Krönika: DigitalEscape återuppstår (igen)

Lika lättad och glad som jag är över att DigitalEscape är tillbaka igen, känner jag mig vemodig att sidan varit borta så länge. Orsakerna är förvirrande, irriterande och minst sagt tålamodsprövande. Inte minst för oss alla involverade med sidan, men främst för de av oss som sköter underhållet och driften av sidan. Inte nog med att det har varit ett eldprov att få saker på fötter igen, men att också  försöka få resten av oss att förstå varför sidan varit nere och försvunnen i veckor är inte lätt.

Att sätta fingret på vad som gick fel och sedan hade en dominoeffekt på allt är komplicerat och kanske inte relevant i det långa loppet, men en kort förklaring förtjänar våra trogna läsare och lyssnare som i över en månad bara mött en blank skärm och en uppmaning att sidan legat nere.

Allt har sina rötter i säkerhet och i att göra sidan så stabil som möjligt. Vi har dålig erfarenhet av att både få sidan hackad och skadad genom serverfel, så det har varit ett ständigt projekt att försöka hitta en så säker grund som möjligt. Om något händer så ska vi kunna återställa sidan så fort som möjligt. Problemet var att vi tog för givet att leverantörer och flytt mellan tjänster skulle fungera smärtfritt, även om det ibland kunde röra sig om timmar istället för minuter när vi flyttar filer mellan servrar. Det var i ett sådant byte mellan leverantörer som avtalet med en löpte ur, men sidan var fortfarande kopplad till dem och inte de nya. Något vi trodde skulle ta timmar att ordna, på sin höjd dagar. Men det dröjde veckor. Långa och frustrerande veckor.

Dålig kontakt med support… En ovilja att hjälpa till… Hänvisningar till avtal som redan var utgångna… Som en flipperkula har vi studsat fram och tillbaka i hopp om att någon skulle ta oss och vårt ärende på allvar. Vi var ju trots allt betalande kunder, men problemet är att vi inte var tillräckligt betalande kunder. DigitalEscape drivs av oss som passionsprojekt där vi delar med oss av våra åsikter och tankar om filmer, böcker, serier och så vidare… och mer är dessutom att se skymtas i horisonten! Att vi ser läsare komma in och återkomma är en stor belöning för oss, men vi rör oss fortfarande med begränsade resurser. Därför hamnade vi och våra problem långt ner på listan över alla ”måsten” som skulle lösas.

Vi jobbar nu med att hitta sätt att förhindra att detta händer igen och lyckligtvis har inget stått still bakom scenen. Jag och Pavo har fortsatt att spela in RadioEscape och ett par veckor framåt kommer vi att publicera ett extra avsnitt i veckan tills vi kommit ikapp den förlorade tiden, med start på måndag. Både Anna och Tomas har fortsatt att titta och läsa, vilket betyder att de jobbar på texter som kommer dyka upp på sidan också inom en kort framtid.

Vi hoppas att våra läsare och lyssnare hittar tillbaka till oss, trots vår långa frånvaro. För vi är taggade att hugga tag i och fortsätta! Vi ses framöver, välkomna tillbaka..!

Danny Ahrling
danny.ahrling@digitalescape.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *