Knights of Sidonia: Battle for Planet Nine

Efter att ha visat prov på såväl mod som skicklighet när han skyddat det stora koloniskeppet Sidonia från våg efter våg av de utomjordiska gauna, är Nagate Tanikaze numera en lika välkänd som älskad garde-pilot. Därför placeras han också längst fram i ledet inför varje uppdrag och har nu även blivit testpilot för helt nya modifikationer till de stora garde-robotarna, något som vissa av de lägre rankade piloterna ser snett på och kallar favorisering – rädda för att själva gå under i strid på grund av deras underlägsna stridsutrustning.

Under tiden formar skeppets kapten en djärv men farlig plan när man bestämmer sig för att sätta kurs mot Lemsystemet där Planet Nio befinner sig; hemplaneten som all gauna tycks härstamma från. Kunato-familjen ska dock visa sig ha ett hemligt äss i rockärmen, vars avtäckande slår Sidonias invånare med häpnad men kanske inte riktigt får det positiva bemötande som man hade hoppats på, hur mäktigt det nya vapnet än må vara…

Kommentar: Knights of Sidonia: Battle for Planet Nine fortsätter där föregångaren avslutade med endast en liten tidsskillnad mellan de två säsongerna. Nagate har dock som sagt hunnit bli väldigt populär och beryktad som det pilotäss han numera är, vars insats i strid är så pass omtalat och prisat att han till och med får visa nyrekryterade piloter hur slipstenen skall dras – genom uppvisningar i stridssimulator. Men allting är ändå inte guld och gröna skogar eftersom där finns ett visst motstånd bland de lägre rankade piloterna, som anser att Nagate särbehandlas av skeppets kapten. Det stormar särskilt mycket kring honom när hans garde-robot rent utav blir utrustad med ny teknik som ännu inte har massproducerats, och således blir han ensam om att kunna flyga snabbare än någon annan samt har större eldkraft än de andra.

Battle for Planet Nine är faktiskt till mång om mycket mer av Nagates historia än Sidonias då mycket av vad som sker som påverkar honom direkt, även om vi också får se reaktionerna runtomkring från såväl piloter som kolonister. Men denna andra säsong har helt klart ett annat tempo och även fokus än den första säsongen, vilket tyvärr får sägas vara något negativt. Serien avviker nämligen mycket från den där överhängande ångesten och livsfaran som gjorde originalet så atmosfärisk och spännande, för att istället förvandlas till någonting som känns betydligt mer som en blandning mellan såpopera och relationsserie.

Den största boven i detta drama är Nagates kärleksliv som man hanterade mer försiktigt och varsamt i den första säsongen, men här sker på ett mindre elegant vis. Nagate har alltid haft flera kärleksintressen kring sig i form av beundrarinnor, mycket på grund av hur pass intressant en ung man från ”den undre världen” kändes för samtliga invånare i den första säsongen. När Nagate därefter dessutom visade ett sådant prov på stridsduglighet blev ett par av dessa kvinnliga beundrare än mer entusiastiska. Men även om triangeldramat till och från kunde gå lite väl långt så höll det sig på en så pass acceptabel nivå att jag inte ens kände det nödvändigt att nämna i min förra recension av just säsong 1. Nu har man dock en helt annan ton på det hela och ribban ligger lägre placerad, vilket gör att karaktärerna – och i synnerhet deras privatliv – hamnar mer i fokus. Hur mycket jag än uppskattar karaktärsutveckling så blir det lite väl mycket ”familjeliv” och högskolefasoner, som drar ut på avsnitten och saboterar den där så viktiga apokalyptiska känslan av ständig fara. Det känns helt enkelt väldigt malplacerat med rodnande tonårsfasoner i ett blodigt krig där hela mänsklighetens existens trots allt står på spel.

Det finns dock, tacksamt nog, även en hel del nya saker i Battle for Planet Nine som är till det positiva också. För att man flyttar om fokuset leder till en hel del svängningar och oförutsägbarheter i historien – några riktigt dramatiska och överraskande sådana som verkligen vänder upp och ned på livet ombord på Sidonia. Mycket av detta är dessutom fortfarande helt okänt för allmänheten eller bara dolt i mörker. Intriger finns det gott om och även om jag till en början erkänt upplevde det lite som att man bara ryckte bort på mattan på mig, så är det ju också dessa oförutsägbarheter som har haft mig som sittande på nålar genom hela den första säsongen. Det är som sagt bara synd att tonårshistorierna ska behöva komma emellan här.

Knights of Sidonia: Battle for Planet Nine gör ett mixat arbete med att hålla mitt intresse uppe, när helt briljanta strider på liv och död blandas med kärleksintriger och rodnande tonåringar. Att man sätter karaktärsutvecklingen så långt fram i fokus denna gång hade kunnat vara en positiv grej för att stärka bandet mellan tittaren och de inblandade ombord på Sidonia. Istället blir det nu någonting utdraget som till och från får mig att tappa uppfattningen om vad för slags liv man egentligen lever och hur skör kolonins existens verkligen är. Men när påminnelsen väl kommer där mot slutet av säsongen, lika starkt och plötsligt som i dess inledning, så visar man ändå varför denna serie är väl värd att följa och jag ser återigen fram emot ytterligare en säsong – som jag innerligt hoppas komma skall eftersom Battle for Planet Nine lägger fram många nya intriger och frågor som jag vill få svar på.

Tomas Engström
tomas.engstrom@digitalescape.se

FAKTA:
Språk: Japanska/Engelska
Genre: Action/Sci-fi/Mecha
Avsnitt: 12
Längd: 24 min/avsnitt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *