Fables 6: Homelands

F5Hl-covEn mystisk blåklädd främling rör sig genom de erövrade fabelvärldarna i imperiet. Trots att han stöter på tufft motstånd och svåra hinder att ta sig förbi, verkar han röra sig målmedvetet mot Imperiets huvudstad och kan bara ha ett enda mål i sikte; Kejsaren. Att det är Blå pojken, utrustad med några av fabelsamhällets värdefullaste föremål som han ”lånat”, som är på ett hämnduppdrag är det ingen där som vet, men hans närvaro skapar oro i leden.

Trots alla mödor och risker han tagit sig an, verkar allt nästan för lätt. Sanningen bakom den enorma och till synes oövervinnerliga Kejsaren kan vara med komplicerad än vad den kan verka vara vid första anblick. Kanske kan Blå pojken få veta mer om vad som händer i imperiet och vem som är den faktiska ledaren över det överdådiga imperiet…

I fabelsamhället återvänder Mowgli från sina resor och välkomnas varmt, men allt är inte glädjefyllt. Det finns en förrädare ibland dem som har lämnat information om samhället och de boende vidare till fienden. Vem det än är, måste personen tas om hand för allas säkerhets skull…

Albumet innehåller även sidohistorien Jack be nimble, där Jack och lilleputtkvinnan Jill flyr till Hollywood med stulna rikedomar och Jack hoppas på en ny karriär som skådespelare.

Kommentar: Fram till Fables: Homelands så har världarna fablerna lämnat bakom sig varit något som bara antytts eller nämnts i dialogen mellan de olika rollfigurerna. Trots att dörren till de magiska världarna gläntades på i March of the Wooden Soldiers, slås den nu upp på vid gavel och vi får genom Blå pojken uppleva de världar han reser genom i jakt på att komma till den av världarna som har Imperiets huvudstad. Även om bilden vi får är en sedd i förbifarten, bidrar den till att ge både Fables som serie och dess ”värld” mer kött på benen. Som specificerats i dialog i The Mean Seasons så är den teknologiska utvecklingen och samhällsstrukturerna enormt annorlunda i fabelvärldarna kontra den vi är bekanta med. Närvaron av magi och alternativa lösningar, leder till ett samhälle som inte utvecklar maskineri i samma utsträckning och även om samhället som presenteras verkar vara ett väl fungerande, bygger det fortfarande mer på en medeltida struktur. Något Fables: Homelands lyckas gestalta väl.

Den huvudsakliga vikten läggs på Blå pojken och hans äventyr, senare också insikter i vilka händelser som ledde till att fröet som kom att bli Imperiet såddes, vilket gör att alla andra sidohandlingar och rollfigurer reduceras eller läggs på is för tillfället. Även om det finns en relevant sidohistoria om spioneri och vardagslivet i Fabletown, så är det bara för att ge läsaren en aning om vad som händer parallellt med Blå pojkens resa. Jämfört med tidigare album är detta annorlunda balanserad och skiljer sig från mängden, men av en god anledning. Många av händelserna fram tills nu har varit en upptrappning av både hotet från den okände erövraren och vilka konsekvenser hotet kommer ha, att Fables: Homelands erbjuder ett efterlängtat avslöjande av mycket som hänt i skuggorna. Flera av mysterierna får en förklaring, men leder snarare till en hunger efter att få veta mer och vart händelserna nu kommer leda när sanningen om Kejsaren har avslöjats, även om det hittills bara är för en person…

F5Hl-3Att börja albumet med Jack be nimble är däremot ett tveksamt val. Där andra äventyr eller sidohistorier har hjälpt till att bygga vidare på helhetsberättelsen, finns det lite motivation att ge Jacks sidoäventyr så mycket utrymme. Den enda betydelsen för fabelsamhället är att han lagt beslag på en del av deras gemensamma rikedomar och använder dem som språngbräda till sin nya karriär har måttlig, om någon, påverkan på huvudhandlingen. Att Jacks popularitet lett till att en parallell albumserie om hans äventyr utvecklats, talar för rollfigurens intressanta personlighet och de situationer han hamnar i, men bidrar inte mycket till helheten. Stilmässigt är också seriesidorna i Jack be nimble ett par nivåer under huvudserien, både grafiskt och intrycksmässikt. Rollfigurerna är stela, bildvinklarna tråkiga och en del vyer samt situationer så oinspirerat illustrerat att trots den kompetenta handlingen är sidoäventyret segt att ta sig igenom. Lyckligtvis kompenserar resten av albumets innehåll sidohistoriens låga nivå.

Vi får lära känna Blå pojken ännu mer, trots att han varit i fokus tidigare har han varit en framträdande sidofigur. Nu är han i centrum och som ”hjälte” under äventyret klarar han sig väl. Handlingen är välskriven och rollfigurerna likaså, speciellt med de insikter Blå pojken gör under historiens lopp som kommer betyda mycket om han lyckas återvända till fabelsamhället hemma. Bill Willingham överträffar sig själv i manusarbetet och lyckas, trots att de stora avslöjandena gör att en del av mystiken försvinner, göra läsaren än mer intresserad av vad allt kommer leda till. Bildmässigt håller också Fables: Homelands samma höga kvalité som tidigare delar i serien, med tillägget här att man tillåter sig att göra vissa sidor mer detaljrika och petiga än tidigare för att understryka vikten av det som finns att se på dem. Den mjukare stilen som representerar återblickarna som sker under historiens lopp, fungerar väl med den normala teckningsstilen och är en ren njutning att läsa.

Fables: Homelands var en oväntad, men välkommen, del av Fables och lyfte nivån på serien än mer. Med den upptrappningen på handlingen som skett under de senare albumen var detta ett passande klimax som drar in händelserna i ett nytt status quo. Det är lockande att rekommendera albumet för alla som är intresserade, men Fables: Homelands får bara sin fulla kraft om läsaren är bekant med händelserna som leder fram till albumet, lyckligtvis är det en resa väl värd att göra.

Danny Ahrling
danny.ahrling@digitalescape.se

Fakta
Av: Bill Willingham, Mark Buckingham, Steve Leialoah, David Hahn
Språk: Engelska
Genre: Äventyr/Drama
Sidor: 192
Förlag: Vertigo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *