Kabaneri of the Iron Fortress

kabaneri-of-the-iron-fortress-1Mitt under den industriella revolutionen hotas mänskligheten plötsligt av ett aggressivt virus vars härkomst fortfarande är okänt. Viruset bryter ned all mänsklighet hos en person och får denna att börja åtrå människokött, varvid den som blir biten av en sådan varelse snart förvandlas till en lika vild ”kabane”. För att skydda sig har mänskligheten murat in sina städer och det enda sättet att transportera sig på är via bepansrade tåg, då alla öppna områden har övertagits helt av dessa varelser. Med sitt ståltäckta hjärta är en kabane dessutom svår att ta död på och har således blivit ett allvarligt hot som utplånat större delen av landet.

En av de smeder som arbetar med att underhålla såväl de ångdrivna loken som arméernas vapen är Ikoma, som lever ensam i staden Aragane efter att ha förlorat sin familj till viruset. Av samma anledning har han spenderat de senaste åren på att försöka skapa ett vapen som kan penetrera ett kabane-hjärta, och behöver nu bara en möjlighet att få testa sin teori samt tryckdrivna skapelse. Denna möjlighet ska komma snarare än Ikoma tror, när staden en dag plötsligt attackeras av varelserna…

Kommentar: När Kabaneri of the Iron Fortress började sändas i Japan för ett halvår sedan, skapade det första avsnittet ungefär lika stora rubriker som Attack on Titan och har sedan dess även fått stor uppmärksamhet här i väst. Och det märks tydligt att teamet från nämnda succéanime från 2013 faktiskt även jobbar med Kabaneri of the Iron Fortress, både sett till den mörka handlingen och all action. Det är snarare svårt att inte dra paralleller mellan serierna, på grund av de många liknelserna. En värld där mänskligheten är allvarligt hotad och de överlevande lever i skräck bakom stadsmurarna. En ensam protagonist som är fast besluten att hämnas sin familj. En förvandling som ska skänka sagda person den extra styrka som behövs för att uppnå sitt mål. Som sagt, liknelserna är lika många som de är tydliga.

kabaneri-of-the-iron-fortress-3

Men där finns även skillnader och avvikelser i premissen som verkligen kan uppskattas med Kabaneri of the Iron Fortress. Även om de flesta människor även här gömmer sig bakom stadsmurarna och hotet är så pass allvarligt att det riskerar ta död på mänskligheten, så är detta zombieliknande virus också farligare än de jättelika människor till titaner som härjar i Attack on Titan. Vi har nog alla sett tillräckligt många zombiefilmer och serier i våra dagar för att förstå hur snabbt en så allvarlig epidemi kan infiltrera grupper av överlevare, och även den paranoia som detta medför. Därför är samhället mycket mer styrt här i Kabaneri of the Iron Fortress, med stränga inspektioner och karantänsregler för de som färdas in och ut ur städerna – eller ”stationerna” som man kallar dem. Visar någon det allra minsta tecken på att ha blivit skadad av en kabane, eller gör motstånd vid en inspektion, så lyser skräcken lika mycket i den utsattes ögon som i samtliga vakter och invånare runtomkring. Den som då tvekar över att antingen omedelbart begå självmord eller låta sig spärras in, riskerar att istället bli skjuten på fläcken av nervösa vakter. Att se folket leva under en sådan enorm press, oro och noja skänker ett extra lager  till seriens spännande läge.

En annan väldigt avvikande och intressant grej är att hela denna första säsong utspelas ombord på ett av de bepansrade tågen – ständigt i rörelse mellan städerna i hopp om att nästa station faktiskt ska erbjuda passagerarna ett tillfälligt andrum, innan man fortsätter mot sitt resmål. Men eftersom man stannar med jämna mellanrum för att bland annat fylla vattentanken och ta itu med oväntade problem, så visas det ändå upp mer än bara den plåt som täcker både väggar, golv och tak. Det klaustrofobiska utrymmet, den begränsade tillgången av mat samt det spända läget över att ha så kallade ”kabaneri” med sig ombord – smittade människor som behållit sitt medvetande – bidrar dessutom med mycket mervärde till det här intressanta upplägget. Faktum är att jag överlag kan känna att den här serien är ännu lite råare och mer eländig än Attack on Titan, med ett underliggande hot som är ännu farligare än kabane-viruset och som så sakteliga börjar avtäckas.

kabaneri-of-the-iron-fortress-4

Kabaneri är som sagt namnet på en människa som trots en virusinfektion inte har förvandlats helt till kabane. Man har lyckats behålla sin personlighet men kroppsligt har förändringen ändå skett fullt ut – från stålhjärtat till blodslusten, vilket också gör att man inte längre hungrar efter vanlig mat utan endast kan livnära sig på människoblod. Här visar sig människans misstänksamma lynne extra mycket, när folk är extremt snabba på att vända kappan efter vinden med sina åsikter om dessa kabaneri. Ena stunden är allting deras fel och man kallar kabaneri för monster. Nästa sekund placerar man sina liv i deras händer och förundras över den medmänsklighet som de uppvisar. Och det är ju heller ingenting konstigt med att känslorna svajar och spökar på det här viset, när situationen är så pressad, även om man verkligen får lust att örfila vissa människor fler än en gång för deras sätt att tänka och döma.

Vad som däremot är en smula underligt med Kabaneri of the Iron Fortress är virusets ursprung. Tittaren får nämligen, lustigt nog, ingen riktig bakgrundshistoria till vad som egentligen har hänt – hur man har hamnat i den här situationen. Till skillnad från i Attack on Titan där man med såväl med ord som med bilder gick igenom titanernas och mänsklighetens historia, från dess ursprung till den aktuella tidpunkten där serien tar vid. Men mot slutet av säsongen får man vissa hintar om vad som har hänt och det hela ser ut att uppdagas i nästa säsong. Just nu är detta mer en historia om karaktärerna ombord på det här tåget, deras försök att överleva länge nog för att nå sitt resmål, samt också Ikomas egen kamp och personliga utveckling när han försöker förstå och acceptera vad han har blivit. Samt ovan nämnda ”underliggande hot” och det stora sidospår till historia som kommer i och med detta. Även om slutet kan kännas något överdrivet och väl storslaget med vart man tar vissa karaktärer, och jag hade uppskattat en mycket större uppoffring för att det skulle kännas mer äkta och mindre ”shounen”. Men det är nog en smaksak.

kabaneri-of-the-iron-fortress-5

Kabaneri of the Iron Fortress känns som ett fulldugligt alternativ till den för närvarande väldigt stillastående animeproduktionen av Attack on Titan, där världen fortfarande väntar på en andra säsong. Visst, historien och seriens känsla har lika många som tydliga liknelser. Men denna serie står fortfarande på sina egna ben och har en helt egen, spännande historia att berätta – som på många sätt är ännu mörkare, grymmare och mer rå än sin spirituella föregångare. Slående vackert animerad, varierande i avsnitt till avsnitt och en ständigt utvecklande historia som gör mig nyfiken på nästa säsong, när jag förväntar mig att faktiskt få höra om bakgrunden till viruset. Den som är ute efter action, skräck och spänning behöver verkligen inte leta längre än så här och serien rekommenderas även till de som fortfarande väntar på en fortsättning av Attack on Titan.

Tomas Engström
tomas.engstrom@digitalescape.se

FAKTA ANIME:
Språk: Japanska/Engelska
Genre: Skräck/Drama
Avsnitt: 12
Längd: 22 min/avsnitt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *