Hitchcock/Truffaut

hitchcock_truffaut_1Filmvärlden chockades när François Truffaut, en av de främsta frontfigurerna för den franska nya vågen, ombads nämna hans favoritregissör och namnet Alfred Hitchcock for från hans läppar. Hitchcock hade vid den tiden inte samma status som han har idag och hans filmer ansågs inte vara finkulturella och konstnärliga. Den forne filmkritikern Truffaut var så fascinerad av Hitchcocks sätt att att skapa film att hans skrev ett beundrarbrev till regissören där han föreslog att de båda skulle mötas för en serie intervjuer där de båda skulle diskutera hur Hitchcocks filmskapande går till.

Hitchcock tackar ja och under en veckas tid träffas de båda regissörerna i ett rum i Universal Studios och samtalar om skapandeprocessen. Resultatet blev den legendariska boken Hitchcock/Truffaut, som skildrade en helt annan sida av Alfred Hitchcock än vad man tidigare hade fått ta del av. Boken öppnade mångas ögon för hur genomtänkta och genialt strukturerade Hitchcocks filmer var, såväl som Hitchcocks speciella sätt att ta sig an filmmakeriet.

Kommentar: Boken Hitchcock/Truffaut är verkligen obligatorisk läsning för filmintresserade och det är inte så konstigt att den har blivit en av de absolut mest välkända böckerna om film. I de öppenhjärtiga samtalen presenteras man inte bara för Hitchcocks filmer och hans syn på dem, utan även hans charm och säregna sinne för humor. Ett samtal om film har nog aldrig varit så engagerande att följa som den diskussion som Hitchcock och Truffaut för och det är inte så konstigt att det här är en bok som har inspirerat många filmmakare genom åren.

I dokumentären Hitchcock/Truffaut blir man presenterad för hur boken kom att bli till och många av de intressanta dialoger som regissörerna hade. På ett exemplariskt sätt får man ta del av ljudinspelningarna från deras samtal samtidigt som dokumentären visar upp de scener som de båda herrarna pratar om. Filmen blir till en lektion i filmskapande och i filmhistoria på en och samma gång, när man också får ta del av omständigheterna kring de scener som de diskuterar. Det är fascinerande att få höra hur Hitchcocks visuella sinne fungerar och hur han arbetade för att få igenom sin vision. Minst lika härligt är det att höra hur snabbt han plockar upp Truffauts beskrivningar, visualiserar dem och korrigerar dem. Det är utan tvekan fråga om en genialisk regissör som vet precis hur han bäst ska forma en scen och hur man gör för att få det att se bra ut.

Speciellt härligt är det att faktiskt få höra Hitchcock prata om sina filmer. Ljudinspelningarna från deras samtal var något som jag tidigare inte hade fått ta del av och känslan av att höra den bullriga stämman som är Hitchcocks var speciellt givande för mig. Det är en röst med pondus och detta eko från en svunnen tid var nästan en magisk upplevelse för mig. Speciellt härligt var det att få höra Hitchcock regissera både sig själv och Truffaut under fotosessionen till boken, för att inte tala om när Truffaut beskriver en scen från en av hans filmer för ”Hitch” och Truffaut genast får höra hur scenen egentligen borde ha strukturerats. Naturligtvis finns även Hitchcocks berömda ”skådespelare är som boskap”-uttalande med i filmen och även om det sägs med tungan lite i mungipan är det en så talande kommentar om hur Hitchcock var som regissör.

hitchcock_truffaut_2Med i dokumentären finns det också mer moderna regissörer som berättar om deras förhållande till boken Hitchcock/Truffaut och vad de har fått med sig från dess diskussioner. Personer som David Fincher, Martin Scorsese, Kiyoshi Kurosawa och Wes Anderson ger en ytterligare dimension till dokumentären när man får höra hur boken har influerat kommande generationer av filmskapare och hur de ser på Hitchcocks sätt att se på regissörsarbetet och skapandeprocessen. På så sätt blir dokumentären inte enbart ett återskapande av boken utan men tillför fler element till ursprungsmaterialet och bygger vidare på samtalen. Det är kanske inte alltför mycket som de moderna regissörernas kommentarer tillför diskussionen och denna aspekt av dokumentären bleknar i jämförelse med Hitchcocks och Truffauts samtal, men det är ändå intressant att få höra hur denna bok har skapat ringar i vattnet i filmvärlden och vilken genomslagskraft boken har haft.

Är man filmintresserad så är Hitchcock/Truffaut definitivt en dokumentär att rekommendera. Har man inte läst boken tidigare kan det här bli en perfekt första inblick i vad boken tar upp och varför den blev så viktig som den blev. Är man bekant med boken så kan man ändå finna dokumentären givande på grund av ljudinspelningarna och presentationen av materialet. Filmen kräver dock att man har ett visst intresse för att göra film, men det säger som sig självt – en film om filmskapande tenderar ju att ta upp sådana saker.

Jag var riktigt nöjd med hur Hitchcock/Truffaut blandar filmhistoria och filmmakeri. Detta gör man med den fascinerande regissören Alfred Hitchcock som central stjärna och hans personlighet lyser igenom i filmen. Jag var redan Hitchcockfantast innan jag såg Hitchcock/Truffaut, men den här filmen kan få en ny generation av människor att bli nyfiken på såväl boken som Hitchcock. Det ser jag som oerhört positivt, för det finns så mycket inspiration att få och så mycket spännande idéer att få ta del i Hitchcocks suggestiva, geniala värld.

Pavo Hemmingsson
pavo@digitalescape.se

Fakta:
Utgivningsår: 2015
Språk: Engelska
Genre: Dokumentär
Regi: Kent Jones
Manus: Kent Jones, Serge Toubiana
Medverkande: David Fincher, Wes Anderson, Kiyoshi Kurosawa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *