Krönika: Simon´s Cat

För de flesta som vistas på Facebook, YouTube, Instagram eller någon annanstans på internet, är katter på foto och film vardagsmat. Det är både kända och okända människor som delar med sig av sina kära små katters liv och leverne, och somliga har till och med lyckats bli riktiga fenomen. Det kan, förutom film och foton, vara så kallade ”memebilder” som Grumpy Cat. Bara denna lilla kattdam har fullkomligen explosionsartat spridits över nätet med sin buttra uppsyn och ”sina” syrliga kommentarer. Det är svårt att inte skratta och le åt dessa både söta, roliga och smått galna katter. Särskilt människor som själva har katter ser och känner igen sina egna husdjur i de katter de ser online.

SimonsCat-YouTubeEtt annat stort exempel på kattfenomenet är den brittiska tecknaren Simon Tofields serie Simon´s Cat. Han, som är en sann kattälskare och kattägare, har hittat sin inspiration till serien i sina egna katter som han adopterat från ett lokalt katthem. Hans seriebilder har publicerats i tidningar som Daily Mirror och numera är serien också animerad till små kortfilmer på cirka 3-4 minuter som publiceras på YouTube sedan 2008. Jag snubblade över en av dessa kortfilmer av en slump och har likt många andra prenumeranter på Simons kanal fastnat för humorn, igenkänningen och den charmiga teckningsstilen.

Utgångspunkten i Simon´s Cat är den vuxna katten som gör allt i sin makt för att pocka på sin husse Simons uppmärksamhet, oftast för att få mat. Katten klättrar på väggar och gardiner, välter vaser och jamar för att bli utsläppt när han egentligen inte vill gå ut, utan bara vill ha mat.

För att göra tillvaron ännu mer spännande för katten i serien har Simon Tofield tagit med andra djurkaraktärer som utmanar eller bidrar till situationerna som katten hamnar i. Där finns allt från hundar, igelkottar, fåglar, sköldpaddor och även andra katter som på olika sätt tar kontakt eller hamnar i närkontakt med Simons katt. Eftersom alla djur på något sätt finns på riktigt i Simon Tofields närvaro, har han hämtat mycket av sin inspiration från vardagen till sina serier och kortfilmer. Även om Tofield skruvar upp volymen på humorn och gör det ibland till ren slapstick-komik för att understryka det bisarra eller roliga i kattens beteende.

När Simon´s Cat startade fanns där inte andra katter i hushållet, men när Tofield själv skaffade ytterligare en katt från katthemmet, en liten kattunge, fick även den sin givna plats i serien. Givetvis gör den lilla kattens närvaro att den vuxna katten hamnar i nya slags trubbel, då den lilla inte tros göra en fluga förnär. Men som nog de flesta kattägare vet, är inte ens kattungar några helgon.

Simon Tofield publicerar inte bara sina katthistorier som film i nuläget, utan ger också ut seriebilderna bokform och dessa ger en väldigt trevlig och underhållande läsning med otroligt charmiga ensidesbilder och seriestrippar. Känslan och humorn är densamma som i filmerna, men med fördelen att man kan stanna upp och njuta av bilderna på ett sätt som inte går i filmernas ibland snabba händelseförlopp. Speciellt på Tofields ensidesbilder finns mycket känsla och detaljer som är väldigt roliga och givande att titta på. Det kan, till exempel, vara en trädgårdsvy med katterna som utforskar miljön utomhus, där fåglar kan utgöra både upphov till lek och allvar för katterna. Den vuxna katten och kattungen turas om att vara både modiga jägare och hariga mesar när de möter andra djur eller utsätts för olika naturfenomen, eller när de bara vill få sin husse att fylla på matskålarna.

Det är katternas otroliga charm, påhittighet och oförutsägbarhet som gör seriealbumen och de små animerade filmerna om Simon´s cat till en underbar upplevelse från början till slut. Den komiska stilen på bilderna har, trots sin humoristiska ton, ett stort mått av verklighetsförankring som gör att man som läsare och tittare kan känna igen sig i berättelserna och vad de pälsklädda busfröna hittar på.

SimonsCat-1

Sedan jag hittade Simon´s Cat på YouTube, är det en av de kanaler jag mer än gärna återvänder till för att se om något nytt publicerats för mig att njuta av. De animerade filmerna har redan skänkt mig mängder av hjärtliga skratt och stora leenden, samtidigt som min bokhylla nu också stolt pryds av några av Simon Tofields böcker som jag mer än gärna bläddrar i. Att säga att jag rekommenderar alla som älskar katter att ta en titt på kanalen är en underdrift, för där finns så mycket underbart att ta del av. Inte bara kortfilmerna, utan också små videos där Tofield visar hur han tecknar sina figurer och också små presentationer av katterna som inspirerat serien och kortfilmerna. För om du är som jag, får du med stor sannolikhet inte nog av att både fnissa, förfäras och förvånas över vad katter lyckas hitta på för att fördriva sin vakna tid. Men framför allt – vad de gör för att få sina ägare att gå till skafferiet och öppna kattmatsburken!

SimonsCat-4Anna Jormalainen
anna.jormalainen@digitalescape.se

Simon´s Cat © Simon Tofield

Simon´s Cat hemsida
Simon´s Cat på YouTube

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *