Krönika: Downton Abbey

Storbritannien har länge varit och är fortfarande storproducent av de s.k. kostymdramer som visas på bio och tv. Det har gjorts mängder med filmer och tv-serier där historiska händelser, såväl påhittade som verklighetsbaserade, fångat en stor publikskara med sina ofta välskrivna berättelser och stjärnspäckade rollistor. Downton Abbey är en av mina personliga favoriter när det kommer till just historiska dramer, detta mycket på grund av att serien löper parallellt med verkliga historiska händelser såsom Titanics jungfrufärd, första världskriget m.m. Dessa verklighetsförankringar gör att rollfigurerna liv blir mer komplex och historien skapa ringar på vattnet även i rollfigurernas tillvaro.

KronikaDowntonAbbey_2

Eftersom Downton Abbey utspelar sig på familjegodset Grantham, där släkten Crawley bott sedan 1600-talet, är serien en familjekrönika där vi tittare får följa familjen och deras stab av butlers, hushållerskor och kammarjungfrur i deras vardag. Här uppstår många situationer i både herrskapets men också i betjänternas liv, där tidens anda och värderingar speglas. Allt från samhällsklasser, val av livspartner och vördnad inför familjens historia som ligger till grund för serien.

Downton Abbey utspelar sig över en längre tidsperiod och därför hinner tittaren skapa en nära relation till seriens rollfigurer under deras olika livsfaser. Givetvis är det en smakfråga om man tycker om längre tv-serier, men i detta fall tycker jag att skaparna har lyckats med att göra en väldigt genomarbetad historia där skådespelarna är välvalda till sina roller och de bjuder på såväl komik, allvar, känslofyllda samtal, med både sorg och glädje i sina resonemang. Särskilt familjens överhuvud och farmor Violet Crawley, spelad av Maggie Smith, visar stor skådespelarskicklighet i både repliker, minspel och kroppsspråk där hennes konservativa syn på tillvaron är både en stabilitet men också en oerhörd bromskloss för familjens utveckling i en föränderlig värld. Familjens barn, döttrarna Mary, Edith och Sybil, är de som försöker att hitta en balans i det traditionella och nymodiga i familjen, men det är inte lätt då både deras farmor och deras egna föräldrar tillsynes inte alltid verkar vilja följa med i tidens gång. Saker som att installera nymodigheter som elektricitet, telefon och kylskåp var inget som gjordes förhastat i familjen Crawleys hushåll. Men även bakom den väldigt konservativa fasaden på den äldre generationen av familjen, kommer det under seriens 6 säsonger fram många hemligheter som tyder på att det funnits tider då den stela fasaden krackelerat. Hemliga passioner, mörka händelser och utomäktenskapliga relationer finns även i finare familjer.

KronikaDowntonAbbey_3

En annan aspekt i tv-serien Downton Abbey som gjort att många, tillsamman med mig har fångats, är miljöerna som det utspelar sig i. Serien filmades i godset Highclere Castle i England, och med dess verkliga rum och salonger som spelplats. Äktheten i miljöerna tillsammans med välgjorda kostymer i tidsenligt snitt bidrar stort till att serien känns väl genomarbetad i sitt visuella språk.

En lite komisk men intressant sak med serien är att en av deras stora internationella skara av fans är den brittiska Drottning Elizabeth som följer serien med stor hängivenhet. Hon har berättat i intervjuer att hon inte bara följer själva intrigerna i serien, men hon strävar också efter att hitta små missar i historiska detaljer. Hon har exempelvis sett att en soldat som kämpade i första världskriget bar en medalj från andra världskriget. Men trots att serien har små missar, är dessa inga som jag tror den gemene tittaren störs av. Den övergripande känslan av kvalité i både skådespeleri och berättande gör att denna dramaserie håller intresset kvar genom alla 6 säsonger. Som en liten ”morot” mellan alla säsongerna har det utgivits ett särskilt julavsnitt som alltid knutit ihop säcken med den gånga säsongens händelser, samtidigt som den gett en hint om det som komma skulle.

I år sänds inte bara den sjätte säsongen av Downton Abbey, med tillhörande julavsnitt, utan det är också den avslutande delen av serien. Under 5 år, sedan seriens premiär i England 2010, har den hänfört och fått en stor skara anhängare som suttit klistrade framför tv:n varje gång ett nytt avsnitt sänts. Jag har själv varit en av dem och känner en viss sorg över seriens annalkande slut. Den har varit ett välkommet inslag i vardagen och mellan säsongerna har jag och många andra tålmodigt väntat på att herrskapet och tjänstefolket ska återvända till tv:n. Hur mycket jag än ser fram emot seriens final och julavsnitt, ligger det en tung klump av saknad i magen redan nu. Att man blir fäst vid rollfigurerna och deras egenheter är bara en underdrift, de har så mycket liv och porträtteras så väl av sina respektive skådespelare att de fått ett liv bortom tv-rutan.

Lördagskvällarna kommer inte vara desamma i framtiden, när man inte längre har händelserna på Grantham att se fram emot längre och jag ska erkänna att det biter lite extra bittert. Samtidigt är jag tillfredsställd och nöjd över vad jag fått ta del av över åren. Risken är ju stor, ju längre något fortsätter att produceras, att den glöd och essens som fyller serien kommer att börja urvattnas på grund av brister på idéer och engagemang. Förmodligen gör producenterna av Downton Abbey rätt i att avsluta serien med flaggan i topp, där upplevelsen av programmets innehåll är minst lika starkt som när det började. Att ge sig på en sjunde säsong skulle förmodligen inte gagna serien så mycket som man kanske hade önskat. En del av mig vill ha mer, men samtidigt är jag nöjd och glad över vad jag fått. I skrivande stund har jag två avsnitt av serien kvar, tillsammans med det avslutande julavsnittet, att njuta av och det ser jag fram emot!

Anna Jormalainen
anna.jormalainen@digitalescape.se

Downton Abbey © Carnival Films & Masterpiece

Fakta:
Utgivningsår: 2010-2015
Språk: Engelska
Genre: Drama
Produktion: Carnival Film & Television, Masterpiece Theatre
Skådespelare: Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Jim Carter, Elizabeth McGovern, Maggie Smith m.fl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *