större och mer innehållsrik värld. Problemet är bara att de nya platserna är få och mestadels inte så dramatiska eller intressanta som de kunde ha varit. Vackert animerat, men innehållsmässigt platt.

Historiemässigt är Kung Fu Panda 3 också förhållandevis platt och förutsägbar, med en handling som på flera vis påminner om den första delen i serien med den annalkande motståndaren som ingen annan än Po kommer att ha en chans att möta. Istället för att, som den andra filmen i serien, fortsätta att bryta ny mark och utforska möjligheterna konceptet Kung Fu Panda är, väljer man att spela säkert och återanvända den beprövade historien med den förutsedde hjälten som är den ende som kan stå emot motståndaren.

KFP3-3

Även om de försöker vrida lite extra på detta, genom att ge Po ”oväntad hjälp” från sin omgivning, är det en förhållandevis kort del av kampen som i slutändan kommer att utkämpas av Po själv. Manusmässigt försöker man kompensera denna brist med att pressa in ny karaktärsutveckling hos Po och ett fåtal av de andra karaktärerna, men även den är förutsägbar och fyrkantig. Den enda utveckling som sker med någon antydan av originalitet, är att Po plötsligt har två färder, den biologiska och adoptivfadern som båda försöker vinna Pos uppmärksamhet för att till slut gemensamt försöka stötta honom inför den stundande kampen.

Trots brist på originalitet i både manus, karaktärsutveckling och världsbyggande, finns det mycket att njuta av historien här. Den må vara förutsägbar, men berättas väl och höjs av skådespelarinsatserna som känns förhållandevis genuina och levande med tanke på vad de hade att arbeta med. Självklart lyser Jack Black i rollen som Po, men Bryan Cranston levererar en gedigen prestation som pandapappa Li Shan. Även J.K. Simmons i rollen som den ondskefulle Kai gör intryck, även om Kai själv är en papperstunn skurk utformad av alla klassiska stereotyper av motståndare. Den lilla skillnaden är i Kais brister, frustration och besvikelse av att ha blivit bortglömd av historien, någon Simmons ger mycket liv till.

KFP3-2

Visuellt är Kung Fu Panda 3 den starkaste delen i serien, mest på grund av de tekniska framstegen som gjorts. Man bygger vidare på kameraarbete, visuella skämt och den stil som etablerats i och med den första filmen, vilket gör att alla tre känns som en fullständig enhet trots förbättringarna i teknik. Där man tappar bollen i förhållande till den annars starka visuella stilen, är i hur liten världen trots allt känns. Ytterst få nya platser besöks, med störst fokus på den gömda pandabyn som känns förhållandevis liten med tanke på vad den ska innehålla. Det är tydligt att Dreamworks arbetat hårt på att få filmen att se bra ut, men slarvat med vad mer de ska stoppa in i bilderna.

Trots alla negativa intryck och svagheter Kung Fu Panda 3 har, är det fortfarande en underhållande del i filmserien. Humorn fungerar för det mesta, den visuella stilen och hoppen till stiliserad 2D animation för att berätta saker från det förflutna är lika vackert nu som när filmserien började. Visst kan man påpeka att serien minst sagt börjar bli trött och sliten, men de avslutar historien om Po på ett godkänt vis. Som familjefilm att se tillsammans när det är filmmys i tv-soffan är den gjuten, men inte mycket mer än så.

Danny Ahrling
danny.ahrling@digitalescape.se

Fakta
Utgivningsår: 2016
Språk: Engelska/Svenska
Genre: Barnfilm/Äventyr
Speltid: 95 min.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *