Krönika: Lugna sommardagar…

Det händer inte ofta, men när lugnet infinner sig är det lätt att bara försvinna i det. Den senaste tiden, när för en gångs skull alla deadlines mötts, fanns ett litet andrum för att bara slappna av och njuta av något, om det vore en bok eller film spelar ingen roll… men istället har jag gjort ingenting..!

Jag har förvisso dragit fram skissboken och tecknat för det stora nöjets skull och det är väl också poängen jag vill komma till när det gäller den vardagliga hetsen att producera och vara verksam på olika sätt och vis. Om det gäller att tillverka en illustration, skriva manus, arbeta redaktionellt med någon av tidskrifterna jag är involverad i eller en av alla de tusen och en olika småjobben som tätt avlöser varandra… så är det fortfarande ett arbete med en press och en förväntan, oavsett om det är stimulerande och roligt eller ej. Samma sak gäller att podcasta eller skriva texter för DigitalEscape, det är oerhört underhållande och stimulerande, men äter också upp ett större antal timmar per vecka. Där finns en kvalitetsnivå som ska nås, ett mål som ska träffas och en förväntan att tillfredsställa. Men till och med den energirikaste av alla arbetsnarkomaner behöver hämta andan ibland.

Så jag har unnat mig ett par dagars ledighet där lugn och ro har varit fokus… Om jag har velat teckna eller läsa något, har det varit för nöjes skull och inget annat. Ska jag vara ärlig har det varit det mest tillfredsställande jag gjort på länge..!

Det är lätt att glömma bort i vår hektiska vardag att det finns något utanför all arbetsstress, familjestress och iver att synas på sociala medier där vi kämpar om att berätta för varandra hur aktiva vi är och hur mycket vi har hunnit med utan att ännu ha sprungit in i väggen. Att se vänners, bekantas och kollegors aktiviteter på sociala medier under den här tiden har satt mycket i perspektiv… Visst är det fullt möjligt att ånga fram i överfart och göra allt samtidigt, men att unna sig en liten paus i allt för att sträcka ut sig och slappna av är ett underskattat nöje jag tror många moderna människor helt glömt bort existerar.

Att bara kunna ta lite tid för att vara bara sin egen, eller för föräldrar att uteslutande vara tillsammans och fokusera på sin familj, har blivit något främmande. Det närmaste många kan komma är att lyfta loss två timmar och se en film eller läsa ett par kapitel i en bok innan de svimmar av utmattning. Små barn och unga åker omedelbart till och spenderar dagarna på diverse extraaktiviteter eller fotbollsträningar för att senare i ren självbevarelse somna med ansiktet i kvällsmaten.

Tydligen är att stanna upp och hämta andan verkar vara något ful… Att ta sig tiden att njuta av något, oavsett om det är spel, film eller att läsa, utan att det är produktivt eller främjar intellektet, eller i alla fall ger dig något att skryta om på kafferasten, framkallar uttalanden om lättja eller att vara oseriös.

Saken är den att jag tror det är nyttigt och främjande, inte bara för arbete och alla måsten, utan också ren mediekonsumtion, att hämta andan. Att för en stund bryta kontakten med sociala nätverk och bara fokusera på sig själv tillsammans med familj. I mitt fall har det lett till att jag inte bara känner mig piggare än på länge, utan också har en större hunger både för att arbeta, skriva och producera… Själv börjar jag inte bara känna entusiasmen för att arbeta komma tillbaka, utan också hungern efter att få spela in nya avsnitt av podcasten och skapa annat spännande att dela med mig av till världen.

Mitt tips är att faktiskt ta sig tiden att bara existera. Unna er att kliva av stresståget och bara sitta på perrongen en stund, där kommer ett nytt snart nog att åka med på igen…

Och jag lovar att ha något faktiskt att skriva om nästa gång… *host host*
Trevlig sommar på er!

Danny Ahrling
danny.ahrling@digitalescape.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *