Haikyuu!! – Säsong 1

Haikyuu 1Efter att ha blivit inspirerad under en volleybollmatch, bestämmer sig Shouyou Hinata för att ta upp sporten och återupprätta den gamla volleyboll-klubben på skolan. Trots att Hinata inte lyckas värva fler medlemmar, viger han ändå all sin fritid åt träning, ibland med någon klasskamrat som ställer upp på att serva bollar. Till sist lyckas han skrapa ihop tillräckligt många personer för att klubben faktiskt ska kunna delta i en skolturnering, men redan den första matchen slutar med en förkrossande förlust – mycket på grund av Kageyama Tobio i motståndarlaget, känd som ”spelplanens konung”.

Hinata låter sig dock inte nedslås av nederlaget utan fortsätter att träna, nu ännu mer taggad att bli en lika duktig spelare som sin idol ”den lilla jätten” – som likt Hinata själv är kort för att vara volleybollspelare. Väl i high school går Hinata med i skollaget och finner då, till sin stora överraskning, hur hans rival Kageyama också har värvats. Tillsammans ska de dock visa sig bli ett riktigt radarpar som drar det bästa ur varandra och visar på en mycket lovande framtid för hela laget.

Kommentar: Japan fortsätter att lyckas producera animes som lyfter fram sporter jag tidigare aldrig har haft en tanke på att sätta mig in i eller följa på TV. Berättaren Haruichi Furudate har själv varit aktiv inom sporten under samma period i sitt liv som Hinata nu genomgår, och det märks verkligen på spelet i serien. Jag har alltid funderat över hur pass mycket efterforskning som egentligen ligger bakom alla dessa sportserier. Karaktärerna använder ju trots allt många fackuttryck och pratar taktik som ska kännas vettig och följdriktig i sitt sammanhang – inte kunna genomskådas som rent påhitt av de personer som verkligen sysslar med sporten. Haruichis egna erfarenheter är säkerligen en bidragande faktor till den här seriens stora framgång samt upplägget på de spännande matcherna.

Haikyuu!! håller sig dessutom väldigt jordnära, vilket jag verkligen uppskattar i dessa mer realistiska skildringar av en sport. Hinata må vara överraskande duktig på att hoppa, med tanke på sin ringa höjd, och har chockerande snabba reflexer. Men han är fortfarande inte något mirakelbarn utan gör tvärtom många missar. När vi ser honom i sin allra första match är han fortfarande så pass grön att nederlaget känns väldigt väntat, även om Hinata uppenbarligen ska ha lagt ned mycket tid på den egna träningen – som vi bara inte har fått se särskilt mycket av. Även detta är en smula ovanligt för genren. Från att Hinata för första gången upptäcker sporten och då får intresset väckt genom sin funna ”matchhjälte”, fram till dess att han själv deltar i sin första match, visar man Hinatas träning endast via ett par korta tillbakablickar. Därefter förflyter dessutom ett helt år av ytterligare fysiska förberedelser som han genomgår ”bakom kulisserna” . När Hinata sedan, i high school, väl går med i sin nya skolas lag och träffar Kageyama, visar man inte ens då upp särskilt mycket av lagets faktiska träning.

Haikyuu 3

Och det behövs heller inte. Redan från första början har det nämligen i allra högsta grad etablerats hur pass mycket Hinata brinner för sitt spelande – hur långt han är beredd att gå för att försöka bli en ny ”den lilla jätten”. Sin längd till trots gör han sitt bästa för att kompensera för denna nackdel genom att istället arbeta upp mer spänst och ett kvickare fotarbete än vad alla förväntar sig när dem ser honom. Men jag upplever det som sagt fortfarande inte som en slags övernaturlig talang, såsom det annars lätt kan vara i andra sportserier, utan helt enkelt resultatet av hårt slit. Den spänsten och kvickheten är dessutom inget som gör honom till någon superstjärna. Tvärtom har Hinata fortfarande mycket kvar att lära och behöver finslipa teknik i andra områden där han är desto sämre, såsom att ta emot bollar. Varje träningspass och även under de riktiga matcherna, lär han sig därför allt bättre bollkontroll och mycket sker genom lagkamraterna – som hjälper honom bli en del av laget och hitta sin plats där.

Just lagandan är bland det bästa med Haikyuu!! när serien väl kommer igång. Till en början känns det faktiskt lite segt med den egna träningen inom laget, den svårfunna personkemin mellan Hinata och Kageyama, samt även Hinatas batterikaninsliknande energiutbrott och trägenhet som föds av passionen för sporten. Men så snart som matcherna verkligen sparkar igång på allvar och man får se mer av just lagspelet, då väcks också mitt intresse till liv. Matcherna känns allt mer spännande, karaktärerna allt mer levande och därigenom även intressanta, och kommunikationen inom laget kommer igång. Att få se hur viktig samtliga personers insats i laget verkligen är gör serien mer trovärdig, än om allting istället hade hängt på Hinata och Kageyamas samarbete. Detta samarbete är förvisso också väldigt viktigt för laget, eftersom duons blixtsnabba kombination verkligen gör skillnad och lyckas kasta motståndarlagen ur balans när attacken väl sker. Men de vinner fortfarande inga matcher helt på egen hand. Just den viktiga faktorn ska även bli en väldigt svår läxa för Kageyama att lära sig, som har otroligt svårt för att samarbeta med sina lagspelare. Att se honom utvecklas och försöka lära sig att kommunicera med andra är faktiskt, i mina ögon, mer intressant än Hinatas egen utveckling och framgång. Att de två dessutom inleder hela serien som rivaler är lika oväntat som underhållande, istället för att bara bli två klyschiga rivaler.

Haikyuu 5

Haikyuu!! tar lite tid att komma igång ordentligt men när den väl gör det så skiner serien verkligen. Lagandan och känslan av ett tätt samarbete är vad som gör varje match så spännande, samt fortsätter att hålla laget flytande trots så många nyvärvade medlemmar. Samspelet och allt munhuggande mellan Hinata och Kageyama är underhållande, Kageyamas utveckling intressant och den höga kämpaviljan som alla medlemmar visar är inspirerande. Även om Hinatas reflexer samt hoppförmåga är något utöver det vanliga så känns den inte vare sig överdriven eller oförtjänt och samtliga spelare har dessutom fortfarande någonting väldigt unikt och minst lika bra att bidra med. Haikyuu!! är utan tvekan en serie om en lagsport där laganda och lagspel uppvisas väl, med ett par otroligt spännande set och fantastiskt plockade poäng, som räcker hela vägen fram till denna säsongs sista känsloladdade avsnitt.

Tomas Engström
tomas.engstrom@digitalescape.se

FAKTA ANIME:
Språk: Japanska/Engelska
Genre: Action/Drama
Avsnitt: 25
Längd: 24 min/avsnitt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *