Fables 1: Legends in Exile

F1LiE-covDet är en vanlig dag i New York City. Livet går sin vanliga gång och ingen i staden har en aning om att sagovarelser både existerar och lever mitt ibland dem. Tvingade att fly från det mystiska hot som drabbat deras hem, har de kollektivt tagit sig till vår värld och försöker överleva utan att röja sin existens och äventyra hela fabelsamhällets säkerhet. En ordentlig utmaning, när vissa har förbannelser eller andra handikapp som gör att de sticker ut ur mängden…

Plötsligt stannar en taxi utanför portarna till fabelsamhällets stadshus och en upprörd Jack, känd som Jack och bönstjälken, rusar in. Han störtar in på kontoret som tillhör Bigby Wolf, ansvarig för fabelsamhällets säkerhet och deras huvudsakliga brottsutredare, för att berätta horribla nyheter. Rosenröd, Snövits syster och Jacks flickvän, har råkat illa ut i sitt hem och det finns inget spår efter henne. Både Bigby och Snövit, vice borgmästare för fabelsamhället, tar sig omedelbart dit och möter en fruktansvärd syn i den kaotiska och blodbefläckade lägenheten. Bigby börjar omedelbart fatta misstankar, men att något inte står rätt till är uppenbart och undersökningarna vad som hänt Rosenröd, och varför, tar sin början…

Fables: Legends in Exile är det första albumet i serien Fables.

F1LiE-1

Kommentar: Fables är en serie som lyckas blanda det normala och vardagliga tillsammans med det magiska och fantastiska. Att ha välkända sagofigurer som Rödluvan, Snövit eller Guldlock levandes bland vanliga människor, där de försöker hålla så låg profil som möjligt, är både underhållande och fantasieggande. Att också få ta del av deras vardagsbekymmer, tankar och samtal med andra fantasivarelser genom historiens lopp är givande och underhållande. Som att få veta Pinocchios faktiska åsikt om att ha blivit ”en riktig pojke”, men att förbli en sådan för all framtid, är skrattretande och tragisk samtidigt. Eller att få ta del av Skönheten och Odjurets relationsproblem, med den tillagda bieffekten att ju mer upprörd Skönheten är, desto mer förvandlas Odjuret ofrivilligt tillbaka till monstret han var. Genom det första albumet i Fables får läsaren en grundläggande bild av hur fabelsamhället ser ut, vilka som styr över det och vilka regler som gäller för de boende, tillsammans med antydan att en andra del av fabelsamhället, kallat Bondgården, finns ute på landsbygden och är till för fabler som inte har mänskligt utseende. Men trots mängden information, känns den aldrig ämnad för läsaren, utan förekommer naturligt i dialogen mellan rollfigurerna.

Att den första historien är en mordgåta, som lånar element från detektivgenren som sömnlöst blir en del av berättandet, har både fördelar och nackdelar. Den ger möjligheten att introducera några av seriens mest relevanta karaktärer, Bigby och Snövit, samtidigt som dessa besöker och förhör eller rådfrågar andra viktiga personer för serien utan att deras uppdykande eller närvaro känns forcerad eller onaturlig. Tvärt om så gör den så att en läsare är ivrig att vända sida och ta reda på vad som komma skall. Nackdelen är att inriktningen på de första kapitlen i serien är att de kan ge intrycket av att serien kommer behålla detektivtonen framöver och även om det kommer förekomma mysterier senare, blir den generella tonen på historien snarare vardagsliv korsat med äventyr.

F1LiE-2

Den drivande kraften i historien är Bigby och Snövit som, i sina officiella roller, måste ta sig an vad som hänt Rosenröd och samtidigt försöka se till att ordningen bibehålls i fabelsamhället. Samtidigt har de sina respektive personligheter och åsikter som gör att deras starka viljor inte alltid går parallellt med varandras, särskilt med tanke på deras respektive förflutna. Trots deras ibland vassa dialogutbyten och meningsskiljaktigheter, märks det tydligt att de båda hyser respekt för varandra och deras respektive talanger. Även om Snövit är en fascinerande och intressant person att följa, är det Bigby Wolf som tveklöst stjäl uppmärksamheten i Fables: Legends in Exile. Både för att han driver undersökningen om mordet på Rosenröd, men främst för hans personlighet, stil och sitt förflutna. Att seriens skapare, Bill Willingham, valt att reformera en av sagovärldens mest klassiska ”skurkar” och göra honom till den som är ansvarig för säkerheten är en spännande idé som ger mycket till handlingen. För även om Bigby är på det godas sida och gör allt han kan för att se till att livet för fablerna är så ostört och obemärkt som möjligt, kan han inte bortse att de gamla instinkterna och impulserna finns kvar i honom. Det ger honom en spännande personlighet med många slitningar och understryker hans bistra uppsyn och beteende, tillsammans med att besten i honom lyser igenom om han blir extremt upprörd.

Stilmässigt har Fables: Legends in Exile en traditionell amerikansk seriestil med rötterna i klassiska äventyrsserier, men med en mer sparsmakad attityd mot detaljer. Där mycket tid läggs på att göra exempelvis päls eller skäggstubb detaljrik, försöker tecknare och tuschare hålla resten av bilden så enkel som möjligt. Det ger Fables ett renare uttryck, utan att vara plottrigt, som fungerar väl med den enorma mängd av fabler, sagor och myter som historien hämtar inspiration och rollfigurer från. Serien känns fortfarande amerikansk i sin grund, men ger en tillräckligt annorlunda och ny känsla som hjälper till att understryka seriens säregna ton och val av berättarstil. Att serien också använder sig aktivt av skuggor och kontraster gör att tonen på innehållet förstärks och framhävs på ett tillfredsställande vis och gör varje bildruta till en upplevelse.

F1LiE-3

Fables: Legends in Exile är en effektiv start på Fable-serien och drar in läsaren i en historia utan att låta den hämta andan. Istället för att högtravande lägga fram historien om fablerna och deras tillvaro, är det något som berättas parallellt med den pågående historien och stjäl aldrig uppmärksamheten från det relevanta som händer. Långsamt målas helheten upp av invånarna i fabelsamhället och i långa loppet är det mer tillfredsställande än en summering. Innehållet är välskrivet, vältecknat och väldigt givande att ta del av, särskilt för någon som gillar klassiska sagor och uppskattar att se de klassiska figurerna i en ny och obekväm miljö. Trots att det finns skakiga delar av berättelsen och tillfällen där manus eller bilderna kunde varit steget mer bearbetade, är Fables: Legends in Exile ett rent nöje att läsa och väcker nyfikenheten att ta sig an nästa album i samlingen.

Danny Ahrling
danny.ahrling@digitalescape.se

Fakta
Av: Bill Willingham, Lan Medina, Steve Leialoha, Craig Hamilton
Språk: Engelska
Genre: Äventyr/Drama
Sidor: 144
Förlag: Vertigo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *