Husdjurens hemliga liv

HHL-covSå gott som varje dag stiger människorna upp på morgonen, klär på sig och försvinner från hus och lägenheter i flera timmar. Det är under den tiden, då vissa sorgset väntat lite på att husse eller matte ska komma hem igen, som husdjuren passar på att leva i sin egen hemliga tillvaro. I ett höghus i New York bor hunden Max med sin ägare Katie och han kunde inte vara lyckligare. De båda njuter i fulla drag av tiden tillsammans och har haft de underbaraste av ögonblick tillsammans. När hon försvinner umgås Max med de andra hundarna och djuren i huset, så hans tillvaro kunde inte ha varit bättre.

En dag kommer Katie hem med en mycket oväntad överraskning. Hon har adopterat en stor, bullrig och extremt hårig hund kallad Duke som framöver ska bo med de båda. Max är minst sagt förkrossad och ogillar starkt inkräktaren som han omedelbart kommer på fel fot med. Spänningen mellan dem blir till slut så dålig att den resulterar i en sammandrabbning mellan Max och Duke som lämnar dem utan sina halsband och vilse på New Yorks gator. Ett lätt byte för hundfångare och förvildade husdjur som inte gillar de där människoälskarna..!

Hemma inser snart Gidget, en grannhundsflicka som är smått förälskad i Max och såpoperor, att något inte står rätt till när Max inte kommer hem som han brukar. Hon samlar snabbt ihop deras gemensamma vänner som består av en uppspelt bulldog, en avslappnad tax, en mycket arrogant katt och en störtdykande undulat, för att försöka ta reda på vart Max och Duke tagit vägen…

HHL-1

Kommentar: Vid första anblick kan Husdjurens hemliga liv verka som en förutsägbar film som saknar äventyret med flärd och den visuella överlägsenheten som samtida biofilmen Hitta Doris har. Saken är den att filmens trailer, bortsett från teasertrailern som gav en liten smygtitt på vad husdjuren hittar på i ensamhet, målar upp filmen som en ordinär historia som trampar upp en väl bevandrad stig och erbjuder få originella situationer. Alla de här intrycken stämmer dåligt överens med hur Husdjurens hemliga liv faktiskt är.

Även om manuset bygger på en klassisk premiss, någon som är vilse och vill hitta hem, med element som vännerna som i sin tur söker efter den förlorade, så är det där likheterna slutar. Vi lär snabbt och enkelt känna Max och hans närmaste vänner, deras tillvaro och deras status quo för att förstå vilken turbulent förändring Duke blir och varför det skakar om den bortskämda Max. Med alla de grunderna på plats tillåter sig filmmakarna att ge dem alla en ovanligt stor dos karaktärsutveckling under händelserna som följer. Även om filmen lutar sig till en yngre publik, finns det ovanligt många skämt som är tveeggade och ger de vuxna som tittar en ytterligare dimension i humorn att skratta gott åt. Det blandas vilt av högt och lågt där klassisk slapstick avbyter ordväxlingshumor som i sin tur kan leda till sorgsna tillbakablickar och förklaringar till varför situationen är som den är för de olika djuren i den undre värld vi tittar in i. Manuset är långt från perfekt, där rollfigurer ändrar motivationer och mål halvvägs genom situationer och andra inkonsekventa beslut, men de är förvånansvärt få och har lätt att drunkna i uppsjön av skämt och händelser som sköljer över tittaren.

HHL-2

Husdjurens hemliga liv har en förvånansvärt omfattande rollista med figurer som får en hel del utrymme. Husdjur, djur de möter, antihusdjuren och alla människor… där finns mycket att ta in, men inget av det känns forcerat eller överväldigande. Rollfigurer, stora som små, introduceras effektivt och bygger kvickt vidare på personlighetsdrag parallellt med att handlingen rullar på. En tillsynes självklar sak i manus och filmväg, men likaså ovanligt när det genomförs snyggt och inte är allt för övertydligt. Vad gäller röstskådespeleriet är det en vag aning underspelat, jämfört med andra animerade filmer, samtidigt som det levereras bra prestationer över lag. Louis C.K. gör ett lysande jobb som Max och Duke får mycket liv genom Eric Stonestreets prestation, men det är scener som när Gidget spelad av Jenny Slate ser på såpopera eller när höken Tiberius spelad av Albert Brooks försöker låta bli att äta andra djur som stjäl showen!

Visuellt är Husdjurens hemliga liv en otroligt vacker och färgglad film med en värld som bara skriker ut att det finns mycket att upptäcka. Problemet är att stilen Illumination Entertainment, känd för Dumma mig och Minionerna, har på sina animerade ofta kan upplevas återhållsam och kanske något blek om de jämförs för noga med filmer från Pixar som fyller sina bildrutor med detaljer, texturer och ljuseffekter till bristningsgränsen. Men det är en orättvis jämförelse, eftersom Illumination Entertainment gjort medvetna val med sin stil som harmoniserar väl med historierna de försöker berätta, men det valet gör att de ibland överskuggas av andra filmer om de inte har den stora dragningskraften i marknadsföringen som exempelvis de ikoniska Minionerna. Husdjurens hemliga liv både ser bra ut och låter bra, det är en vacker upplevelse att kastas in i och leder till många guppande skratt när visuell humor och manushumor synkroniseras så här väl.

HHL-3

Det här är ingen världsomvälvande film, men den försöker inte vara det heller. Husdjurens hemliga liv är en liten historia i samma anda som Toy Story där vi får ta del av vad som händer när människor inte är involverande och vilka otroliga eller udda saker som kan inträffa då. Det här är en fartfylld upplevelse med många skratt och ovanligt mycket tyngd som levererar en filmupplevelse med intryck som håller i sig långt efter att eftertexterna börjat rulla.

Danny Ahrling
danny.ahrling@digitalescape.se

Fakta:
Originaltitel: Secret life of Pets
Utgivningsår: 2016
Språk: Engelska/Svenska
Genre: Barnfilm/Humor/Äventyr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *